Heropening “wandelen met wielen” in Pelt

zondag, 25 april, 2021

15 jaar geleden richtte de gemeente Pelt samen met de toenmalige MS-kliniek een rolstoelvriendelijk wandelpad in. Onlangs werd het volledige pad opgefrist door de gemeente in samenwerking met Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. Vandaag werd het heropend. Hierdoor kan ‘Wandelen met Wielen’ weer ten volle beleefd worden.

Het doel van het project ‘Wandelen met wielen’ in de Gortenstraat was en is nog steeds dat mensen in een rolstoel er samen met familie en vrienden kunnen genieten van de gezonde boslucht. ‘De toegankelijkheid tot deze nabije, groene omgeving betekent voor veel van onze zorggebruikers een beduidende meerwaarde voor hun kwaliteit van leven. De creatieve her-opwaardering van deze ontmoetingsplek garandeert deze troef op lange termijn.’ aldus Kim Celis, algemeen directeur van De Klimroos.

Om het wandelpad opnieuw aantrekkelijk en kindvriendelijk te maken, werd het opgefrist met een aantal nieuwe elementen en verse aanplantingen. Voortaan vind je er een vlinder- en insectenvriendelijke pluktuin met bessen, noten en vruchten, en een veldje waar Kubb of petanque gespeeld kan worden. Achteraan vind je dé eye-catcher van het pad: een parasolvormig afdak boven een picknicktafel met een speciale plaats voor rolstoelen.

Her en der werden nieuwe zitbanken geplaatst en vind je er een natuurlijk speelweefsel met boomstammen en stappalen. Dit maakt het pad ook aantrekkelijk voor de jongste bezoekers. Burgemeester Frank Smeets: “De gemeente heeft hier samen met Natuur en Bos 70 000 euro in geïnvesteerd. Voor een zorggemeente als Pelt zijn dergelijke projecten vanzelfsprekend, we willen iedereen de kans bieden om zich in de buitenlucht te ontspannen.”

De volgende jaren worden er ook diverse fototentoonstellingen georganiseerd zodat de cultuurliefhebber er van kunst én rust kan genieten. De eerste tentoonstelling heet ‘Buitengewone zorg, Natuurlijk.’ Deze kwam tot stand door een samenwerking tussen De Klimroos en Lens op de Mens. Je kunt ze vanaf nu vrij bezoeken.

Bij de ingang van het wandelpad staat een kunstwerk van Linda Boonen. Dit werd onthuld door Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir: “Toegankelijke natuur is één zaak, toegankelijke natuur voor alle Vlamingen is nog iets anders. Dankzij mijn vorige functie als federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen besef ik als geen ander dat toegankelijkheid voor sommigen erg uitdagend is. Voor mij is het dan ook de logica zelve dat ook mensen met een handicap met zo weinig mogelijk drempels geconfronteerd worden als ze willen genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Dat de gemeente en Natuur en Bos daarvoor in Pelt de handen in elkaar slaan juich ik dan ook enorm toe”.