Water aan zet in de vallei van de IJse (2de zondag in Zoniën)

© Natuurpunt

Deze  2de zondaglezing gaat door in onze zaal in het Bosmuseum Jan van Ruusbroec. Vanaf 18 oktober zijn er werken aan de Duboislaan voor de bouw van de ecorecreaduct . Lees bereikbaarheid (laatste update).

De IJse ontspringt in het Zoniënwoud, stroomt door Hoeilaart en Overijse en mondt in Huldenberg uit in de Dijle. De Vlaamse Milieumaatschappij zette de voorbije jaren heel wat in beweging om de kwaliteit van het water te verbeteren.

We komen van ver. Intussen heeft het IJsewater een behoorlijke kwaliteit en ook het leven in het water is duidelijk op de goede weg. Om dit te bereiken startte het bekkensecretariaat in 2015 een intensief overleg met alle betrokken partijen voor beter IJsewater. Er zijn nog verschillende uitdagingen, maar het moet haalbaar zijn om de milieudoelstellingen op relatief korte termijn te realiseren en de IJse terug de plaats te geven die het verdiend. Tijdens deze lezing presenteren we verschillende projecten die ondertussen zijn uitgevoerd door de verschillende partners of nog op stapel staan.

Onze gastsprekers, Katrien Piessens (bio-ingenieur, bekkencoördinator) en Tom De Bie (bioloog, planningsverantwoordelijke) werken beiden vanuit de Vlaamse Milieumaatschappij voor het bekkensecretariaat van het Dijle- en Zennebekken. Het is hun taak is om per afstroomgebied alle betrokkenen bij het lokaal watergebeuren rond de tafel samen te brengen: o.a. de verschillende waterbeheerders, maar ook mensen uit andere beleidsdomeinen (natuur, landbouw, mobiliteit,…). Zo komt het bredere plaatje in beeld en trachten ze op een integrale én kostenefficiënte manier stappen vooruit te zetten.

De lezing is van 11u tot 13u. Om deel te nemen aan de lezing is vooraf online inschrijven verplicht. Bij het zich verplaatsen in het Bosmuseum is het dragen van het mondmasker verplicht. Het aantal deelnemers is beperkt. De inschrijvingen worden afgesloten op zaterdag 13 november om 18h.

Om 14.00u vertekt vanaf het Bosmuseum de wandeling met gids van Natuurgroepering Zoniën vzw met als thema “IJsewandeling". Om deel te nemen aan de wandeling is, om de coronavoorschiften te respecteren, vooraf online inschrijven verplicht via deze tweede  link van de wandeling zelf.

Neem je deel aan de wandeling, meld je dan aan het onthaal van het Bosmuseum waar de gids uw aanwezigheid voor de wandeling zal noteren. De plaatsen zijn beperkt tot 25 personen. De inschrijvingen voor de wandeling worden afgesloten op zaterdag 13 november om 18h.

 Zowel de lezing als de wandeling zijn gratis.

Het Bosmuseum is open. Er is gelegenheid om de eigen picknick buiten op het terrein van het Bosmuseum te nuttigen. De binnentuin kan gebruikt worden voor slechts een beperkt aantal mensen omwille van de coronaveiligheidsvoorschriften. De refter, picknickruimte in het Bosmuseum, blijft tot nader bericht gesloten. Het sanitair in het Bosmuseum is wel toegangkelijk, met respect voor de geldende voorschriften en maatregelen (o.a. max 2 personen tegelijk). 


Bron: UiTinVlaanderen.be