Infodossiers
De natuur en biodiversiteit zijn ‘hot’. Je leest erover in kranten en magazines, je hoort het op het nieuws, maar soms wil je verder gaan dan de waan van de dag. Daarom gaan we in onze infodossiers dieper in op bepaalde, al dan niet actuele, onderwerpen.
Wil je meer weten over vleermuizen in Vlaanderen? Is natuur echt zo goed voor onze gezondheid? En hoe zit dat nu eigenlijk met de vogelgriep? Neem even de tijd voor een infodossier. Ze worden ook opgelijst per thema.
-
-
Het vliegend hert is een iconische, maar ook zeldzame kever. Je vindt de soort in Vlaanderen alleen nog op enkele plaatsen in Zuid-Limburg en rond de Brabantse Wouden tussen Halle en Leuven. Vliegende herten stellen nochtans geen hoge eisen aan hun leefgebied en leven op verschillende plaatsen in woonwijken. Naast dood hout hebben ze zon en een warm microklimaat nodig, maar omdat ze niet ver vliegen komen ze enkel voor op plaatsen waar er in het verleden steeds voldoende dood hout in zonnig habitat geweest is. Daarom roepen we iedereen die in de buurt woont van een populatie op om broedhopen in hun tuin aan te leggen. Wij steken in sommige regio’s gratis een handje toe.
-
-
-
-
Sinds de projectoproep Natuur in je Buurt van 2019 is er een dynamiek ontstaan bij Vlaamse zorgcentra om hun buitenomgeving natuurlijker te maken. In steeds meer centra lopen dan ook vergroeningsprojecten. De ervaringen van gemotiveerd zorgpersoneel en het aanvoelen dat natuur sterk bijdraagt aan een preventieve en herstellende werking bij cliënten zijn meestal de aanleiding om een project te starten. Het extra financiële duwtje via een subsidie zorgt ervoor dat het project effectief gerealiseerd kan worden.
Tot eind 2027 lopen er vijf pilootprojecten onder de naam 'Natuur op wandelafstand', die natuur en zorg met elkaar verbinden. Aan de hand daarvan werken we een toolbox met praktische tips uit voor andere voorzieningen. Volg de projecten en ontdek hun resultaten uit de praktijk op de website Natuur op wandelafstand >
-
-
-
Sinds de terugkomst van de wolf in Vlaanderen worden er vanuit burgers, sectororganisaties en lokale besturen heel wat vragen gesteld. Al die pertinente vragen en kwesties werden beantwoord door experten en kenners ter zake en samengebracht op deze webpagina. Dit overzicht van veelgestelde vragen is dynamisch en kan worden aangevuld met bijkomende vragen en antwoorden.
-
-
Vleermuizen vangen veel muggen en spinnen en zijn van groot belang voor onze biodiversiteit. Ze zijn dan ook beschermd, maar samenleven met vleermuizen vormt geen enkel probleem: ze zijn volledig ongevaarlijk en richten geen schade aan. Wereldwijd fladderen er ongeveer 1500 soorten vleermuizen rond. In België vind je ‘slechts’ een twintigtal verschillende soorten.
-
-
-
-
-
-
Het gaat niet goed met wilde bestuivers in Vlaanderen. Het Vlaams actieplan voor wilde bestuivers 2022-2030 neemt doortastende maatregelen om die negatieve populatietrend van o.a. wilde bijen en zweefvliegen een halt toe te roepen. Veel planten hebben immers nood aan bestuiving om zich te kunnen voortplanten. Wilde bestuivers zijn dus essentieel voor onze biodiversiteit. Een van de prioritaire acties van het actieplan is het inrichten van wildebestuiversreservaten. Samen met partners hebben we 21 gebieden aangewezen waar belangrijke populaties van zeldzame soorten aanwezig zijn. Zo beschermen we die populaties en verbeteren we ook de kwaliteit van hun leefomgeving. Maar bestuivers komen overal voor en iedereen kan zijn steentje bijdragen, ook in tuinen, parken, langs akkers... De komende jaren zal dit actieplan verder worden uitgevoerd, gecoördineerd door het departement Omgeving, dat jaarlijks met de Week van de Bij blijft inzetten op sensibilisering.
-