Luysterborg
Het is een heel afwisselend bosgebied. Naast “oud bos” vind je hier ook percelen met jong loofhout, dat eind jaren 1990 aangeplant werd op voormalige landbouwgronden. Luysterborg is een mooi wandelgebied met een schuilhut.
Volg boswachter Luc van Luysterborg via Instagram
- Rustig wandelen
- Schuilhut centraal in het gebied
- Gevarieerd bosgebied
- Paradijs voor libellen en kamsalamanders
Fauna en flora
De ringvijver van De Luysterborg is een waardevolle waterpartij met veel waterplanten en libellen. Hier voelt ook de zeldzame kamsalamander zich thuis. In de oudere bospercelen van De Luysterborg vallen vooral de oude, dikke zomereiken op. Deze gemengde bossen zijn mooi gestructureerd, met veel inheemse bomen (vooral zomereiken, berken en grove dennen), een rijke ondergroei (van struiken, varens en bramen) en veel dood hout. Een paradijs voor spechten en boomklevers!
Door de eeuwen heen
De Luysterborg is 26 hectare groot. De meeste bospercelen vind je al terug op de Ferrariskaart van 1774. De geschiedenis van het domein gaat echter nog verder terug, tot 1294. Toen werd het voor de eerste keer vermeld als “Luysterborck”. In 1782 worden de Gasthuiszusters van Turnhout eigenaar van de Luysterborg, dat zo in handen van het OCMW van Turnhout komt. In 1997 kopen de gemeente Beerse en de Vlaamse overheid De Luysterborg.
Voorzieningen
Boswachter
Nuttige Links
Hoe geraak je er?
Openbaar vervoer
Het gebied is moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer.
Met de fiets
Het fietsroutenetwerk passeert langs De Luysterborg (traject tussen knooppunten 30 en 72).
Parking
Je kunt parkeren in de berm van de Vossenbrugstraat in Beerse, dicht bij de hoofdingang.
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >