Het Wonderwoud
Het Wonderwoud ligt in het noordoosten van Gent: deels op het grondgebied van Oostakker (Gent) en deels op het grondgebied van Lochristi. Het is één van de vijf groenpolen van Gent. Daarnaast zijn er ook nog het Parkbos, de Gentbrugse Meersen, de Vinderhoutse bossen en het gebied Bourgoyen - Ossemeersen - Blaarmeersen - Sneppemeersen. Deze uitgestrekte park- en natuurgebieden voorzien Gent en zijn buurgemeenten van voldoende toegankelijk groen en ruimte voor natuur en veel bos.
Wegens gevaarlijk drijfzand is de waterspeelzone nog afgesloten tot eind april 2025. Door de sterke vergravingen van het zand, dat zich vermengde met water, is er gevaar voor inzakken. Het zand zal zich vanzelf ‘zetten’ zodat de ondergrond stabieler wordt en het veilig is voor de kleinsten om de waterspeelzone te betreden. Een van de speelpompen kan wel al vanop een veilige oever bediend worden.
Groenpool in ontwikkeling
Elke Gentse groenpool heeft een eigen identiteit. Ook het Wonderwoud heeft bijzondere eigenschappen: de grillige zandheuvels, het groeiende bos en het veelzijdige water bijvoorbeeld. Heel bepalend is ook de merkwaardige geschiedenis van het ‘Oud Vliegveld’. Op luchtfoto’s en kaart en zie je onmiddellijk de merkwaardige X-figuur. Het is de contour van de twee landingsbanen van het vliegveld dat in de jaren ‘60 werd aangelegd.
Het was bedoeld als economische stimulans voor de ontwikkeling van de haven. Het terrein werd toen 4 meter opgehoogd met zand, maar het vliegveld werd nooit afgewerkt en dus nooit gebruikt. Sinds de jaren ‘70 wordt op het terrein aan grootschalige zandontginning gedaan. Doorheen de tijd werden verschillende delen van het terrein uitgegraven en vervolgens opnieuw opgevuld. Het landschap van het ‘Oude Vliegveld’ werd hierdoor meermaals flink hertekend.
Momenteel is al 35 hectare van het Wonderwoud toegankelijk. Je kan er wandelen, fietsen, spelen rond het water, paadjes en de woudnestjes ontdekken, genieten van de bijzondere flora en fauna, ontdekken, …. De verdere ontwikkeling hangt af van de ontginning die zal gebeuren door de Vlaamse Waterweg. Zij staan in voor de verdere gedeeltelijke opvulling van de centrale ontginningsplas. Pas nadien kunnen de volgende fasen van inrichting uitgewerkt worden. Voor de omgeving van het executieoord en het militair domein is momenteel wel al een inrichtingsvisie in opmaak. Het is de bedoeling dit waardevolle gebied beter te integreren in de omgeving van de groenpool. Inrichtingen kunnen hier ten vroegste in 2030 starten.
Op termijn wordt het Wonderwoud ongeveer 200 hectare groot. Dat zijn 280 voetbalvelden bij elkaar.
Wat wil je doen?
Waar heb jij zin in? Ontdek ons aanbod.
Wandelen
Stippel zelf je wandeling uit met de kaart.
Het Fuutpad en het Oeverzwaluwpad zijn verharde paden die je doorheen het Wonderwoud loodsen en ook voor rolwagens goed toegankelijk zijn. Daarnaast kan je via allerhande onverharde paadjes nog meer van het natuurgebied ontdekken.
Hond uitlaten
Om de rust in de natuur te bewaren is het noodzakelijk dat je viervoeter aan de leiband wandelt. Gelukkig is er ook een hondenlosloopweide, waar honden naar hartenlust vrijuit kunnen lopen en ravotten zonder leiband.
Spelen
Voor de ravotters is er ter hoogte van de Drieselstraat een waterspeelzone, de speelspiegel, waar ze zich naar hartenlust kunnen uitleven. Ook verderop in het Wonderwoud tref je verrassende plekken met allerhande klim- en klauterelementen.
Wat is er te zien?
In het Wonderwoud is er heel wat te ontdekken: de speelspiegel, het zandtheater, klimelementen, de uitkijktoren, de ontmoetingsplaats, … Het gebied is opengesteld voor zachte recreatie: wandelen, fietsen, lezen of gewoon genieten van de ‘wonderlijke’ natuur. Omdat sommige dieren in alle rust moeten kunnen leven, zijn bepaalde delen in de groenpool ontoegankelijk voor bezoekers. In bepaalde zones worden grazers ingezet voor het beheer van de natuur: op de hoge dijk rond het Wonderwoud staan bijvoorbeeld schapen in voor het beheer.
We lichten graag een aantal uitblinkers toe.
Hoge dijken en uitkijktoren
Rondom het Wonderwoud ligt een hoge dijk. Op verschillende plaatsen wordt de dijk ‘doorbroken’ om toegang te verlenen tot het gebied. Ze zorgen voor de herkenbaarheid van de contouren van het oude Vliegveld in het landschap en laten je bij het binnenkomen van het gebied verwonderen.
Vanuit de uitkijktoren kan je het landschap verkennen of vogels spotten. De toren steekt 18 meter boven het eerste platform uit en biedt een 360° – panorama op de omgeving. Zo kan je een blik werpen op de groei van het Wonderwoud en bij helder weer de 3 torens van Gent zien.
Executieoord
Het executieoord Rieme-Oostakker is de plaats waar 66 verzetsstrijders tussen 8 februari 1943 en 24 augustus 1944 door de Duitse bezetter werden geëxecuteerd. Dit terrein herdenkt ook de 20 verzetslieden die omkwamen op de executieplaats van Rieme.
Het is een stille getuige van de gruwel van de nazibezetting. Het toont hoe ver de verweerders gingen in hun strijd voor vrijheden en idealen. Maar het symboliseert ook de naoorlogse strijd om erkenning van het verzet en de soms moeilijke herintegratie van de teruggekeerde politieke gevangenen in België.
Lees alles over de geschiedenis van het executieoord in de Erfgoedsprokkel.
Fauna en flora
Het landschap in het Wonderwoud kan zich spontaan ontwikkelen en is heel gevarieerd. Je vindt hier bloemrijke ruigten, graslanden, waterpartijen, reliëfrijk loofbos en moerasbossen. Dit zijn allemaal bijzondere biotopen voor planten en dieren die het ergens anders moeilijk hebben zoals de oeverzwaluw, blauwborst en ijsvogel. Ook de dodaars, levendbarende hagedis, zoetwatermossel, bittervoorn, bruin zandoogje en eikenpage voelen zich hier thuis. Onder andere zomerbitterling, blauw walstro, stinkende ballote, slijkgroen en duizendguldenkruid bezorgen het Wonderwoud een mooi kleurenpalet.
Speelzones
In het Wonderwoud werd een avontuurlijke waterspeelzone aangelegd. De speelspiegel, de zitvlonders en de ligweide zorgen ervoor dat dit een mooie belevingsplek is voor alle bezoekers.
Verspreid in het Wonderwoud vind je verschillende woudnestjes: open plekken met bijzondere elementen die uitnodigen om te spelen of om met een groep te genieten.
Praktisch
Bereikbaarheid
Met de fiets
Kom bij voorkeur met de fiets. Plan je fietsroute naar het Wonderwoud via de fietsrouteplanner.
Bij elke ingang worden fietsparkeerplaatsen voorzien. Op lange termijn maakt de uitbouw van de nieuwe fiets-as naar de groenpool (groenklimaatas 1) deze plek ook vlot bereikbaar vanuit het centrum van de stad.
Met de bus
Er liggen een aantal bushaltes binnen een straal van 1,5 kilometer van het Wonderwoud. Plan je reis via www.delijn.be.
Met de wagen
Voor de auto wordt een beperkt aantal parkeerplaatsen voorzien ter hoogte van de Drieselstraat. Er zijn ook mindermobiele parkeerplaatsen.
Toegankelijkheid
De hoofdpaden zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Naast de hoofdpaden kun je ook olifantenpaadjes ontdekken. Als wandelaar mag je vrij door het gebied struinen, behalve op de plaatsen waar expliciet vermeld staat dat dit niet het geval is. Fietsers moeten op de voor hen voorziene paden blijven om conflicten met andere gebruikers te vermijden. Fietsers zijn op de hoofdpaden te gast. De hoofdgebruikers zijn de wandelaars.
De uitkijktoren is voor minder mobiele personen in een rolstoel en kinderwagens tot op het eerste verdiep bereikbaar via het licht hellende pad aan de achterzijde. Ook daar heb je al een bijzonder uitzicht. Je kijkt uit op de kruinen van de bomen.
Er zijn aangepaste picknicktafels voor rolstoelgebruikers en er staan langs de paden op regelmatige afstanden zitbanken in halfverharding. De speelzone heeft ook een pomp voor rolstoelgebruikers. En het zitplatform nabij de parking is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Contact
- Boswachter Kurt Vanpoecke
anb@vlaanderen.be - Stad Gent
gentinfo@stad.gent
Publicaties
Partners
De ontwikkeling van het Wonderwoud wordt gerealiseerd dankzij de inzet en samenwerking van verschillende overheidsdiensten en besturen. Deze zijn het Agentschap voor Natuur en Bos, Stad Gent, de Vlaamse Waterweg en Lochristi.