Landschapsbeeld

Blakheide

 
Antwerpen
Brandgevaar Code groen

Er is geen bijzonder risico op natuurbrand.

Limburg
Brandgevaar Code geel

De natuurgebieden beginnen droger te worden waardoor het risico op brand groter wordt. 

Oost-Vlaanderen
Brandgevaar Code groen

Er is geen bijzonder risico op natuurbrand.

Vlaams-Brabant
Brandgevaar Code groen

Er is geen bijzonder risico op natuurbrand.

West-Vlaanderen
Brandgevaar Code groen

Er is geen bijzonder risico op natuurbrand.

Antwerpen

Een aantrekkelijk natuurgebied, bestaande uit bossen, heide, vennen en schraal grasland. Hier komen nog zeldzame soorten voor, zoals groentje, venwitsnuitlibel, boomleeuwerik, nachtzwaluw, kleine zonnedauw en Duits viltkruid. Ontdek de Blakheide (37 hectare) via een uitgebreid wandelnetwerk en een doorgaand fietspad.   
 

Troeven
  • afwisselend gebied
  • Kempische heideschapen helpen bij het beheer
  • ideaal om te komen wandelen

Natuurherstel

De Blakheide is een onderdeel van de vroegere Abtsheide: een bijna 800 hectare groot open gebied met heide en vennen, in het grensgebied van de gemeentes Beerse, Rijkevorsel en Merksplas.

Wat hier nog restte aan heide, werd in de loop van de 20ste eeuw grotendeels beplant met naaldhout:  inheemse grove dennen maar ook exotische Corsicaanse dennen en Japanse lorken.  Deze plantages waren eentonig, en erg arm aan dieren en planten.  Het bosbeheer richt zich nu op een geleidelijke omvorming naar een meer natuurlijk gemengd bos. 
Er is ook opnieuw ruimte voorzien voor heide en vennen, waar diersoorten als nachtzwaluw, boomleeuwerik en venwitsnuitlibel volop van profiteren.
 

Kempische schapen helpen bij heidebeheer

Bij het beheer van de heide en de schrale graslanden laten we ons graag bijstaan door een kudde Kempische heideschapen, aangevuld met een beperkt aantal geiten. Samen helpen ze om de heide in stand te houden, en 
opdringere boompjes en bramen weg te snoeien.
 

Ontdek de natuur

Ontdek de Blakheide via een uitgebreid wandelpadennetwerk.  Een doorgaand fietspad loopt over het aardgastracé, dat door een aangepast beheer uit bloemrijke schrale graslanden bestaat.  In de zomermaanden een natuuroase vol kleur en gezoem van talloze insecten.
 

Honden aan de leiband zijn welkom

Honden zijn net zoals hun baasjes welkom op alle aangeduide wandelpaden, mits aangelijnd.  Nabij de parking ligt een kleine hondenlosloopzone, waar je hond even helemaal lo(o)s kan gaan.
 

venwitsnuitlibel
Kempische heideschapen
kleine zonnedauw
ven in Blakheide
boomleeuwerik
bont dikkopje
Blakheide
venwitsnuitlibel
Kempische heideschapen
kleine zonnedauw
ven in Blakheide
boomleeuwerik
bont dikkopje
Blakheide

Actietips

20

Natuurlopen

De natuurloop bestaat uit drie lussen in verschillende natuurgebieden. De afstanden (4,2 - 5,2 en 6,9 km) kunnen gecombineerd worden waardoor alle lopers er hun sportieve uitdaging vinden. De natuurgebieden tonen ook veel verscheidenheid, dus er zit heel wat variatie in de verschillende parcours.

37

Hondenzone

De hondenzone ligt aan de ingang van het gebied. Hier kan je hond even los. In de rest van het gebied moet hij aan de leiband. 

Bekijk de kaart

Boswachter

Luc Van Assche
Neem contact op >

Downloads

Hoe geraak je er?

Hoe geraak je er?

Ingang

Blakheide in Beerse 

Met de fiets

Je kunt met de fiets naar Blakheide via het fietsknooppuntennetwerk. Traject tussen fietsknooppunt 71 en 30 loopt door Blakheide.

Openbaar vervoer
Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).

Faciliteiten
Kom je met de auto, dan kun je best parkeren aan de parking in Blakheide aan de ingang van het gebied.