Wolfschot - 's Herenbos
Drie gebieden, totaal verschillend maar ideaal om te combineren. Park de Renesse, eigendom van de gemeente Malle en Wolfschot, eigendom van Natuur en Bos vormen een ondeelbaar geheel. In Park de Renesse valt vooral het sfeervolle kasteel op.
's Herenbos is lang het speelterrein geweest voor adellijke families. Vandaag geniet een groot deel van het bos bescherming omwille van haar uitzonderlijke natuurwaarden. Wandelaars zijn welkom op enkele idyllisch mooie plekjes in het bos. Het grootste deel van het bos is ontoegankelijk omdat het is aangeduid als bosreservaat.
Volg boswachter Werner van Wolfschot en 's Herenbos via Instagram
- Mooi kasteeldomein met oud parkbos
- Goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer
- Merkwaardige uitheemse bomen als sequoia of mammoetboom
- Oude ijskelder, ingericht als vleermuizenverblijf
- Botanisch rijke dreef, hotspot voor zeldzame planten en paddenstoelen
Park de Renesse - Wolfschot
Park de Renesse en Wolfschot lopen naadloos in elkaar over. Toch is er een voelbaar verschil. Park de Renesse ademt de sfeer van een historisch kasteelpark. In Wolfschot voel je je in een echt Kempisch bos.
Het kasteel de Renesse is een echte blikvanger in het hart van Oostmalle. Na de verwoesting van de 15de eeuwse burcht in 1542 bouwde Jan van Renesse een nieuw en groot kasteel. Beroemde gasten waren Keizer Karel, Margaretha van Parma en Willem van Oranje. Het kasteel bleef vanaf 1970 praktisch onbewoond.
Tijdens de enorme tornado die Malle trof in 1967, werd het park zwaar gehavend.
In het park kun je de Engelse tuin ontdekken en merkwaardige uitheemse bomen als de sequoia of mammoetboom. Karakteristiek zijn de vijvers, die in het landschap geïntegreerd zijn.
Er worden tal van activiteiten georganiseerd: kasteelconcerten, muziek aan het kasteel, kantmarkt, brocantemarkt, boekenmarkt...
's Herenbos
's Herenbos ligt aan de overkant van de weg en is beperkt toegankelijk. Toen het bos in 1997 in bezit van de Vlaamse overheid kwam, werd het bos al snel als bosreservaat aangeduid omwille van het waardevolle bos met zomereik, beuk, grove den en berk. Lijsterbes, spork en hazelaar kleuren de struiklaag. Grote delen van het bos ontwikkelen zich spontaan zonder veel menselijke tussenkomst. Natuurlijke processen als windval, sterfte door ouderdom of ziekte, wildvraat, spontane kieming en natuurlijke concurrentie bepalen in het bosreservaat hoe het bos groeit en bloeit.
Routes
Voorzieningen
Boswachter
Hoe geraak je er?
Met de fiets
Fietsknooppunten in de buurt: 52 en 83
Met het openbaar vervoer
Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >