Toegankelijkheid

Machtiging

Voor een risicovolle activiteit moet je steeds een machtiging (vergunning) aanvragen bij de Provinciale Dienst van het Agentschap voor Natuur en Bos minstens 35 dagen voorafgaand aan de activiteit.

Als je een risicovolle activiteit organiseert in een domein van het Agentschap voor Natuur en Bos die niet is opgenomen in een toegankelijkheidsregeling of niet voldoet aan de omgekeerde toegankelijkheid, dan volstaat het om een machtiging aan te vragen. Deze machtiging is meteen ook de toestemming voor deze activiteit. 

De dienst Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos ziet er op toe dat de toegankelijkheidsvoorwaarden van de machtigingen correct worden nageleefd. 

Activiteit georganiseerd door koepelvereniging
Veel activiteiten vallen onder een gezamenlijke noemer of worden door koepelverenigingen georganiseerd. Bijvoorbeeld ruitertochten, oriëntatieloopwedstrijden en mountainbiketoertochten. Door deze activiteiten een vaste datum op de jaarkalender te geven, kan men de druk op de gebieden spreiden. Activiteiten die zijn opgenomen op de goedgekeurde jaarkalender van het Agentschap voor Natuur en Bos hoeven geen afzonderlijke machtiging meer aan te vragen.