Natuur en Bos koopt ruim 56 ha landbouwgronden aan in Hasselt en Nieuwerkerken in het kader van bosuitbreiding

maandag, 12 oktober, 2020

Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid kocht begin oktober twee grote blokken bos- en landbouwgronden aan in Hasselt en Nieuwerkerken. Bedoeling is om meer natuurbeleving te creëren voor mens én dier.

Bosuitbreiding

Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir maakt zich sterk om tegen 2024 zo’n 4000 hectare extra bos te realiseren in Vlaanderen. Met de aankoop van 56 ha landbouwgrond in Hasselt en Nieuwerkerken zet Natuur en Bos alvast een stap in de goede richting.

Herkenrodebossen

In het wandelgebied Herkenrodebossen, tegen de Diestersteenweg te Kermt, werd een aaneengesloten blok landbouwgrond van 27 hectaren aangekocht. In de Herkenrodebossen werd de voorbije jaren onder impuls van de stad Hasselt, hard ingezet op natuurrecreatie. De aangekochte percelen zullen volgend jaar beplant worden. Door de bosuitbreiding wordt de natuurwaarde van het gebied verder versterkt.  Dit moet het behoud mogelijk maken van de zeldzame populaties van de hazelmuis en de bosvleermuis. Daarnaast zal er ook gezorgd worden voor de uitbreiding van houtkanten, poelen en warme bloemrijke kleine landschapselementen om ecologische verbindingen te voorzien voor soorten als boomkikker. In de Herkenrodebossen vind je momenteel al een speelbos en twee wandelroutes van 4,5 en 6,5 km. De nieuwe aankoop biedt mogelijkheden om het wandelnetwerk uit te breiden.

Kasteel van Wijer

Rond het Kasteel van Wijer, op de grens tussen Nieuwerkerken en Hasselt, werd een aaneengesloten blok van 29 hectare akker en 20 hectare bos aangekocht. Ook hier zullen de vrijkomende landbouwgronden ingezet worden voor bebossing. Het bos, dat tot nu toe ontoegankelijk was, zal opengesteld worden voor wandelaars.

Het Wijerbos moet een belangrijke boskern gaan vormen tussen de grotere natuurgebieden van Nieuwenhoven bij Sint-Truiden en de Herkenrodebossen in Hasselt. Samen met de gemeente en de stad wordt er zo gewerkt aan meer natuur in de omgeving.

“We willen gans Vlaanderen groener maken, maar zeker ook onze groene provincie. Met deze aankopen realiseren we nu ook in het Haspengouw toegankelijke nieuwe natuur. Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal gemerkt hoe belangrijk de nabijheid van natuur is voor ons mentale welzijn. Of het nu om te ontspannen of te sporten is”, besluit Minister Demir.