Buitengewoon Zomeren in Lozerheide met twee nieuwe belevingselementen

maandag, 29 juni, 2020

De natuur bij ons is buitengewoon. Je hoeft maar naar buiten te gaan om de wonderbaarlijkste dingen mee te maken. Buitengewone omstandigheden maken er een buitengewone zomer van. Daarom zet Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid haar buitengewoon aanbod in de kijker. Naast de uitgestippelde wandelingen, het rolstoelpad en de hondenlosloopzone kun je deze zomer in Lozerheide van twee bijkomende belevingselementen genieten: de natuurloop en de Lozerspotters-gezinswandeling.

De natuur is nu al een hotspot voor joggers. Logisch ook, de gezonde lucht en de zachte ondergrond zijn ideaal voor deze sportievelingen. Maar ook de heerlijke rust en het schitterende groene decor zijn niet te versmaden. Met de natuurlopen wil Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid in nauwe samenwerking met Sport Vlaanderen een aantal uniform bewegwijzerde omlopen creëren die 100% in onze unieke natuur- en bosgebieden liggen. Ze zorgen voor een optimale (natuur)beleving en leveren het bewijs dat topnatuur en sport perfect combineerbaar zijn. Bedoeling is om mensen al sportend dichter bij de natuur te brengen. Sporters beleven meer, zeker in de natuur.

Natuurloop Lozerheide

De natuurloop Lozerheide bestaat uit 2 lussen. Je kan kiezen tussen een groene lus van 3,3 km en een blauwe lus van 7,6 km.

Het natuurgebied Lozerheide is ongeveer 210 hectare groot en ligt in Bocholt. Lozerheide bestaat hoofdzakelijk uit loofbos, afgewisseld met vijvers, unieke wateringen, graslandjes. Deze mozaïek van diverse natuurtypes zorgt ervoor dat vele soorten dieren en planten voorkomen, maar ook dat bezoekers kunnen genieten van al deze natuurpracht. In dit waterrijke gebied zijn ’s winters laarzen geen overbodige luxe. Hier is ook gedacht aan rolstoelgebruikers. Voor hen is het wandelpad van 3 kilometer aangelegd. Met de opening van de natuurloop kunnen vanaf nu ook joggers genieten van bewegwijzerde looppaden. 

Lozerspottersapp

Gezinnen hoeven ook niet op hun honger te blijven zitten. Voor hen is de Lozerspotters-wandeling ontwikkeld. Het educatieve natuurleerpad voor gezinnen op Lozerheide kan je ontdekken via een wandelapplicatie en is op terrein bewegwijzerd. De app kan je gratis downloaden op je smartphone.

Lozerspotters Paulien en Kasper gaan geregeld dieren spotten in Lozerheide. Deze figuren nemen jouw gezin mee op avontuur en leren je jagen als een salamander, dansen als een fuut, sprinten als een haas, bouwen als een bever,…

Ook klassen kunnen vanaf volgend schooljaar op ontdekking met een Verkenner van het GrensPark Kempen~Broek om de natuur in Lozerheide onder de loep te nemen aan de hand van het daartoe ontwikkelde educatieve Spottersboekje.