Beverburcht Blaasveldbroek

Blaasveldbroek

 
Antwerpen
Limburg
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
West-Vlaanderen
Antwerpen

Dit gebied is ideaal om even te ontsnappen aan het drukke stadsleven. Het is een trekpleister voor natuurliefhebbers, wandelaars en joggers, hengelaars, scholen, historici... Het Blaasveldbroek, in de volksmond ook wel 'het Broek' genoemd, is 160 hectare groot en heeft voor ieder wat wils. In het otter- en bevereiland kun je gezellig picknicken en met wat geluk een échte bever spotten. Of ga zelf op beversafari met je smartphone en of doe de wandeling met opdrachten 'otters en bevers op het spoor'. 

Volg boswachter Sander via Instagram

Troeven
  • Otter- en bevereiland als unieke picknicklocatie
  • Wandelpad geschikt voor rolstoelgebruikers
  • Onthaalcentrum Scheyvaertshof
  • Hondenzone om je hond eens te laten ravotten
  • Otters en bevers op het spoor, een kinderwandeling met doe-opdrachten
  • Avontuurlijk boomstammenparcours

Mooie beestjes

Blaasveldbroek is een gevarieerd natuurgebied en bestaat uit broekbossen, hooilanden en rietvelden. In de vijvers groeit veel gele plomp en in de sloten zijn waterviolier, blaasjeskruid, slangenwortel, e.a. te vinden. Op de natte gronden treffen we typische soorten als dotterbloem, gele lis, riet, waterwilg en els. De bever is hier zeer actief. En zelfs de otter laat zich af en toe op de wildcamerabeelden zien.

Aan vogels geen gebrek. Naast roofvogels als buizerd, torenvalk en sperwer komen ook verschillende spechten, bosuil en ijsvogel voor. Tijdens de lente en de zomer laten ook wielewaal, nachtegaal en blauwborst van zich horen. In en rond het water kan je fuut, reiger, meerkoet, waterhoen en verschillende soorten eenden spotten.

Terugkeren in de tijd

Ook historisch heeft het Blaasveldbroek heel wat in petto. Het is gelegen in de vlakte van de Rupel. De vallei werd gedurende eeuwen opgevuld door meegevoerde sedimenten bij de op- en neergaande beweging van deze rivier. Ze is dan ook rijk aan fossielen, vooral uit de ijstijden. De beenderen van mammoets en andere uitgestorven diersoorten kun je bezichtigen in het bezoekerscentrum. Aan de rand van het bos werd rond 1870 zelfs een voorhistorisch paaldorp ontdekt.

Door de vele overstromingen van de Rupel was het Blaasveldbroek eeuwenlang ontoegankelijk gebied. Het landschap veranderde sterk vanaf de 12de eeuw toen de rivier werd ingedijkt. Overstromingen bleven uit en hooilanden ontwikkelden zich. De laag turf, die door eeuwenlange veenafzetting ontstond, gebruikten de bewoners als brandstof. Zo ontstonden de vijvers.

In 1920 werd een groot deel van het gebied aangekocht door de luciferfabriek Union Allumettière. Die plantte er een populierenbos waarvan ze het hout gebruikten om lucifers van te maken. Helaas bedreigde dit populierenbos de soortenrijke hooilanden. De populier komt nog altijd veel voor, maar ook andere loofboomsoorten winnen terrein.

Een speelparadijs voor kinderen

Met twee speelzones vormt het Broek een ideale speelplek voor kinderen, zeker met het otter- en bevereiland! Een idyllisch plekje natuur waar de speelse otter en de bouwlustige bever zich helemaal thuis voelen. Het eiland is een oase van rust en gezelligheid. De lange zitbanken nodigen uit tot heerlijk picknicken. Kinderen kunnen er zich uitleven op de zandspeelberg, water uit de grond pompen en takken zoeken om de beverdam te verstevigen. In het bezoekerscentrum dat op zondag voor iedereen toegankelijk is, kun je de otter en de bever ontmoeten. 

Je kunt ook met je smartphone op beversafari. Alle info op Beversafari – Natuurgidsen (natuurgidsenbroekgebieden.be). Of volg het pad 'Otters en bevers op het spoor' en los de opdrachten bij de verschillende kistjes op. 

Korte keten een duurzame keuze

Natuur en Bos werkt voor de begrazing in Blaasveldbroek samen met lokale landbouwer David Devrieze van Sheela Cows (www.sheelafarm.be/cows). Het landbouwbedrijf focust zich op fokkerij en korte keten. Rechtstreeks van bij de landbouwer tot op je bord. Wie koopt via de korte keten, maakt een erg duurzame keuze. Door rechtstreeks bij de boer te kopen, steun je de lokale landbouwers. En beperk je het aantal 'voedselkilometers'. Dit is de afstand tussen de productieplaats en jouw bord. Minder voedselkilometers betekent minder verkeer, minder uitstoot van uitlaatgassen en minder brandstofverbruik. In Blaasveldbroek staan Schotse hooglanders en Exmoor pony's. De grazers kunnen overleven in moeilijke omstandigheden. Ze zoeken hun voedsel in het wild en vragen dus een minimum aan verzorging. Toch houden boswachters, landbouwers en soms ook een dierenarts hun conditie goed in de gaten.

Onthaalcentrum

Het onthaalcentrum is geopend elke zondag van 14u00 tot 17u00 van 1 april tot 31 oktober. Voor groepen gans het jaar op aanvraag.

Ontdek het Blaasveldbroek met een natuurgids

De beste manier om het Broek te bezoeken is onder begeleiding van een ervaren natuurgids.  Geleide wandelingen door natuurgidsen kan men aanvragen: natuurgidsenbroekgebieden@gmail.com

Of kijk eens op de www.natuurgidsenbroekgebieden.be voor meer informatie. 

Speelnatuur in Blaasveldbroek
Onthaalcentrum in Blaasveldbroek
Speelnatuur in Blaasveldbroek
Beverburcht in Blaasveldbroek
Fuut
Bever
Speelnatuur in Blaasveldbroek
Waterviolier
Speelnatuur in Blaasveldbroek
Onthaalcentrum in Blaasveldbroek
Speelnatuur in Blaasveldbroek
Beverburcht in Blaasveldbroek
Fuut
Bever
Speelnatuur in Blaasveldbroek
Waterviolier

Actietips

21

Beversafari met je smartphone

Trek er op uit met je smartphone met opdrachten en leer zo meer over de bever.

21

Otters en bevers op het spoor

Wandeling op kindermaat met doe opdrachten, wandeling van  3 km (zie fiche). Ontdek ook de andere kinderroutes op de Wandelkaart Samen op Pad. Volg de mascotte.

20

Natuurlopen

Deze bewegwijzerde parcours kronkelen over afstanden van 5,8 en 9,7 kilometer doorheen het bos.

45

Speelzone

Het Blaasveldbroek heeft twee speelzones (5,4 ha en 8,3 ha).

37

Hondenzone

De hondenzone ligt in de buurt van het speelbos Craeyenbos.

48

Vissen

In een aantal vijvers kun je vissen als je een visverlof hebt.

33

Onthaalpoort het Broek

De onthaalpoort ligt in het Blaasveldbroek. Best te bereiken via parking aan hoofdingang.

Bekijk de kaart

Boswachter

Sander De Schryver
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Broekstraat, 2830 Blaasveld (Willebroek)

Openbaar vervoer

De bushalte Fonteynstraat is vlakbij de ingang van gebied. Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).

Met de fiets

Je kunt met de fiets naar Blaasveldbroek via het fietsknooppuntennetwerk. Fietsknooppunt 78 ligt in de buurt en knooppunt 01 ligt vlakbij het bezoekerscentrum.

Faciliteiten

Kom je met de auto, dan kun je best parkeren aan de parking in de Broekstraat. Daarnaast is er ook nog parkeergelegenheid bij Sport Vlaanderen aan de Hazewinkel. Je kunt het gebied binnen via de Broekstraat, via de Fonteinstraat, via de Schotelveld straat en via de parking van Hazewinkel.

Aan het onthaalcentrum zijn er toiletten en picknickbanken.