Museumtuinweetjes
In de Museumtuin Gaasbeek hebben we een jarenlange ervaring rond het kweken van groenten en snoeien van bomen en struiken. Die kennis geven we graag door.
Wat is het belang van zomersnoei?
Door tijdig weg knippen bij zomersnoei kan je ziekte en insectenaantasting voorkomen waardoor je niet moet sproeien (ecologische maatregel). Door overtollige scheuten weg te nemen zorg je voor meer en mooiere vruchten.
Hoe snoei je druiven?
Door druivelaars te snoeien krijg je meer vitaliteit en mooie gezonde vruchten. Zo voorkom je ook ziekten omdat de struiken sneller opdrogen.
Verstuif ook regelmatig met zwavel om witziekte en vruchtrot te voorkomen.
Hoe snoei je dahlia's?
Dahlia’s zijn niet enkel een blikvanger in de tuin, ze leveren ook een goedesnijbloem. Om een maximale bloemenpracht te garanderen moet men de planten echter een handje helpen.
Alles over vruchtdunning!
Na de natuurlijke rui in juni is het noodzakelijk om bij de bomen die dan nog overladen zijn met vruchten een vruchtdunning toe te passen om beurtjaren te voorkomen (om de 2 jaar vrucht dragen) en de bloemknopontwikkeling voor volgend jaar te verbeteren en veilig te stellen.
Hoe bekom je mooie kolen?
Om mooie kolen te bekomen is het noodzakelijk om ze vanaf het begin te beschermen tegen vraat van vogels, konijnen en rupsen van het Koolwitje. De beste manier om dit te doen is door het gebruik van netten.
Hoe bekom je mooie tomaten?
Als de tomaten beginnen te kleuren, is het nuttig een handje te helpen om nog mooiere en smaakvollere vruchten te bekomen.
Fruit op een kleine oppervlakte!
Leifruitbomen zijn ideaal om op een kleine oppervlakte toch een variatie aan fruit te hebben.