Biodiverse tuinen om van te smullen

© Avansa
Om de koude maanden te overbruggen presenteren we zes boeiende lezingen die je zullen verwonderen en activeren. De rode draad in de reeks is klimaat en natuur.
De lokale biodiversiteit staat onder grote druk. Vlinders verdwijnen, wilde bijen zoemen minder luid en vogels en kleine zoogdieren vinden te weinig voedsel en natuurlijke schuilplaatsen. Tot overmaat van ramp wisselen extreme waterschaarste en wateroverlast elkaar steeds vaker af wat onze natuur allerminst ten goede komt. Gelukkig kunnen wij de biodiversiteit zelf een handje toesteken. Samen beschikken wij immers over 8% van het grondoppervlak in Vlaanderen. Tijdens deze avond sprokkel je ideeën om jouw tuin stap voor stap biodiverser en aantrekkelijker te maken. Er is immers niets heerlijker dan ‘snoepen’ uit eigen tuin en dat het het hele jaar door. Velt en Regionaal Landschap Rivierenland geven je tal van tips om zowel in grote als in kleine tuinen eetbaar groen te integreren. Wil je graag een stukje groen omtoveren tot beleefgroen? Creëer een kleurrijke, eetbare siertuin met bessen, een fruithaag en diverse gekleurde bladkolen, aangevuld met eetbare bloemen. Velt-lesgeefster Annick Hollebeke, geeft je heel wat tips om in jouw tuin aan de slag te gaan.  Na de lezing zal ze jullie laten proeven van het vele lekkers uit haar tuin dat ze heeft verwerkt tot o.a. zoetzure curry courgette hapjes, bessenconfituren, fruitjenevers, gedroogde appeltjes, cramailotte, rozensiroop, ingemaakte kweeperen, tisane van vlierbloesem, frambozenazijn enz. Laat je alvast verleiden en vul jouw lijstje met tuinvoornemens aan voor 2021-2022.
Meer Warme Winteravonden? Bekijk alle titels op onze blog en wees welkom!
Deze activiteit sluit aan bij Bos(S)maken: https://avansa-oostbrabant.be/blog/bossmaken

In samenwerking met Klimaan, Natuurpunt Mechelen, Regionaal Landschap Rivierenland, Thomas More Hogeschool Mechelen, Velt Mechelen

Begeleiders: Annick Hollebeke

Bron: UiTinVlaanderen.be