Een mooi wandelbos met rechte paden die goed toegankelijk zijn voor kinderwagens en rolstoelen. Een gevarieerd bos met onder andere lijsterbes, spork, hulst, hazelaar en taxus. Omgevallen en dode bomen blijven behouden en veranderen zo in een minibiotoop vol leven. Het Antitankkanaal loopt dwars door De Inslag. Rond het Antitankkanaal leven oever- en watervogels en met wat geluk kan je de prachtige ijsvogel en blauwe reiger ontdekken. De speelweide, picknickplaatsen en rustbanken nodigen uit tot relaxen en genieten.
- Oud landgoedkarakter
- Wandelpaden geschikt voor kinderwagen en rolstoel
- Het Antitankkanaal loopt dwars door het gebied
- Vlakbij park 'De Mick' met de kinderboerderij
- Gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer
Een mooi wandelbos
De Inslag is een mooi wandelbos met rechte paden die goed toegankelijk zijn voor kinderwagens en rolstoelen. De laatste jaren zijn de eentonige naaldhoutbossen omgevormd naar gevarieerd gemengd bos. Exoten maakten plaats voor inheemse bomen en struiken als lijsterbes, spork, hulst, hazelaar en taxus. Omgevallen en dode bomen blijven behouden en veranderen zo in een minibiotoop vol leven.
Hier broeden zwarte specht, sperwer, buizerd en bosuil. Het Antitankkanaal loopt dwars door het domein. Rond het Antitankkanaal leven oever- en watervogels en met wat geluk kan je de prachtige ijsvogel en blauwe reiger ontdekken. De grachten in het grasland vormen een schitterende biotoop voor waterplanten, libellen, kikkers, padden en salamanders.
De speelweide, picknickplaatsen en rustbanken nodigen uit tot relaxen en genieten.
Geschiedenis
Al in de zeventiende eeuw werd er melding gemaakt van 'Inslach' wat 'ontginning' betekent. Het oorspronkelijke heidegebied werd ontgonnen als akker- en weideland. In de 19de eeuw legde men een kasteeldomein aan. De omgeving werd bebost en omgetoverd tot een weelderig jachtdecor.
Beide wereldoorlogen laten tot vandaag hun sporen na in het domein. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bos gekapt om de zichtbaarheid rond de fortengordel van Antwerpen te vergroten. 36 jaar later ging de bijl opnieuw door het bos voor het graven van loopgraven. Na de tweede wereldoorlog werd herbebost met grove den en lork die al snel grote delen van De Inslag bedekten. In 1980 kocht de Vlaamse overheid De Inslag.
Voor de wetenschap
In het bos ligt ook een meetstation van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. Hier worden de omgevingsinvloeden op het bos bestudeerd. Het terrein en de toren van het meetstation zijn niet toegankelijk.
Toegankelijk voor minder mobielen
De rechte paden zijn geschikt voor kinderwagen en rolstoel.
Geleide wandelingen
De natuurgidsen van Brasschaat organiseren regelmatig begeleide wandelingen.
Speelzone
De Inslag heeft een permanente speelzone van 0,15 hectare. Er is ook een zomerspeelzone van 1,84 hectare.
Hondenzone
De hondenzone is ongeveer 0,5 ha groot. Een speelberg, zaagblokken, kleine bosjes en twee zitbanken vervolledigen het geheel.
Routes
Voorzieningen
Boswachter
Nuttige Links
Hoe geraak je er?
Ingang
Fortsebaan ter hoogte van nummer 33, 2930 Brasschaat
Met de fiets
Je kunt de Inslag perfect met de fiets bereiken. Tussen knooppunt 35 en 36 fiets je door de Inslag. Plan je route via www.fietsnet.be
Met het openbaar vervoer
Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).
Faciliteiten
Er is een kleine parking aan Fortsebaan en aan de Kerkedreef bij park De Mick.
Infoborden vind je aan de Fortsebaan, de Kerkedreef, Mickbeeksestraat, Papestraat en aan het Anti-tankkanaal. Via die straten kun je ook het gebied binnenkomen.
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >