De Vinderhoutse bossen liggen in het zuidwesten van Gent: deels op het grondgebied van Drongen en Mariakerke (Gent) en deels op het grondgebied van Vinderhoute (Lievegem). Het is één van de vijf groenpolen van Gent. Daarnaast zijn er ook nog het Parkbos, de Gentbrugse Meersen, het Wonderwoud en het gebied Bourgoyen - Ossemeersen - Blaarmeersen - Sneppemeersen. Deze uitgestrekte park- en natuurgebieden voorzien Gent en zijn buurgemeenten van voldoende toegankelijk groen en ruimte voor natuur en veel bos.

Troeven
  • Combinatie van oud bosgebied met een open landschap
  • Veel jonge aanplant
  • Wandelverbinding met de Campagne, het Leeuwenhof en park Claeys-Boúúaert
Bevraging: Hoe beleef en gebruik jij de Vinderhoutse bossen?

Verschillende partners werken aan de uitbouw van de Vinderhoutse bossen. Een aantal deelgebieden kregen al een (her)inrichting en het recreatief netwerk werd opengesteld. In 2025 zal de Vlaamse Landmaatschappij de recreatieve routes aanleggen, voorzien van meubilair en onthaalpunten en zullen de Groene Velden een uitbreiding krijgen. 
Als bezoeker heb je de Vinderhoutse bossen al een tijdje kunnen verkennen en de veranderingen in het gebied zien gebeuren. Daarom horen we graag hoe jij dit natuurgebied ervaart en welke toekomstmogelijkheden je ziet.

Invullen van de bevraging kan tot 21 april.

blauw
Werken aan een uitgebreid wandel- en fietsnetwerk

In 2025 start de definitieve aanleg van het recreatieve padennetwerk. Als gevolg daarvan zullen een aantal paden gedurende een bepaalde tijd afgesloten worden. In samenspraak met de aannemer kijken we voor een omleiding en zorgen we voor zo weinig mogelijk hinder.

Wij danken je voor je begrip.

groen

Groenpool Vinderhoutse bossen in ontwikkeling

Omdat de oude boskern zeer waardevol is, moet de natuur rond deze kern versterkt worden. Errond tref je nu al een aantrekkelijk landschap en zeer waardevolle natuur aan. Dit wordt via het groenpoolproject verder versterkt. Bosuitbreiding is een speerpunt in dit project. In totaal wordt ongeveer 155 hectare extra bos aangeplant. Deze realisatie gebeurt in fasen, maar natuurlijk wordt niet alles bebost. Er wordt gestreefd naar een mozaïek zijn van bos en open landschap, weiden, akkers, omgeven door sloten, knotbomen, houtkanten. De combinatie van bos, grasland en akkertjes, kasteelparken en waterlopen zal van de Vinderhoutse bossen een topplek maken voor heel wat planten en dieren, waar ook de bezoeker zal kunnen genieten.
Alle informatie hierover is te vinden op de website van de Vlaamse Landmaatschappij.

pad langs de vijver
wandelaars bij bank
kinderen op wandel in het bos
beukendreef
bosbeeld
vlonderpad
pad langs de vijver
wandelaars bij bank
kinderen op wandel in het bos
beukendreef
bosbeeld
vlonderpad

Drie toegangspoorten voor de Vinderhoutse bossen

Het hele projectgebied is een gebied van ruim 640 hectare op grondgebied van Gent (deelgemeenten Mariakerke en Drongen) en Lievegem (deelgemeente Vinderhoute). De groenpool Vinderhoutse bossen heeft drie toegangspoorten die dienen als vertrekbasis voor je bezoek: de Campagne (Drongen), het Leeuwenhof (Drongen) en het park Claeys-Boúúaert (Mariakerke). Via een wandelnetwerk staan de 3 portalen met elkaar in verbinding. Fietspaden zijn in ontwikkeling.

De Campagne en de jonge bosuitbreiding

De Campagne is vooral gekend omwille van de kinderboerderij en het kasteelpark. Ten noorden van het landgoed de Campagne vind je een heus speelbos met waterelementen. Ten noorden van de Heiebreestraat vind je de grootste jonge bosuitbreidingszone van de Vinderhoutse bossen terug waarlangs je naar de oude boskern kan wandelen.

De oude boskern en de Leeuwenhofplas

Tussen de Bosstraat en de ringvaart vind je een waardevol oud bos, met heel wat oude bosplanten zoals eenbes, keverorchis, muskuskruid, salomonszegel. Sinds 1770 is dit altijd bos geweest. Het is een nat moerasbos. Dit soort bossen is zeldzaam in Vlaanderen en zelfs in Europa. Daarom is dit bos ook op Europees niveau beschermd. Ook voor paddenstoelen is het een erg belangrijk. Buizerd, eekhoorn, ree, vos, spechten, libellen en vlinders zijn zowat de opvallendste bewoners van het bos. Een deelzone van 35 hectare is in beheer bij en eigendom van Natuurpunt Gent.

Aan de overkant ligt de Leeuwenhofplas. Dit is een voormalige zandwinningsput waar je vanaf de vogelkijkwand naar de watervogels kan kijken. In de steile zandwanden broeden oeverzwaluwen. Op de plas kan je ook vlotjes de visdiefjes zien. Het gebied is belangrijk voor broedende en overwinterende watervogels.

Het Leeuwenhof vormt de toegangspoort tot dit deel van de Vinderhoutse bossen.

Groene Velden

De Groene Velden is een park met veel jong bos, picknickplaatsen, een speelbos, een vijver en weiden. Je kan er genieten van een gevarieerd landschap met moerassen, nat bos, bloemrijke graslanden en een boomgaard. Typisch aan de Groene Velden zijn de smalle perceeltjes, omzoomd met grachten, knotbomen en houtkanten. Ze getuigen nog van het vroegere landbouwlandschap. Een van de eyecatchers is ongetwijfeld de centrale vijver met de houten loopbrug. 
De Groene Velden liggen aan de kant van Mariakerke, in de bocht van de Ringvaart en sluiten ook nauw aan op het Park Claeys-Boúúaert.

Durmmeersen

Ook de Durmmeersen, een mooi stukje natuur langs de Oude Kale, maken deel uit van de Vinderhoutse bossen. Dit natuurgebied ontwikkelde zich spontaan na de zandwinning en de ophoging van grote delen ervan. De zandwinning liet twee putten na die intussen uitgroeiden tot waardevolle plassen. Deze plassen zijn vooral in de winter en het voorjaar een pleisterplaats voor tal van watervogels. Onder andere de ijsvogel en de kuifeend broeden hier. 
Een wandellus van 1,3 kilometer leidt je door dit uniek stukje natuurgebied.

Natuur en Bos maakt werk van het vernieuwen van de onthaalinfrastructuur en de kijkwanden in de Durmmeersen .

De Vlaamse overheid (Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij) staat grotendeels in voor de realisatie van deze groenpool. De stad Gent engageert zich vooral voor de inrichting van het portaal De Campagne. Ook de provincie Oost-Vlaanderen en de gemeente Lievegem werken mee.

mensen op vlonder
oeverzwaluw
speelzone in De Campagne
eekhoorn
houtpantserjuffer
eikenpage
witte brug
Oude kale
sneeuwzwammetje
buizerd
salomonszegel
vos
ijsvogel
mensen op vlonder
oeverzwaluw
speelzone in De Campagne
eekhoorn
houtpantserjuffer
eikenpage
witte brug
Oude kale
sneeuwzwammetje
buizerd
salomonszegel
vos
ijsvogel

Actietips

21

Wandelroutes

5 uitgestippelde wandelroutes.

49

Vogelkijkwand Leeuwenhof

Bewonder de waterplas via de vogelkijkwand gelegen tegenover de parking van het jeugdhuis.

Bekijk de kaart

Voorzieningen

Boswachter

Laurent Flostroy
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Ingang

Beekstraat 46, 9031 Drongen

Openbaar vervoer

Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).