Landschapsbeeld

Viconia Kleiputten

 
Antwerpen
Limburg
Oost-Vlaanderen
Vlaams-Brabant
West-Vlaanderen
West-Vlaanderen

Natte weilanden wisselen af met vijvers, sloten, rietkragen en hagen. De overgangen van nat naar droog, van veen naar klei en van zout naar zoet, zorgen voor een divers planten- en dierenrijk. Elk seizoen strijken er weer andere vogels neer en zorgen voor een prachtig spektakel in deze 40 hectare grote Viconia Kleiputten. Kom ze bewonderen vanuit één van de vogelkijkhutten of vanop de uitkijktoren.

Troeven
  • Vogelkijkhutten
  • Uitkijktoren
  • Verscheidenheid aan vogels
  • Afwisselend landschap

Ieder seizoen zijn eigen vogels

In de winterperiode zijn de Viconia Kleiputten een geliefde rustplaats voor rondtrekkende eenden zoals wintertaling, smient, slobeend, kuifeend en tafeleend. Ook de luidruchtige Cetti's zanger is ieder jaar weer op post. In het voorjaar komen heel wat steltlopers en weidevogels hier uitrusten, zoals de wulp, watersnip, kleine plevier, grutto, kievit, tureluur, bosruiter en witgatje. Andere opvallende gasten zijn de lepelaar, kleine en grote zilverreiger, purperreiger en slechtvalk. In de lente komen vogels als blauwborst, kluut en het zeldzame baardmannetje er broeden. Na afloop van het broedseizoen zorgen de tienduizenden spreeuwen, die in het reservaat overnachten, regelmatig voor een onvergetelijk spektakel.

Ontstaan

Na de tweede Wereldoorlog delfde men steenbakkerklei in de zone tussen de Viconiahoeve en de IJzer. Zo ontstonden zes ondiepe kleiputten. Natuurbeschermers konden, samen met de plaatselijke bevolking, verhinderen dat de kleiputten volgestopt werden met huishoudelijk afval. In 1981 werd het gebied als natuurreservaat erkend en beschermd.

Meer natuurbescherming en meer natuurbeleving

Nadat het beheerplan in 2018 werd goedgekeurd, voerde Natuur en Bos werken uit om de natuur- en belevingswaarde van de Viconia Kleiputten te verhogen. In 2019 werd een weiland afgegraven, kregen de rasters een opknapbeurt, werden poelen geruimd, verdiept en uitgebreid, en werd een nieuwe wandellus aangelegd. In 2022 werd een nieuwe uitkijktoren gebouwd. Vanuit de prachtige toren heb je een weids uitzicht over de ondiepe plassen en kun je volop vogels spotten.

Viconia Kleputten
Slobeend
Viconia Kleiputten
Watersnip
Kuifeend
Viconia Kleiputten
Lepelaar
Viconia Kleiputten
Viconia Kleiputten
Viconia Kleputten
Slobeend
Viconia Kleiputten
Watersnip
Kuifeend
Viconia Kleiputten
Lepelaar
Viconia Kleiputten
Viconia Kleiputten

Actietips

21

Stuvetjes wandelroute

Deze wandelroute van 9,3 km brengt u langs de Viconia Kleiputten.

49

Vogelkijkhutten

Er zijn twee vogelkijkhutten en in 2022 werd een nieuwe uitkijktoren gebouwd. Geniet van het weids uitzicht over de ondiepe plassen en kom volop vogels spotten.

Bekijk de kaart

Boswachter

Dirk Raes
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ligging en bereikbaarheid

De Viconia Kleiputten zijn gelegen langs de Ijzer.

Ingang

Kasteelhoevestraat 1, 8600 Stuivekenskerke

Openbaar vervoer

De bushalte "Stuivekeskerke Kerk" ligt op 450 m van de ingang. Stippel je route uit op www.delijn.be.