Dag van de Museumtuin van Gaasbeek op zondag 15 september

Museumtuin van Gaasbeek verwent bezoekers met demonstraties, rondleidingen en proeverijen

vrijdag, 6 september, 2019

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid gooit op zondag 15 september de deuren van de Museumtuin van Gaasbeek gratis open voor het publiek. Ook tijdens deze 23ste editie kan je genieten van talrijke demonstraties, rondleidingen, standen en proeverijen.

Grootste Europese collectie

Natuur en Bos legde in 1996 de Museumtuin aan in het 50 hectare grote park van het Kasteel van Gaasbeek in het hart van het Pajottenland. De tuin omvat één van de grootste en belangrijkste collecties van leifruitvormen van Europa. Ze verzamelt en presenteert niet alleen fruit maar ook groenten, kruiden, tuinarchitectuur- en technieken van een eeuw geleden.

Programma

De Dag van de Museumtuin laat je gratis kennismaken met dit uniek stuk levend erfgoed. Het event vindt plaats op zondag 15 september vanaf 10 tot 17 uur. Je kan workshops volgen waarmee je zelf in je tuin aan de slag kan, interactieve snoeisessies volgen, deelnemen aan proefsessies van appelen en peren en langs interessante standjes kuieren. Zo zijn er standhouders gespecialiseerd in confituren, zaden, groenten en fruit, fruitsappen, vlierbessenjenever, honing, bomen, groendecoratie- en keramiek. Ook de groenspecialisten van Velt en Plantentuin Meise zijn ter plaatse. Nog een blikvanger is het vragenuurtje (van 14 tot 15 uur) ‘vraag het de toptuinier’. Verder gidsen vrijwilligers je doorlopend door de tuin. Kinderen kunnen luisteren naar leuke verhalen in de vertelhoek, glittertattoos laten zetten of zich laten schminken. Of wat dacht je van een bijenzoektocht voor het hele gezin? Academie Peter Benoit (Lennik) zorgt voor de omkadering met dans, muziek en woord. 

Meer info