Dit is een park, een neoclassicistisch kasteel en een bosreservaat in het prachtige Pajottenland. Een gebied van 100 hectare dat geschiedenis uitademt en uitpakt met talrijke inheemse bomen, prachtige zeldzame bloemen, een wervelend dierenbestand en fenomenale vergezichten. Je kunt in Park Ter Rijst wandelen in alle rust. In het voorjaar kun je hier volop genieten van de mooie bloemenpracht.
- Neoclassistisch kasteel
- Paradijs voor vogelspotters
- Genieten van de boshyacinten, bosanemonen en wilde narcissen
- Fenomenale vergezichten
Al tijdens de middeleeuwen stond hier een kasteel, maar wat we nu zien is een nieuwe versie die in 1869 werd gebouwd. In 2019 werd het kasteel volledig gerenoveerd en sindsdien heeft het een bestemming als B&B (T'Rest) met vijf kamers en een bistro, vijf afzonderlijke flats en een kunst- en cultuurcentrum.
Ook het landschapspark met de vele vijvers dateert van die periode. Waarom Ter Rijst een bezoekje waard is? Het is een paradijs voor vogelspotters. Matkopmees, glanskopmees, ijsvogel, Vlaamse gaai, tjiftjaf, bosrietzanger… vliegen vrolijk rond. Ook reeën voelen zich hier in hun nopjes. Kom langs tijdens het voorjaar en aanschouw de bloemenpracht. De boshyacinten, bosanemonen en wilde narcissen zijn zeker een foto waard.
Bomenparadijs
Het bos van Ter Rijst telt vele inheemse bomen zoals lijsterbes, zwarte els, wilg en kastanje. De rijke struikenvariatie bevat onder meer sleedoorn, éénstijlige meidoorn, rode kornoelje, kardinaalsmuts, gewone vlier, veldolm en haagbeuk.
In het park stelen zowel het kasteel als enkele solitaire bomen, waaronder de palmboom, moerascipres, levensboom en plataan, de show. De boomgaard bevat oude fruitboomvariëteiten waarin maretak welig tiert. In het park en reservaat borrelen verschillende bronnen op. Ze voeden de Tenbroekbeek, een waterloop die na een slingerende reis door een van de mooiste valleitjes in de Mark uitmondt.
Een boeiende geschiedenis
De omgeving van Ter Rijst ademt geheime geschiedenis uit. Onder de funderingen van de weg Asse-Edingen liggen resten van een oude Romeinse heirbaan. Een heuveltje nabij de grootste vijver verbergt kelders en muurresten van een middeleeuwse burcht.
Leuke anekdote: in het bosreservaat ligt een ijskelder verborgen. In de winter lieten de kasteelheren de kelder vullen met duizenden kilo's ijs en aangestampte sneeuw. Door de goede isolatie bleef het ijs bruikbaar tot de volgende herfst. Het diende voor het koelen van melk en boter, maar ook om roomijs te maken. Een grote luxe in een tijd toen er nog geen ijsfabrieken of koelkasten bestonden. In de ijskelder huizen tegenwoordig vleermuizen.
Ook de oever van de bovenste vijver verbergt een oud monument. Een halve eeuw geleden vormde deze vijver nog de tweede trap in een complex van vier vijvers. Het verzonken weiland aan de andere kant van de haag was toen nog een echte vijver. In de huidige vijver van Ter Rijst heerst de snoek. Deze roofzuchtige kanjer aast er op kikkers, andere vissen en uitzonderlijk zelfs op kuikens van watervogels.
Wandelpaden
Visplaats
Met een visverlof op zak mag je op de grote vijver vissen, op de kleine vijver en de vijverarmen niet.
Routes
Voorzieningen
Boswachter
Nuttige Links
Hoe geraak je er?
Ingang
Kasteelstraat, 1670 Pepingen
Met het openbaar vervoer
Dichtstbijzijnde treinstation is dat van Edingen. Aan het station kan je belbus 732 'Pajottenland' nemen tot de halte 'Heikruis, Terrest'. Dan is het nog een kleine kilometer tot Ter Rijst.
Bushalte 'Herfelingen 4 Armen' ligt op wandelafstand van Ter Rijst.
Stippel je route uit op www.delijn.be, www.belgiantrain.be/nl of via www.googlemaps.be (optie openbaar vervoer aanklikken).
Faciliteiten
Er is een parking (Kasteelstraat) bij het gebied. Het park is open van 8 tot 20 uur tussen 1 april en 30 september en van 8 tot 17 uur tussen 1 oktober en 31 maart. Honden zijn niet toegelaten vanwege de reeënpopulatie.
Toegankelijkheid
Bekijk of er een toegankelijkheidsregeling is voor dit gebied >