Opening Beestige Boelbos aan Mechelse Heide

woensdag, 27 mei, 2020

Dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen voor speeltuinen in natuurbezienswaardigheden kon vandaag op 27 mei aan de Mechelse Heide, poort van het Nationaal Park Hoge Kempen, het Beestige Boelbos, een gloednieuw speelbos, geopend worden voor het publiek.

Beestige Boelbos

In het speelbos maken kinderen en hun ouders kennis met de dieren van het Nationaal Park, in het bijzonder de soorten die leven op de Mechelse Heide. Het heideblauwtje is daarbij de centrale figuur die de kinderen leidt door het speelbos van de ene avontuurlijke kennismaking naar de andere. Naast een vossensluiptocht, een slangenkruip, een reeën- en paddensprong, een hagedissenloop, een everzwijnenverdwijntruc en nesten bouwen met de roodborsttapuit werd ook een amfitheater aangelegd waar bij activiteiten verhalen kunnen worden verteld of waar Rangers, leerkrachten of speelpleinwerkers in een ‘buitenklas’ de kinderen kunnen les geven of toespreken.

Open speelduin

Maar er is meer: vlak naast het Beestige Boelbos en omgeven door het Zandloperpad, ligt een speelduin en een waterpoel die voorzien zijn van een waterspel en een klimboom om de speelpret helemaal compleet te maken.

Realisatie

Het Beestige Boelbos is een project dat mogelijk werd gemaakt met de financiering van Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en kwam tot stand via een samenwerking tussen Natuur en Bos, het Regionaal Landschap Kempen en Maasland, de gemeente Maasmechelen en Speelpleinwerking de Saenhoeve. De aanleg van het speelbos werd vakkundig uitgevoerd door Natureplay. Vlaams minister van Omgeving en Toerisme Zuhal Demir is tevreden met het resultaat. “Jong geleerd, is oud gedaan. Ravotten in het groen heeft niets dan voordelen: het is goed voor lichaam en geest én we zaaien bij onze kinderen hun eerste waardering voor het groene Vlaanderen. Een prachtproject dus, zoals er nog veel zullen volgen. Zeker in coronatijden beseffen we maar al te goed hoeveel energie jong en oud haalt uit een uitstap naar onze bos- en natuurgebieden. Het is dus de evidentie zelf dat we ervoor zorgen dat er in deze gebieden voldoende te beleven valt.”

Masterplan Nationaal Park Hoge Kempen

De aanleg van het Beestige Boelbos is een realisatie die past in het Masterplan van Nationaal Park Hoge Kempen, waarin een doelstelling werd opgenomen rond spelen in de natuur.
Naast het Joekelbos in Duinengordel, dat sinds januari volwaardig onderdeel is van het Nationaal Park, is het Beestige Boelbos het tweede ingerichte speelbos van het Nationaal Park Hoge Kempen.

Feestelijk openingsmoment op 26 augustus 2020

Momenteel mag er al gespeeld worden in het speelbos met respect voor de coronamaatregelen. De huidige maatregelen houden in dat bezoek aan het speelbos is voorbehouden voor kinderen tot en met 12 jaar. De volwassenen die de kinderen begeleiden, respecteren de regels van social distancing, in het bijzonder het behoud van een afstand van 1,5 meter tussen elke persoon.  Bovendien moet de toegang beperkt worden tot maximum 20 kinderen tegelijk. Merk je dat het te druk is in het speelbos, wandel dan verder en keer op een later ogenblik terug.

Indien er een versoepeling gebeurt van deze maatregelen wordt er een feestelijk openingsmoment georganiseerd tijdens Boskicks, een sportactiviteit georganiseerd door de Jeugd- en Sportdienst van Maasmechelen, op 26 augustus. Meer informatie hierover volgt later.

Vrij toegankelijk

Zelf zin om het Beestige Boelbos te komen ontdekken met je kinderen? De toegang is jaarrond vrij toegankelijk.

Adres: Toegangspoort Mechelse Heide, Joseph Smeetslaan 280,3630 Maasmechelen