Eerste geslaagde broedgeval van raven in Bosland

dinsdag, 28 april, 2020

In Bosland,  het grootste avonturenbos van Vlaanderen, werd het eerste bevestigde broedgeval van raven vastgesteld door Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid. Bosland is gelegen in de gemeenten Hechtel-Eksel, Pelt en de steden Lommel en Peer - en ligt in het hart van Noord-Limburg.  

Al meerdere jaren worden raven waargenomen in Bosland, waaronder ook jonge vogels. Ze voelen zich er dan ook echt thuis. Een divers bos- en natuurbeheer uitgevoerd binnen Bosland zorgt voor een ideaal leefgebied met voldoende rust en voedsel. De aanwezigheid van diverse predatoren zoals de wolf en vos zorgt voor voldoende prooiresten. Alhoewel hij alles lust, verkiest hij echt wel dit aas. De raaf is ook een beschermde vogelsoort, wat bijdraagt tot de toename van de populatie.

Raven zijn vroege vogels. Wanneer veel vogelsoorten nog moeten starten met broeden, hebben raven al vrij grote jongen. Ze starten namelijk reeds in februari met het leggen van eieren, zodat er nu al vrij grote en goed bevederde jongen kunnen vinden.