Corona: richtlijnen en informatie

Corona: richtlijnen en informatie in verband met onze natuurgebieden

Op deze pagina bundelen we alle richtlijnen en informatie omtrent het coronavirus in onze natuurgebieden (Laatste update 28/3 - 21u)
Volg Natuur en Bos ook op Twitter, Facebook of Instagram voor regelmatige updates.

Richtlijnen in bos- en natuurgebieden, momenteel zeker tot en met 19 april 2020.

 • Wandelen in het bos is gezond. Kom alleen wandelen, samen met je gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen, of met ten hoogste één andere persoon van buiten je gezin, steeds dezelfde persoon. Vermijd absoluut verplaatsingen met grootouders of mensen uit de risicogroepen.
 • Wandelen, lopen en fietsen zijn de toegelaten fysieke activiteiten om in beweging te blijven. Blijf niet urenlang hangen in bossen of natuurgebieden, maar zie het als een manier om een frisse neus te halen.
 • Trek zo dicht mogelijk bij huis de natuur in! Verplaats je dus van thuis te voet of met de fiets. Jezelf met de wagen verplaatsen voor recreatie is niet toegelaten.
 • Hou minimaal 1,5 meter afstand tegenover mensen die niet tot je gezin behoren. Als het zo druk is in het bos of natuurgebied dat je de afstandsregels niet strikt kunt naleven, doe je er best aan terug naar huis te keren en op een ander moment de natuur in te trekken.
 • Eventuele speeltuigen, barbecuezones en bivakzones worden afgesloten en mogen niet gebruikt worden. Ook banken, (picknick)tafels en kijkhutten worden afgesloten in de grootste domeinen.

En natuurlijk gelden nog steeds ook de algemene richtlijnen:

 • Blijf op de paden. Het broedseizoen breekt aan en onze dieren hebben hun rust nodig.
 • Gelieve je niet te begeven in bossen en natuurgebieden die publiek niet toegankelijk zijn.
 • We willen je er ook aan herinneren dat honden steeds aan de leiband moeten gehouden worden.
 • Neem eventueel afval altijd gewoon mee naar huis.

De boswachters en natuurinspecteurs hebben de opdracht gekregen om de komende periode waarin de bijzondere coronamaatregelen gelden, strikt te handhaven en mensen aan te spreken die de richtlijnen niet opvolgen. Enkel als we allemaal samen de maatregelen strikt naleven, zullen we dit virus overwinnen. Vermijd daarom contact, mijd plaatsen waar veel volk samen is. Dat geldt ook in de natuur.

Zijn alle natuurgebieden nog open?

Onze natuurgebieden zijn open. Deze parken en centra zijn weliswaar gesloten:

 • Al onze bezoekerscentra en infopunten
 • Oranjerietuin in Park Vordenstein (het park is wel nog open)
 • Een groot aantal gemeentelijke parkings van onze natuurgebieden werden afgesloten. Bezoekers blijven welkom te voet of met de fiets, maar hou je auto thuis. Het gebruik van transportmiddelen naar een bos of natuurgebied moet vermeden worden.
 • Alle niet-toegankelijke militaire domeinen blijven uiteraard ontoegankelijk
 • Zwin Natuurpark
 • Plantentuin van Meise
 • Toren in Kalmthoutse Heide 

Belangrijke informatie voor organisatoren

Gezien de afgekondigde maatregelen is het vanzelfsprekend dat we geen toelatingen meer geven voor recreatieve activiteiten (grote evenementen, mountainbiketoertochten...) die plaatsvinden in onze natuurdomeinen zolang de federale maatregelen in het kader van het coronavirus gelden, dus ook als de periode na 19 april verlengd wordt. Ook toelatingen die eerder werden gegeven voor deze periode worden ingetrokken. 

Hengelen

Hengelen is niet toegestaan. Ook niet als het bij jou in de buurt is. 

Mag je nog paardrijden?

Alleen de absoluut noodzakelijke activiteiten om het welzijn van de paarden te waarborgen mogen blijven doorgaan. Je kan je verplaatsen om het welzijn van je paard te garanderen: het stalonderhoud of dierengeneeskundige zorg. Een kort ritje in de buurt (dus zonder verplaatsing met bijvoorbeeld een trailer) om de benen van je paard te laten strekken kan ook. Verplaatsingen met een louter recreatief doeleinde zijn echter niet toegelaten. Ook alle vormen van lessen en clubactiviteiten zijn verboden. 

Jagen

Alle activiteiten inzake jacht zijn verboden, met uitzondering van exotenbestrijding en strikt noodzakelijk faunabeheer, indien uitgevoerd door professionelen in het kader van het beroepsactiviteiten. We willen jagers ook vragen om eventuele kast-, kooi-, of andere vallen die mogelijk nog op scherp staan, op onscherp te zetten.

Opvangcentra voor wilde dieren blijven open

Vlaanderen laat wilde dieren niet in de steek. Opvangcentra voor wilde dieren blijven operationeel maar hanteren strikte voorschriften.

Opleidingscentrum inverde 

 • Alle opleidingen en activiteiten van Inverde tot en met 19 april werden uitgesteld of geannuleerd. Deelnemers worden hiervan persoonlijk op de hoogte gebracht.
 • Twijfel er niet aan om je al in te schrijven voor onze opleidingen vanaf mei! Indien die in geval van overmacht niet doorgaan, wordt je inschrijvingsgeld sowieso terugbetaald. Meer informatie op www.inverde.be.
 • Ecopedia: Geen Inverde-opleidingen de komende weken, maar je zin om bij te leren is té groot? Wij hebben een oplossing! Ons online kennisplatform www.ecopedia.be bevat een schat aan informatie waarmee je moeiteloos een lange binnenhuisperiode overbrugt. Experts Rollin en Wim zetten elke week enkele video’s in de kijker waarmee je je kennis over bos-, groen- en natuurbeheer uitbreidt. Kijk zeker mee!
 • Online leren: Experts en lesgevers van Inverde bereiden ook wat voor rond online leren. Hou zeker de socialemediakanalen in de gaten: www.facebook.com/inverde.groenexpertise/ en www.instagram.com/inverde.opleidingen

Suggesties of vragen aan Inverde? Mail ze naar info@inverde.be of surf naar www.inverde.be 

Officiële overheidsinformatie omtrent het Coronavirus 

BELANGRIJK: ga regelmatig zelf naar de officiële overheidswebsite over corona voor de laatste stand van zaken: https://www.info-coronavirus.be/nl