Natuur en Bos opent hondenlosloopzone in Schoonbeek

dinsdag, 1 december, 2020

Hondenliefhebbers die graag hun hond laten loslopen in de natuur, kunnen vanaf nu terecht in domeinbos Schoonbeek in Bilzen. Een officiële opening zit er in deze coronatijden helaas niet in.

Honden welkom, maar aan de lijn

In de meeste natuur- en bosgebieden zijn honden welkom, maar ze moeten wel aan de leiband. Loslopende honden verstoren namelijk de natuur, denk maar aan het opschrikken van reeën en op de grond broedende vogels. Ook uit respect voor andere bezoekers is het belangrijk je hond aangelijnd te houden. En tenslotte is het veiliger voor je hond zelf: denk maar aan mogelijke interacties met everzwijnen of opgeschrikte paarden.

Hondenzones

Elke gezonde hond moet zich eens kunnen uitleven.  Honden zijn sociale dieren die dolgraag met andere honden spelen. Daarom legt Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid in veel van haar gebieden hondenzones aan.  Zoals hier in Schoonbeek. “ Een tweetal jaar geleden werd voor de bossen van Schoonbeek samen met de beheerwerkgroep, Schoonbekenaren met een hart voor de natuur, een toegankelijkheidsregeling opgesteld. Hier uit bleek dat er behoefte was aan een hondenzone. Vandaag zijn we blij dat we deze kunnen openen,” aldus Lise Hendrick, regiobeheerder Hoge Kempen tot Voeren. In de hondenzone kunnen honden, onder het waakzame oog van hun baasjes, veilig en vrij rondlopen en ravotten.

Er moeten wel een aantal richtlijnen gerespecteerd worden. Zo is elke begeleider van een hond zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor het gedrag van zijn hond en dienen “ongelukjes” verwijderd te worden. De hondenzone in Schoonbeek is ongeveer 3,5 ha groot. Er zijn verschillende wandelpaadjes aangelegd tussen de bomen en de honden kunnen zich zelfs uitleven in een plas water.

Na je bezoek aan de hondenzone kan je gerust verder wandelen in de bossen van Schoonbeek, maar denk eraan om de hond(en) steeds terug aan te lijnen.