
Het Wonderwoud
Het Wonderwoud ligt in het noordoosten van Gent: deels op het grondgebied van Oostakker (Gent) en deels op het grondgebied van Lochristi. Het is één van de vijf groenpolen van Gent. Daarnaast zijn er ook nog het Parkbos, de Gentbrugse Meersen, de Vinderhoutse bossen en het gebied Bourgoyen - Ossemeersen - Blaarmeersen - Sneppemeersen. Deze uitgestrekte park- en natuurgebieden voorzien Gent en zijn buurgemeenten van voldoende toegankelijk groen en ruimte voor natuur en veel bos.
Op 27 april vindt de grote feestelijke opening van het Wonderwoud plaats. Tussen 10.00 en 17.00 uur is iedereen welkom om de nieuwe groenpool te verkennen.
Op het programma staan onder andere:
- waterpret en activiteiten voor kinderen
- geleide wandelingen
- natuurbeleving en exploratie
- creatieve workshops
- muziek en theater
- bar en ijsjeskraam
Volg alle updates over het programma op de website van Wonderwoud.
Kom bij voorkeur met de fiets of te voet. Aan elke ingang is fietsparking voorzien.
Kom je met de wagen, dan kan je parkeren op de parking aan de Drieselstraat.
Groenpool in ontwikkeling
Elke Gentse groenpool heeft een eigen identiteit. Ook het Wonderwoud heeft bijzondere eigenschappen: de grillige zandheuvels, het groeiende bos en het veelzijdige water bijvoorbeeld. Heel bepalend is ook de merkwaardige geschiedenis van het ‘Oud Vliegveld’. Op luchtfoto’s en kaart en zie je onmiddellijk de merkwaardige X-figuur. Het is de contour van de twee landingsbanen van het vliegveld dat in de jaren ‘60 werd aangelegd.

Het was bedoeld als economische stimulans voor de ontwikkeling van de haven. Het terrein werd toen 4 meter opgehoogd met zand, maar het vliegveld werd nooit afgewerkt en dus nooit gebruikt. Sinds de jaren ‘70 wordt op het terrein aan grootschalige zandontginning gedaan. Doorheen de tijd werden verschillende delen van het terrein uitgegraven en vervolgens opnieuw opgevuld. Het landschap van het ‘Oude Vliegveld’ werd hierdoor meermaals flink hertekend.
Momenteel is al 35 hectare van het Wonderwoud toegankelijk. Je kan er wandelen, fietsen, spelen rond het water, paadjes en de woudnestjes ontdekken, genieten van de bijzondere flora en fauna, ontdekken, …. De verdere ontwikkeling hangt af van de ontginning die zal gebeuren door de Vlaamse Waterweg. Zij staan in voor de verdere gedeeltelijke opvulling van de centrale ontginningsplas. Pas nadien kunnen de volgende fasen van inrichting uitgewerkt worden. Voor de omgeving van het executieoord en het militair domein is momenteel wel al een inrichtingsvisie in opmaak. Het is de bedoeling dit waardevolle gebied beter te integreren in de omgeving van de groenpool. Inrichtingen kunnen hier ten vroegste in 2030 starten.
Op termijn wordt het Wonderwoud ongeveer 200 hectare groot. Dat zijn 280 voetbalvelden bij elkaar.
Wat wil je doen?
Waar heb jij zin in? Ontdek ons aanbod.
Wandelen
Stippel zelf je wandeling uit met de kaart.
Het Fuutpad en het Oeverzwaluwpad zijn verharde paden die je doorheen het Wonderwoud loodsen en ook voor rolwagens goed toegankelijk zijn. Daarnaast kan je via allerhande onverharde paadjes nog meer van het natuurgebied ontdekken.
Hond uitlaten
Om de rust in de natuur te bewaren is het noodzakelijk dat je viervoeter aan de leiband wandelt. Gelukkig is er ook een hondenlosloopweide, waar honden naar hartenlust vrijuit kunnen lopen en ravotten zonder leiband.
Spelen
Voor de ravotters is er ter hoogte van de Drieselstraat een waterspeelzone, de speelspiegel, waar ze zich naar hartenlust kunnen uitleven. Ook verderop in het Wonderwoud tref je verrassende plekken met allerhande klim- en klauterelementen.
Wat is er te zien?
In het Wonderwoud is er heel wat te ontdekken: de speelspiegel, het zandtheater, klimelementen, de uitkijktoren, de ontmoetingsplaats, … Het gebied is opengesteld voor zachte recreatie: wandelen, fietsen, lezen of gewoon genieten van de ‘wonderlijke’ natuur. Omdat sommige dieren in alle rust moeten kunnen leven, zijn bepaalde delen in de groenpool ontoegankelijk voor bezoekers. In bepaalde zones worden grazers ingezet voor het beheer van de natuur: op de hoge dijk rond het Wonderwoud staan bijvoorbeeld schapen in voor het beheer.
We lichten graag een aantal uitblinkers toe.
Hoge dijken en uitkijktoren

Rondom het Wonderwoud ligt een hoge dijk. Op verschillende plaatsen wordt de dijk ‘doorbroken’ om toegang te verlenen tot het gebied. Ze zorgen voor de herkenbaarheid van de contouren van het oude Vliegveld in het landschap en laten je bij het binnenkomen van het gebied verwonderen.
Vanuit de uitkijktoren kan je het landschap verkennen of vogels spotten. De toren steekt 18 meter boven het eerste platform uit en biedt een 360° – panorama op de omgeving. Zo kan je een blik werpen op de groei van het Wonderwoud en bij helder weer de 3 torens van Gent zien.
Executieoord

Het executieoord Rieme-Oostakker is de plaats waar 66 verzetsstrijders tussen 8 februari 1943 en 24 augustus 1944 door de Duitse bezetter werden geëxecuteerd. Dit terrein herdenkt ook de 20 verzetslieden die omkwamen op de executieplaats van Rieme.
Het is een stille getuige van de gruwel van de nazibezetting. Het toont hoe ver de verweerders gingen in hun strijd voor vrijheden en idealen. Maar het symboliseert ook de naoorlogse strijd om erkenning van het verzet en de soms moeilijke herintegratie van de teruggekeerde politieke gevangenen in België.
Lees alles over de geschiedenis van het executieoord in de Erfgoedsprokkel.
Fauna en flora
Het landschap in het Wonderwoud kan zich spontaan ontwikkelen en is heel gevarieerd. Je vindt hier bloemrijke ruigten, graslanden, waterpartijen, reliëfrijk loofbos en moerasbossen. Dit zijn allemaal bijzondere biotopen voor planten en dieren die het ergens anders moeilijk hebben zoals de oeverzwaluw, blauwborst en ijsvogel. Ook de dodaars, levendbarende hagedis, zoetwatermossel, bittervoorn, bruin zandoogje en eikenpage voelen zich hier thuis. Onder andere zomerbitterling, blauw walstro, stinkende ballote, slijkgroen en duizendguldenkruid bezorgen het Wonderwoud een mooi kleurenpalet.
Speelzones
In het Wonderwoud werd een avontuurlijke waterspeelzone aangelegd. De speelspiegel, de zitvlonders en de ligweide zorgen ervoor dat dit een mooie belevingsplek is voor alle bezoekers.
Verspreid in het Wonderwoud vind je verschillende woudnestjes: open plekken met bijzondere elementen die uitnodigen om te spelen of om met een groep te genieten.
Praktisch
Bereikbaarheid
Met de fiets
Kom bij voorkeur met de fiets. Plan je fietsroute naar het Wonderwoud via de fietsrouteplanner.
Bij elke ingang worden fietsparkeerplaatsen voorzien. Op lange termijn maakt de uitbouw van de nieuwe fiets-as naar de groenpool (groenklimaatas 1) deze plek ook vlot bereikbaar vanuit het centrum van de stad.
Met de bus
Er liggen een aantal bushaltes binnen een straal van 1,5 kilometer van het Wonderwoud. Plan je reis via www.delijn.be.
Met de wagen
Voor de auto wordt een beperkt aantal parkeerplaatsen voorzien ter hoogte van de Drieselstraat. Er zijn ook mindermobiele parkeerplaatsen.
Toegankelijkheid
De hoofdpaden zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Naast de hoofdpaden kun je ook olifantenpaadjes ontdekken. Als wandelaar mag je vrij door het gebied struinen, behalve op de plaatsen waar expliciet vermeld staat dat dit niet het geval is. Fietsers moeten op de voor hen voorziene paden blijven om conflicten met andere gebruikers te vermijden. Fietsers zijn op de hoofdpaden te gast. De hoofdgebruikers zijn de wandelaars.
De uitkijktoren is voor minder mobiele personen in een rolstoel en kinderwagens tot op het eerste verdiep bereikbaar via het licht hellende pad aan de achterzijde. Ook daar heb je al een bijzonder uitzicht. Je kijkt uit op de kruinen van de bomen.
Er zijn aangepaste picknicktafels voor rolstoelgebruikers en er staan langs de paden op regelmatige afstanden zitbanken in halfverharding. De speelzone heeft ook een pomp voor rolstoelgebruikers. En het zitplatform nabij de parking is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Contact
- Boswachter Kurt Vanpoecke
anb@vlaanderen.be - Stad Gent
gentinfo@stad.gent
Publicaties
Veelgestelde vragen
- Wie staat in voor het beheer en onderhoud in het Wonderwoud?
- Waarom staan er geen vuilnisbakken in het Wonderwoud?
- Hoe wordt zwerfvuil en sluikstort aangepakt?
- Waar mag mijn hond loslopen?
- Hoe zit het met het onderhoud van de hondenlosloopweide?
- Welk maaibeheer wordt toegepast in het Wonderwoud?
- Welke grazers worden ingezet in het Wonderwoud?
- Hoe geraak ik in het Wonderwoud?
- Waar kan ik een gebiedskaart van het Wonderwoud terugvinden?
- Wie mag welke paden gebruiken in het Wonderwoud?
- Kan ik vissen in het Wonderwoud?
- Mag ik zwemmen in het Wonderwoud?
- Met kinderen of de hele klas naar het Wonderwoud?
- Kan een fotoshoot, filmopname of andere activiteit (feest, wedstrijd, …) organiseren in het Wonderwoud?
- Waar vind ik toiletten in het Wonderwoud?
- Waar kan ik mijn fiets of de auto parkeren?
- Waarom is slecht het eerste deel van het Wonderwoud al opengesteld en is nog niet alles toegankelijk?
Beheer en onderhoud
Wie staat in voor het beheer en onderhoud in het Wonderwoud?
De parking en de delen rondom de Woudplas zijn in beheer bij de Stad Gent. Alle andere delen (ca. militairdomein, noordwestelijke arm) zijn in beheer bij het Agentschap voor Natuur en Bos.
Heb je concrete vragen dan kan je bij een van deze partners terecht:
- Agentschap voor Natuur en Bos: natuurenbos@vlaanderen.be
- Stad Gent: info@stad.gent
Waarom staan er geen vuilnisbakken in het Wonderwoud?
Enkel aan de drie toegangen tot het Wonderwoud en aan de hondenlosloopweide staat een vuilnisbak. Dit heeft verschillende redenen. Eerst en vooral is al uit veel onderzoek gebleken dat vuilnisbakken sluikstort en zwerfvuil aantrekken. Er wordt huishoudelijk afval in de vuilnisbakken gedeponeerd, waardoor de eigenaar het gratis kwijt is, maar daardoor zitten de vuilnisbakken snel vol. Een papiertje wordt er ook al eens naast gegooid en waait zo verder het natuurgebied in. Een andere reden is de kost voor het ledigen. Gewone vuilniswagens geraken vaak niet tot aan de vuilnisbakken, waardoor de kostprijs voor lediging hoog is. Bovendien zouden de vuilniswagens de rust voor natuur en bezoekers verstoren. Daarom rekenen wij op de verantwoordelijkheid van de bezoeker: breng gerust iets te eten of te drinken mee naar het Wonderwoud, maar neem nadien ook je afval terug mee naar huis.
Hoe wordt zwerfvuil en sluikstort aangepakt?
We proberen zwerfvuil en sluikstort te voorkomen door het bewust niet plaatsen van vuilnisbakken (zie uitleg bij ‘Waarom staan er geen vuilnisbakken in het Wonderwoud?’). Vinden we toch ergens afval, dan haalt de gemeente of de boswachter het op. Gelukkig kunnen we ook beroep doen op de vrijwilligers van Mooimakers.
Interesse om tijdens je wandeling mee de handen uit de mouwen te steken en dit probleem te verhelpen? Lees hoe dat kan >
Stel je sluikstort vast in het gebied, dan kan je dit melden via de App van Ivago. Meer info >
Waar mag mijn hond loslopen?
In het Wonderwoud moeten honden altijd aan de leiband. Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren. In de hondenlosloopweide mogen honden wel loslopen. Ontdek de hondenzones >
Hoe zit het met het onderhoud van de hondenlosloopweide?
De hondenlosloopweide wordt onderhouden door de Stad Gent. Aangezien de hondenlosloopweide aansluit bij het natuurgebied, wordt hier niet intensief gemaaid. Herstellingen aan de infrastructuur worden gedaan wanneer nodig en van zodra mogelijk.
Welk maaibeheer wordt toegepast in het Wonderwoud?
In het Wonderwoud wordt voornamelijk gemikt op de spontane ontwikkeling van bos. Hierdoor zijn er slechts weinig delen die gemaaid worden. Indien er gemaaid wordt, is dit voornamelijk in functie van toegankelijkheid. Dit maaibeheer nemen we extensief op (2 keer per jaar). Enkel rond de picknickbanken en zitbanken wordt frequenter gemaaid. De dijken worden begraasd door schapen. Hierdoor blijft de begroeiing op de dijken met schapenraster kort en ontstaat er geen bos.
Welke grazers worden ingezet in het Wonderwoud?
In het Wonderwoud worden schapen van een landbouwer ingezet. Schapen houden van ruigere graslanden. De schapen zijn er niet het jaarrond. Je zal ze enkel kunnen zien tussen maart en november. De begrazing met schapen gebeurt in opdracht van het Agentschap voor natuur en bos. Opgelet! Honden zijn niet toegelaten in de begrazingszones.
Beleving
Hoe geraak ik in het Wonderwoud?
Kom bij voorkeur met de fiets naar het Wonderwoud.
Bekijk op www.delijn.be welke bus je tot aan het Wonderwoud brengt. Let op, het is nog ca. 1,5 km stappen vanaf de dichtstbijzijnde bushalte.
Kom je toch met de auto, weet dan dat het aantal parkeerplaatsen beperkt zijn.
Waar kan ik een gebiedskaart van het Wonderwoud terugvinden?
De gebiedskaart kan je op elke infobord aan de toegangen van het Wonderwoud terugvinden. Je kan die ook digitaal raadplegen.
Wie mag welke paden gebruiken in het Wonderwoud?
Voor de toegankelijkheid van het bos- en natuurgebied maakte Natuur en Bos een toegankelijkheidsreglement op. Dit regelt wie zich waar mag begeven. Dit reglement is momenteel nog in opmaak. In het Wonderwoud is de wandelaar de hoofdgebruiker. Fietsers zijn te gast op de verharde paden.
Kan ik vissen in het Wonderwoud?
Vissen is niet toegelaten in het Wonderwoud. Op de Woudplas wordt voorrang gegeven aan natuurlijke ontwikkeling van rietoevers en waterplantvegetatie. Het deel nabij de parking wordt ingezet als speelmoeras (de Speelspiegel).
Meer informatie over waar je wel kan vissen >
Mag ik zwemmen in het Wonderwoud?
Zwemmen is niet toegelaten in het Wonderwoud. Zwemmen in open water kan in Gent in de Blaarmeersen. Meer informatie >
Met kinderen of de hele klas naar het Wonderwoud?
In het Wonderwoud valt heel wat te beleven voor kinderen: je kan er ravotten in de Speelspiegel (moerasspeelzone), de trappen van de uitkijktoren beklimmen, klimmen op de zandkorrels, struinen door de bosdelen, genieten bij het zandtheater, … Organiseer zelf bv. een bosbingo of een oriëntatietocht en ga op verkenning. Neem zeker je picknick mee en maak gebruik van de vele picknickbanken in het gebied.
Kan een fotoshoot, filmopname of andere activiteit (feest, wedstrijd, …) organiseren in het Wonderwoud?
Dat kan, maar je moet hiervoor contact opnemen met:
- Voor de terreinen in beheer bij Natuur en Bos: Natuurinvest: info@natuurlocaties.be. Voor een filmopname, dien je dat te doen door dit formulier in te vullen.
- Voor het terrein in beheer bij de Stad Gent
Waar vind ik toiletten in het Wonderwoud?
Op dit moment zijn er geen toiletten in het Wonderwoud. De partners bekijken wat mogelijk is om dit op termijn wel te kunnen aanbieden.
Waar kan ik mijn fiets of de auto parkeren?
Kom bij voorkeur met de fiets naar het Wonderwoud. Er zijn heel wat fietsstalplaatsen voorzien aan de drie toegangen nl. Veldstraat, Langenaarstraat en de Drieselstraat.
Kom je toch met de auto, dan is er een parking voorzien aan de toegang Drieselstraat. Let wel, het aantal plaatsen is beperkt. Er zijn 5 parkeerplaatsen voorbehouden voor mindermobiele personen.
Waarom is slecht het eerste deel van het Wonderwoud al opengesteld en is nog niet alles toegankelijk?
Momenteel scheidt een afsluiting het opengestelde van het NIET-opengestelde deel in het Wonderwoud. Het is niet toegelaten om het gedeelte achter de afsluiting te betreden. In deze zone is drijfzand aanwezig en kalven de dijken af. De veiligheid kan hier nog niet gegarandeerd worden.
De grote plas is ca. 18 meter diep. Indien een bezoeker per ongeluk in het water beland, kan die verrast worden door een cold shock. De grote plas wordt op termijn opgevuld in opdracht van de Vlaamse Waterweg. Daartoe zal een pijpleiding worden aangelegd vanaf het Sifferdok tot in het Wonderwoud. Na opvulling, zoals vooropgesteld in de globale landschapsvisie, zal de zone voorbij de afsluiting gefaseerd worden opgesteld. Op vandaag kunnen we hiervoor nog geen concrete timing meegeven.
Partners
De ontwikkeling van het Wonderwoud wordt gerealiseerd dankzij de inzet en samenwerking van verschillende overheidsdiensten en besturen. Deze zijn het Agentschap voor Natuur en Bos, Stad Gent, de Vlaamse Waterweg en Lochristi.