vrijdag, 24 januari 2025

Natuurinspectie voerde succesvol actie tegen illegale vogelvangst in Limburg

De voorbije maanden hebben de natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos in de provincie Limburg intensieve controles uitgevoerd op illegale vogelvangst. Tijdens deze gerichte acties, die verspreid over een tiental locaties plaatsvonden, werden meer dan 500 illegale vangtuigen ontdekt. Daarnaast zijn ongeveer 60 vogels, waaronder beschermde inheemse soorten zoals de putter, sijs en zomertortel, in beslag genomen. Er werden op verschillende locaties ook illegale wapens aangetroffen, waaronder vuurwapens en verboden geluidsdempers.

Illegale handel en economische drijfveren

De handel in beschermde vogelsoorten is bijzonder lucratief. Sommige soorten, zoals de appelvink en barmsijs, kunnen op de zwarte markt bedragen opleveren van €100 tot €300 per vogel. Deze hoge bedragen maken illegale vogelvangst aantrekkelijk voor malafide handelaars, ondanks de risico's op zware boetes en gevangenisstraffen.

De illegale vogelvangst vormt een ernstige bedreiging voor de biodiversiteit in Vlaanderen. Door het wegvangen van vogels uit de natuur worden populaties lokaal uitgeput, waardoor het natuurlijke evenwicht wordt verstoord. Vooral bij bedreigde soorten is elke verloren vogel een zware klap voor de soort als geheel. Daarnaast kunnen vangtuigen zoals mistnetten en klepkooien ook negatieve gevolgen hebben voor andere soorten. Ze vangen ook andere dieren, zoals vleermuizen of egels, die vaak gewond raken of sterven. Dit leidt tot extra schade aan ecosystemen. De gebruikte vangtuigen – waaronder mistnetten, veerklemmen, slagnetten, springnetten, klepkooien en stroppen – worden op een later moment vernietigd door de Natuurinspectie. De in beslag genomen vogels werden overgebracht naar het natuurhulpcentrum in Oudsbergen. Daar krijgen ze de nodige verzorging en, indien mogelijk, een kans op terugkeer naar hun natuurlijke habitat.

Samenwerking en waakzaamheid

Gemiddeld werden er m.b.t. illegale vogelvangst tussen 2020 en 2025 zo’n 70 overtreders per jaar vastgesteld. Dat is teveel, ook omdat bepaalde overtreders nog steeds onder de radar blijven. De strijd tegen illegale vogelvangst blijft een prioriteit voor onze organisatie, gezien de impact op de biodiversiteit en het dierenwelzijn. Natuurinspectie benadrukt het belang van samenwerking met burgers, lokale politie en natuurorganisaties. Burgers worden aangemoedigd om verdachte situaties te melden via het nummer: 02/553 09 96.

Contacts

Jeroen Denaeghel

Woordvoerder Agentschap voor Natuur en Bos