Hoewel Bilzen al grotendeels bij de leemstreek hoort, beland je in Schoonbeek ineens in de zandige Kempen. De kleine paadjes zijn er enkel bedoeld voor de wandelaar, maar op de brede bosdreven zijn ook fietsers en ruiters overal welkom. Op tocht door dit natuurpareltje loop je door typische Kempische dennenbossen, pauzeer je met zalig uitzicht over de heide of zie je een glimp van het zeldzame veenmoeras. Verscholen in het groen liggen zelfs nog verschillende oude loopgraven.
- Zandige Kempen
- Brede dreven
- Ruime speelzone
- Hondenlosloopzone
- Bosvogels en zoogdieren zoals ree, vos en eekhoorn
Schoonbeek: Op de grens tussen Kempen en Haspengouw
De Bossen van Schoonbeek - ongeveer 200 hectare in oppervlakte - liggen op de grens met Genk en Diepenbeek. Grove dennen overheersen er nog steeds, maar ook andere typisch Kempische boomsoorten zoals berk en eik verwennen de natuurliefhebber onderweg.
Centraal doorheen het bos slingert een brede natte zone met oude veenmoerassen. Daar vind je zeldzame plantensoorten zoals gagel, zonnedauw en veenpluis. Omdat de meeste moerassoorten baat hebben bij meer zonlicht, beheren we dit gebied met schapen en geiten die jaarlijks het landschap weer ‘open grazen’. Allerlei zonminnende diersoorten zoals vlinders, libellen en ook levendbarende hagedis en hazelworm profiteren van dit beheer. Op zonnige dagen zie je hen zonnend genieten langs de gevarieerde bosranden.
Natuurlijk zijn ook de ‘klassiekers’ zoals vos, ree, eekhoorn of ever (-zwijn) hier van de partij. Als ‘bijzondere vogelsoorten’ zijn wespendief en raaf weer goed ingeburgerd, in het voorjaar kun je er muzikaal genieten van een breed pallet aan allerlei zangvogels.
Bosomvorming
Historisch werden in de Kempen zowat overal naaldbomen aangeplant. Dennenhout was voor de mijnindustrie (steenkoolmijnen) immers een waardevolle houtsoort en die snelgroeiende bomen doen het uitstekend op onze schrale zandbodems. Door het graven van vele smalle grachten, het zogenaamde ‘rabattensysteem’ werden ook de nattere gronden gedraineerd waardoor nog meer oppervlakte kon worden bebost. Vandaag is de visie van Natuur en Bos om de oude ecologische systemen zoveel mogelijk te herstellen en de biodiversiteit maximaal te versterken. Via het aanplanten van groepjes (‘kloempen’) streekeigen loofhoutsoorten wordt zo ook in Schoonbeek gestart met het ‘omvormen’ van het zure dennenbos naar een meer gevarieerd bosecosysteem.
Wandelen en ravotten
Tijdens een wandeling of fietstocht kunnen jong en oud zich ravotten in de grote speelzone. De wandelpaden zijn meestal geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.
Ook je viervoeter kan zich uitleven in de grote hondenlosloopzone. Maak daarna gerust nog een leuke wandeling in het bos, maar vergeet niet om alle hond(jes) netjes weer aan te lijnen.
Paden toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Schoonbeek is goed begaanbaar met kinderwagens en rolstoelen.
Natuurloop Schoonbeek
De natuuromloop van Schoonbeek bestaat uit 2 lussen. Je kunt kiezen tussen de korte groene lus van 3,4 km en de lange blauwe lus van 6 km.
In de buurt
Routes
Voorzieningen
Boswachter
Hoe geraak je er?
Ingang
Schoolstraat, parking aan de kerk, 3740 Bilzen
Met het openbaar vervoer
Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >