Landschap en biodiversiteit (2de zondag in Zoniën)

© Natuurpunt

Het landschap is een product van 50.000 jaar ingrijpen.

Tenzij de coronamaatregelen het op 10 oktober niet toelaten, zullen vanaf het nieuwe schooljaar alle  2de zondaglezingen opnieuw doorgaan in onze zaal in het Bosmuseum Jan Van Ruusbroec

Toen de Neanderthaler in onze regio zijn zomerjachtkampen optrok betekende dat redelijk weinig voor onze oernatuur. Maar dat veranderde met de komst van de eerste landbouwers in de late steentijd. Langzaamaan.

Maar uiteindelijk werden wij als mens de belangrijkste ecologische kracht op deze planeet. Deze lezing geeft een kijk op hoe wij als mens invloed hebben op ons landschap, op biodiversiteit en zelfs op de snelheid van evolutionaire aanpassingen in de stad.

Onze gastspreker, Bart Van Camp, werkt als landschapsdeskundige voor Natuur en Bos. Als amateurarcheoloog is hij goed op de hoogte van hoe de mens het landschap vorm geeft in een proces dat steeds sneller en ingrijpender verloopt. Als mottenvanger nodigt hij zichzelf uit in de tuinen van ministers, schrijvers en wetenschappers. Hij vertelt dan steeds over het belang van gewone, alledaagse natuur in onze eigen omgeving en waarschuwt voor selectieve appreciatie.

De lezing is van 11u tot 13u. Om deel te nemen aan de lezing is vooraf online inschrijven verplicht. Bij het zich verplaatsen in het Bosmuseum is het dragen van het mondmasker verplicht. Het aantal deelnemers is beperkt. De inschrijvingen worden afgesloten op zaterdag 9 oktober om 18h.

Om 14.00u vertekt vanaf het Bosmuseum de wandeling met gids van Natuurgroepering Zoniën vzw met als thema “Het Zoniënwoud en zijn dieren". Om deel te nemen aan de wandeling is, om de coronavoorschiften te respecteren, vooraf online inschrijven verplicht via deze tweede  link van de wandeling zelf.

Neem je deel aan de wandeling, meld je dan aan het onthaal van het Bosmuseum waar de gids uw aanwezigheid voor de wandeling zal noteren. De plaatsen zijn beperkt tot 25 personen. De inschrijvingen voor de wandeling worden afgesloten op zaterdag 9 oktober om 18h.

 Zowel de lezing als de wandeling zijn gratis.

Het Bosmuseum is open. Er is gelegenheid om de eigen picknick buiten op het terrein van het Bosmuseum te nuttigen. De binnentuin kan gebruikt worden voor slechts een beperkt aantal mensen omwille van de coronaveiligheidsvoorschriften. De refter, picknickruimte in het Bosmuseum, blijft tot nader bericht gesloten. Het sanitair in het Bosmuseum is wel toegangkelijk, met respect voor de geldende voorschriften en maatregelen (o.a. max 2 personen tegelijk). 

Bron: UiTinVlaanderen.be