Omgekeerde toegankelijkheid: meer struinnatuur!

In bossen en natuurgebieden van het Agentschap voor Natuur en Bos mogen wandelaars sinds kort de paden verlaten. Op die manier willen we de wandelende Vlaming nog meer en beter van de natuur laten genieten. In de speelzones mocht je al van de paden, nu mag dat ook in onze extra 'struinnatuur'. Onderaan deze pagina vind je een kaart waarop die gebieden ingekleurd werden, maar eerst vatten we de nieuwe 'spelregels' even kort samen.

Mag iedereen nu van het pad?
Nee, in het belang van de natuur houden we het op wandelaars en lopers. Fietsers, mountainbikers, ruiters of andere recreanten moeten zoals vroeger op de paden blijven die voor hen voorzien zijn. Ook mensen met een hond moeten op het pad blijven en hun hond aan de lijn houden.

Mogen we overal van het pad?
Dat is het uitgangspunt. We willen dat wandelaars de natuur ten volle kunnen beleven, ook buiten de paden. Maar we willen natuurlijk niet dat de natuur daar het slachtoffer van wordt. Op bepaalde plaatsen kan het daarom niet. De natuur is er te kwetsbaar, de dieren hebben er rust nodig of de  veiligheid van de bezoeker is in gevaar. 

Mogen we altijd van het pad?
In principe wel. Tenzij er een reglement is dat het anders bepaalt, mag je dag en nacht in de natuur. Het zou wel kunnen dat je in bepaalde stukjes tijdelijk wel op het pad moet blijven. Dat zou kunnen omdat bepaalde dieren aan het broeden zijn en rust nodig hebben. Het kan ook dat er tijdelijk werkzaamheden zijn, waardoor de veiligheid van de bezoeker in het gedrang komt wanneer je buiten de paden gaat. Als dat het geval is, zie je op het terrein een bordje staan.

Mag de natuur jou ook iets vragen?
Geniet van de natuur. Ravot, ontspan, ontdek en beleef de natuur met al je zintuigen. Maar hou je het ook netjes? Neem je vuilnis mee, breek de boel niet af, neem geen onnodige risico’s en hou je aan de afspraken. Zo zal iedereen ook in de toekomst volop van de natuur kunnen genieten. Die natuur zal je eeuwig dankbaar zijn.

Meer weten? Bekijk onze rubriek met veelgestelde vragen

Hieronder vind je een kaart met de natuurgebieden waar je van de paden magIn de ingekleurde gebieden mag je van de paden: de groene gebieden zijn permanente speelzones en de paarse gebieden zijn struinnatuur. Als je klikt op het gebied, krijg je meer details. Info over speelzones vind je op www.natuurenbos.be/spelen

Opgelet: de kaart functioneert niet meer in alle browsers. We bekijken het probleem en lossen het zo snel mogelijk op.