Geniet van de Wolfsputten maar respecteer de afspraken

Natuur en Bos en gemeente Dilbeek dreigen met maatregelen

woensdag, 22 april, 2020

Natuur en Bos van de Vlaamse overheid en de gemeente Dilbeek roepen de bezoekers van de Wolfsputten op om de gedragsregels te respecteren. Die regels in het negentig hectare grote natuurgebied worden de laatste weken immers door sommigen met de voeten getreden. Natuur en Bos roept de bezoekers dan ook op om de richtlijnen, die aan de ingangen van het natuurgebied hangen, die aan de ingangen van het natuurgebied hangen, altijd te respecteren. 

Het afgelopen weekend werd het mooie natuurgebied met dank aan het goede weer en de coronasituatie zeer druk bezocht. “Het gedrag van sommige bezoekers was echter zeer ongepast”, vertelt de boswachter. Mensen liepen overal kriskras doorheen, ook in de zones waar niet mag gewandeld worden. Fietsers slalomden tussen de wandelaars door waar fietsen verboden is. “In dit natuurgebied groeien unieke voorjaarsboeiers zoals wilde narcis, daslook en boshyacint. Die verdragen geen betreding. Meerdere hooilandjes zijn niet toegankelijk omdat er verschillende dieren op de grond broeden. Deze zijn erg kwetsbaar in de lente.”

Honden werden uitgelaten zonder leiband. De boswachters die van dienst waren stelden zelfs honden vast in de poelen die speciaal gegraven zijn om de populatie van amfibieën te beschermen en te herstellen. “In de Wolfsputten zijn twee losloopzones waar honden naar hartenlust mogen rondcrossen. Maar in de rest van het gebied moeten honden aan de leiband uit respect voor de natuur en voor andere bezoekers”, geeft Natuur en Bos nog mee. In de poelen wemelt het nu van leven: tal van kikkers en amfibieën planten zich voort. Daarom mogen honden er zeker niet in zwemmen. Verschillende planten die hier groeien en dieren die hier leven, genieten van een Europese bescherming. Daarom roept Natuur en Bos  samen met de gemeente expliciet op om de afspraken in de Wolfsputten te respecteren.

Meer info