dinsdag, 22 oktober 2024

Sigmaplan start met voorbereidende werken in Heist-op-den-Berg en Hulshout

Deze week starten de voorbereidende werken tussen Lodijkbrug en Herenbossen om er langs de rechteroever het historische open landschap met natte natuur te herstellen. Zo richten we de vallei van de Grote Nete in om verdroging en overstromingen in de regio te voorkomen. In een eerste fase maken we de vallei terug open. Daarna ruimen we drie storten op en saneren we de Bruggeneindse Laak en Volkaert Laak.

Natte natuur als klimaatbuffer

Extreme weersomstandigheden, zoals intense regenval en langdurige droogte, komen steeds vaker voor. Investeren in natte natuur is een natuurlijke en duurzame oplossing om deze klimaatuitdagingen aan te pakken. Natte natuur werkt als een spons, ze absorbeert het water tijdens hevige regenbuien en geeft het langzaam vrij in droge periodes. Zo worden gevaarlijke pieken vermeden. Zo’n sponslandschappen of wetlands zijn ook kampioenen in het opslaan van CO2

We plannen verschillende ingrepen om natte graslanden, open water en riet te ontwikkelen. Deze plannen lijken veel op hoe de vallei er enkele decennia geleden uitzag. Nog niet zo heel lang geleden sneden we valleien af van de rivier, moerassen legden we droog en beplantten we met populieren. Nu beseffen we dat dit niet de juiste aanpak was en herstellen we de vallei terug als waterbuffer. 

De geplande natuurinrichting zal ook typische dieren en planten lokken die leven in natte natuur. Bever wordt er reeds gespot en we hopen ook otter te verwelkomen. Bijna verdwenen vissen zoals de rivierdonderpad en de kleine modderkruiper zullen er een geschikt leefgebied vinden. Ook zeldzame vogels zoals de roerdomp, de kwartelkoning en het porseleinhoen voelen zich thuis in natte natuur.

Voorbereidingswerken van start

In een eerste fase kappen we populieren om plaats te maken voor natte graslanden, open water en riet: natuur die kenmerkend is voor de vallei. Populieren werden vroeger aangeplant met houtproductie als doel, maar vanuit natuuroogpunt zijn ze vaak niet de beste keuze in een riviervallei. Soms is het ook nodig om bos weg te halen om ruimte te geven aan planten en dieren die afhankelijk zijn van andere natuurtypes. Het komt er dus op aan keuzes te maken: de juiste natuur op de beste plek. Houtkanten en bosjes die belangrijk zijn als leefgebied voor zomertortel en nachtegaal behouden we.

Bos dat verdwijnt wordt op een andere, betere plek binnen het Sigmaplan aangeplant of groeit spontaan terug. Zo blijft de bosbalans voor het volledige Sigmaplan in evenwicht. Losstaande snippers bos vervangen we door grotere bossen. Deze winter zullen we streekeigen bomen planten in de vallei. Ook jij kan komen planten. Hou onze websites sigmaplan.be en degrotenete.be in de gaten voor meer informatie over onze plantacties en infodagen.


Over het Sigmaplan

Het Sigmaplan beschermt Vlaanderen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren bij stormtij door de aanleg van hogere dijken en natuurlijke overstromingsgebieden. Daarnaast zorgt het plan voor de bescherming, uitbreiding en recreatieve ontwikkeling van de unieke riviernatuur in de Scheldevallei. Het initieel plan dateert van 1976 en werd in 2005 geactualiseerd om in te spelen op de klimaatverandering met de bijhorende weersextremen en stijging van de zeespiegel. Het Sigmaplan wordt in verschillende fases uitgevoerd door De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap voor Natuur en Bos. Volg het Sigmaplan op Facebook en Instagram.

rivierdonderpad - © Rollin Verlinde
roerdomp - © Benny Vanderhoydonck

Contacts

Evelien de Munter

Agentschap voor Natuur en Bos