Natuurlijke elegantie ten top

Bewonder Venetiaanse kostuums in kasteeldomeinen Groenenberg en Gaasbeek.

vrijdag, 19 juli, 2019

Tientallen personages uitgedost in prachtige Venetiaanse kostuums maken op zondagnamiddag 4 augustus 2019 de kasteelparken in Gaasbeek kleurrijker dan ooit tevoren. In een optocht paraderen ze van het kasteel van Groenenberg naar de Museumtuin van Gaasbeek, waar je met hen op de foto kan.

Venetiaanse maskers spreken sinds mensenheugenis tot de verbeelding. Vanaf het einde van de dertiende eeuw zouden de Venetianen maskers dragen om hun sociale status te verbergen en anonimiteit te waarborgen. Intussen is deze traditie wijdverspreid en zijn ook in België liefhebbers van het Venetiaanse masker actief.

Perfecte plaatje

De groep ‘Regards Vénetiens’ uit de provincie Namen neemt in januari deel aan de carnavalsoptocht in Brugge, het Venetië van het noorden. Begin juni vind je ze terug in de watertuinen van Annevoie (Les jardins d’Annevoi) tussen Namen en Dinant. 

Nieuw op hun programma is het kasteelpark van Gaasbeek, een romantisch park in de Groene rand met een eeuwenoude geschiedenis en dus het perfecte plaatje voor een Venetiaanse parade. ”‘Regards Vénetiens’ klopte bij ons aan voor een fotoshoot in de Rozentuin van het park van Coloma in Sint-Pieters-Leeuw.” vertelt Hilde Groenweghe van Natuur en Bos. “We zagen wel muziek in een samenwerking. Dit jaar plannen we voor het eerst een optocht door onze parken. Ik heb het gevoel dat dit aanslaat, want enkele weken voor het event noteren we op onze facebookpagina al meer dan 1.500 geïnteresseerden. Als het event een succes wordt, kunnen we het jaarlijks herhalen. Zo ging het ook in Annevoie, waar de Venetiaanse optocht elk jaar meer dan tienduizend bezoekers trekt.”

Perfect uitstapje

De optocht op 4 augustus start om 14u00 aan het kasteel van Groenenberg en gaat door de parken van Groenenberg en Gaasbeek naar de Museumtuin. Vanaf 14u30 tot 16u30 flaneren de personages in de Museumtuin tussen de bezoekers en kan je met hen op de foto. Voor een toegangsticketje tot de Museumtuin betaal je vijf euro (gratis onder 18 jaar). Parkeren doe je op de parking van het park van Gaasbeek, Kasteelstraat 40 in 1750 Lennik. In de Museumtuin zal ook een echt Italiaans koffiestandje staan.Dé perfecte bestemming voor een zomeruitstapje in eigen land dus.