Inrichtingswerken Wolfsputten uitgevoerd

Natuur en Bos investeerde fors in recreatieve infrastructuur en natuurverbetering

woensdag, 21 oktober, 2020

Twee jaar geleden begon Natuur en Bos van de Vlaamse overheid met een stevige facelift van het Dilbeekse natuurgebied Wolfsputten. In uitvoering van het goedgekeurde natuurbeheerplan realiseerde het heel wat inrichtingswerken – voor een totaalbedrag van bijna 1 miljoen euro - die ten goede komen aan de bezoeker én de natuur. Het zeventig hectare grote natuurgebied is nu nog een pak waardevoller als groene hotspot in de Groene rand.

Hand in hand

In het natuurbeheerplan dat voor Wolfsputten een aantal jaar geleden werd goedgekeurd, gaan natuurbescherming- en beleving hand in hand. Met de  inrichtingswerken wilde Natuur en Bos de unieke natuurwaarden beschermen en verbeteren, en tegelijk de bezoekers meer van die natuur laten genieten zónder ze te beschadigen.Natuur en Bos legde eerst twee hondenlosloopzones aan, eentje naast de ballodroom aan het skatepark (d’ Arconatistraat) en de andere aan Turflaan/Draverslaan in de Renbaanwijk. Boswachter Tom Brichau: “Intussen zijn deze zones goed gekend en zien we veel hondenliefhebbers hier dagelijks hun viervoeters uitlaten. Dankzij deze zones worden heel wat vogels, kleine zoogdieren en ook andere bezoekers in de rest van het gebied minder afgeschrikt door loslopende honden. Daar is het aanlijnen van honden uiteraard verplicht.”

Wolfsputten staat bekend als een heel reliëfrijk gebied met droge stukken maar ook natte bron- en moerasgedeelten. In het verleden was het dragen van laarzen in natte periodes zeker geen luxe. Sommige delen lagen er wel erg modderig bij, waardoor allerlei nieuwe paadjes ontstonden. Deze paadjes liepen soms kriskras door de prachtige voorjaarsflora waarvoor het gebied zo gekend is. “Om schade aan deze waardevolle vegetatie te voorkomen, hebben we een aantal knuppelpaden aangelegd of hersteld. Je kan nu op een comfortabele manier doorheen de vallei te wandelen. We willen de bezoekers zo stimuleren om op het pad blijven, zodat de waardevolle vegetatie in de bermen zich kan herstellen”, vertelt Tom. Ook een aantal andere natte paden werden aangepakt door ze te voorzien van een halfverharding in boskiezel.

Geliefd uitkijkplatform

Het pronkstuk van de nieuwe inrichting is ongetwijfeld het uitkijkpunt aan de Kloosterstraat. Dit hangend platform biedt de bezoeker een prachtig uitzicht over Wolfsputten. Voor velen vormt het al een geliefde stopplaats of zelfs selfieplek.

In samenspraak met de gemeente koos Natuur en Bos ervoor om het park Oude Renbaan ook beter te verbinden met het natuurdomein. Sinds kort kan je vanuit het park je wandeling starten naar Wolfsputten. Naar de toekomst toe probeert Natuur en Bos nog een aantal gronden in de omgeving aan te kopen om de toegankelijkheid nog te verbeteren en tegemoet te komen aan de wensen van de bezoeker.

Europese topnatuur

De natuur in Wolfsputten is Europees beschermd. Het gebied herbergt tal van bronnen en in de bossen en graslanden tref je tal van zeldzame planten aan zoals wilde orchideeën. In het voorjaar kleurt de bodem paars en geel door de boshyacinten en wilde narcissen. Door inrichting en beheer wil Natuur en Bos deze natuurwaarden zo goed mogelijk beschermen en zelfs doen verbeteren.

Een aantal jaar geleden werd zes hectare bij aangekocht, waar vorig jaar in samenwerking met enkele Dilbeekse scholen een nieuw bos werd geplant.

Naast de bosuitbreiding werd ook de centrale bospoel aangepakt. Deze poel was doorheen de jaren dichtgegroeid en het wateroppervlak werd ingenomen door de invasieve exotische waterplant grote waternavel. De poel werd geruimd en open gemaakt zodat hij veel interessanter wordt voor amfibieën.

Onthaalpunten

Ook de verschillende ingangen van het gebied kregen een facelift met een uniform uitzicht. Regiobeheerder Wim De Maeyer: “Aan de Westrand creëerden we een echte toegangspoort tot het gebied, met amfitheater en al. We braken in samenspraak met de gemeente zelfs een parkeerstrook op om de Westrand en het natuurgebied beter met mekaar te verbinden.”

Natuur en Bos vroeg bezoekers herhaaldelijk het nodige begrip tijdens de duur van de werken. “Met de werken wilden we de natuur en de beleving van Wolfsputten sterk opwaarderen. Bij de aanleg zagen sommige werken er nogal drastisch uit, maar je mag er gerust van zijn dat ze vrij snel de natuur- en belevingswaarde ten goede zullen komen”, beaamt Wim.

Ook de gemeente Dilbeek is opgetogen. Schepen Stijn Quaghebeur: “Als gemeente zijn we enorm tevreden met het resultaat van de inrichtingswerken. Een grote investering die loont en waar we heel veel positieve reacties over krijgen. Wolfsputten is nu écht toegankelijk en de belevingswaarde is een pak vergroot. We kunnen alleen maar fier zijn dat in het hart van onze gemeente aan de rand van Brussel zo een prachtig natuurgebied gekoesterd kan worden. Wij hopen ook in de toekomst in goede samenwerking met Natuur en Bos te kunnen werken aan de verdere ontwikkeling van het natuurdomein en de beleving ervan."

Meer info over Wolfsputten: www.natuurenbos.be/wolfsputten