Winterwandeling in Belgisch-Nederlands bosgebied

© Bosgeuzen
Met het eeuwenoude Ravenhof als startlocatie, het bijhorende kasteelpark en de aangrenzende Moretusbossen mag je bij deze Bosgeuzen-wintertocht alvast rekenen op een zeer gevarieerde wandeling waarbij je reeds vanaf het vertrek de natuur onder de stapschoenen krijgt.
Bovenstaande geldt trouwens voor alle afstanden (6/9/13/17/22 km).
De eerste stapjes brengen je langsheen de zogenaamde Gloriëtte, een hoger staande theekoepel in Lodewijk XV-stijl waarna de 9 en 17 km-stappers voor even afsplitsen. De overige deelnemers gaan over smalle paadjes kronkelen door en langs bos, veld -en waterpartijen.
De 6 km-route neemt afscheid terwijl hun collega’s verder flaneren op de Belgisch-Nederlandse grens en via De Warande, voorbij de 40 meter hoge Huzarenberg en ’t Fort naar de Geldberg trekken. De legende verteld dat de jonker er zijn rijkdommen onder verstopte uit schrik dat hij ze zou kwijtspelen aan de soldaten van de Franse revolutie. De Hollandse dreef en een zigzag-hoogtepad voert hen bij de rustpost in de kantine van camping De Watertoren.
Daar dient een volgende splitsing zich aan. De 17-en 22 trekken dan langs de randen van de Wildernissen, vroeger een onherbergzaam gebied, over de heuveltjes van de Stoppelbergen. De Twaalf Weëndreef langs de Rijnbeek voert hen verder naar De Tooverberg waarbij zij een prachtige stukje heide verkennen. Een tweede rustpost, de kantine van manege-en paardenfokkerij ‘De Dennehoeve, lonkt. Na het noodzakelijke natje en droogje gaat het verder doorheen de winterpracht. Over de Rijnbeek op eigenzinnige wijze, doorheen en de Keutelheide en, na verbroedering met de 9 en 13km-wandelaars, via diverse dreven langs de Kraaienberg tot aan de aankomst. De 13 km-ers pikken bij de 6 km in om er nog een ommetje aan te breien alvorens eveneens in het Ravenhof te belanden. Zij ontdekken een verborgen kasteeltuin en flaneren over de Lillodreef. Eén van de vier statige dreven trouwens die zijn gericht op vier kerken: de kathedraal van Antwerpen en de kerken van Lillo, Berendrecht en Zandvliet. Zij raken een merkwaardige ringgracht en komen na de Steentjesdreef op hun eindbestemming aan waar ze, net als alle andere stappers, naar hartelust kunnen uitblazen.

Bereikbaarheid :
GPS rijders : instellen op Alfons Constant Swinnesstraat
Openbaar vervoer : lijn 720 eindhalte

Bron: UiTinVlaanderen.be