Het Kampveld in Oostkamp heeft een gloednieuw plekje speelnatuur!

maandag, 29 juni, 2020

De voorbije maanden was het duidelijker dan ooit: er is meer nood aan natuur in je buurt en kinderen moeten er kunnen ravotten. Nu de speelpleinen weer open mogen, pakt Natuur en Bos van de Vlaamse overheid uit met een gloednieuw speelbos in het Kampveld in Waardamme (Oostkamp).

Vorige jaren werd het speelbos van iets meer dan 2,5 hectare aangelegd en beplant. Dit voorjaar zorgden de groenarbeiders van Natuur en Bos nog voor mooie avontuurlijke spelelementen. Allen vervaardigd uit lokaal gewonnen hout.

Kampen bouwen, in bomen klimmen … wie heeft daar geen mooie herinneringen aan? Kinderen moeten vrij kunnen spelen in het bos en in de natuur. Het is goed voor hun gezondheid, motoriek, concentratievermogen en zoveel meer. Daarom zijn er de voorbije jaren verspreid in Vlaanderen speelzones aangeduid en speelbosjes aangeplant. In speelzones kunnen kinderen en jongeren naar hartenlust ravotten en hoeven ze niet op de paadjes te blijven. "Er staat een unieke zomervakantie in eigen land voor de deur. Het uitgelezen moment voor kinderen om zich twee maanden helemaal uit te leven in de prachtige natuur die Vlaanderen rijk is. Met het speelbos in het Kampveld in Waardamme brengen we de natuur dichterbij en kunnen kinderen van 's morgens vroeg tot ’s avonds laat ravotten en spelen en ook écht kind zijn", zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir.

Het speelbos is aangelegd met heuvels die deels beplant zijn. De grond die hiervoor gebruikt werd, is afkomstig uit verschillende poelen die in de buurt werden gegraven. De voorbije maanden is er intensief gewerkt om het speelbos nog attractiever en uitdagender te maken. Een totempaal, dieren in prachtig houtsnijwerk, loopplanken, houten speelpaddenstoelen, een kamp… prikkelen de fantasie en zorgen voor ontspanning en avontuur in de natuur! Het speelbos sluit mooi aan bij de speelnatuur en speelpleintje van Oostkamp.

Kom je dit uniek plekje speelnatuur ook ontdekken? Het speelbos is gemakkelijk bereikbaar via de parking aan het Dorpsplein in Waardamme. Je kunt een bezoek aan het speelbos makkelijk combineren met de Kampveldwandelroute dwars door het natuurgebied Kampveld (9km). 

De spelregels voor het speelbos in Kampveld: wat kan wel, wat mag niet?

Het speelbos is het hele jaar vrij toegankelijk van zonsopgang tot -ondergang. Om mooie hutten en andere leuken dingen te bouwen, mogen touw en hout mee de speelzone in worden genomen. Alles wat je meebrengt (afval, maar ook sjortouwen en ander extra spelmateriaal) neem je weer mee naar huis. Wat natuurlijk niet mag, is levende takken en bomen afbreken of afzagen. Je bouwwerken moeten ook een tijdelijk karakter hebben: permanente constructies zijn niet toegelaten zonder vergunning. Scherpe voorwerpen zoals spijkers, schroeven, metaal en glas mag je niet meenemen in het bos. Een vuurtje stoken mag absoluut niet. Honden moeten aangelijnd zijn. Ouders en begeleiders zijn verantwoordelijk voor een veilig bezoek aan het speelbos.