Reeblocks beschermen jonge bomen in het Drongengoed

dinsdag, 9 juni, 2020

Natuur en Bos plaatste in het Drongengoed op meerdere plekken rasters rond groepjes jonge bomen en struiken. Deze rasters, ook wel reeblocks genoemd, moeten ervoor zorgen dat het bos kan verjongen. De jonge boompjes en struiken krijgen nu niet altijd de kans om te groeien doordat veel dieren wel eens groene blaadjes lusten.

Jonge boompjes en toekomstbomen beschermen

Op enkele plaatsen in het Drongengoed kan je sinds kort robuuste rasters vinden. Deze houten afsluitingen houden dieren weg van jonge bomen en struiken. Op verschillende plaatsen in het gebied werden de voorbije jaren jonge boompjes en struiken geplant om het bos uit te breiden of plaatselijk te helpen verjongen. Op andere plaatsen werd ruimte en licht gemaakt rond een sterke toekomstboom. “Een toekomstboom is een boom die we nog lang willen behouden omdat hij een belangrijke rol vervult in het bos. Op die lichtrijke plekken verwachten we ook dat jonge bomen en struiken spontaan zullen beginnen kiemen” zegt boswachter Hans Vansteenbrugge.

Rond sommige aanplantingen of op lichtrijke plaatsen werd bij wijze van test een raster geplaatst om de wildschade te verminderen. Damherten en reeën, maar ook klein wild zoals haas en konijn veroorzaken behoorlijk wat schade aan jonge boompjes.

Vraat- en veegschade

De meest voorkomende schade is vraat-en veegschade. Bij vraat worden de jonge knoppen en blaadjes opgegeten, waardoor jonge boompjes minder groeien tot zelfs afsterven. Veegschade wordt veroorzaakt doordat bokken met hun gewei tegen buigzame boompjes schuren. Daarbij wordt de schors afgeveegd, valt de sapstroom stil en sterft de boom. Herten en reeën hebben een sterke voorkeur voorbepaalde boomsoorten. Dat zou er op termijn kunnen toe leiden dat deze boomsoorten uit het bos verdwijnen en de biodiversiteit van het bos afneemt. Wanneer deze dieren met teveel zijn, kunnen ze door hun gedrag de natuurlijke verjonging in het bos behoorlijk afremmen.Naast de zorg voor een gezonde en evenwichtige wildpopulatie zet Natuur en Bos in het Drongengoed volop in op de bescherming van nieuwe aanplantingen. Met de geplaatste rasters wordt deze verjonging beschermd. Tegelijkertijd is het ook een boeiend experiment om de groei van jonge bomen in de rasters te vergelijken met deze buiten de afsluiting. “Deze bescherming is echt wel noodzakelijk in het Drongengoed. Door de aanwezigheid van een grote populatie aan damherten en reeën zien we dat tot 80% van onze nieuwe bosaanplanten schade vertonen” legt boswachter Hans uit.

Reeblocks

De arbeidersploeg van Natuur en Bos maakte zorgde zelf voor de afsluitingen. Boswachter Hans: “De ‘reeblocks’ zijn gemaakt uit streekeigen hout en zullen op termijn uit zichzelf wegrotten in het bos. Dat maakt deze afsluitingen stukken duurzamer dan kunststof en zorgt ervoor dat er geen restproduct in de natuur achterblijft, wat je bij vele andere beschermingsmaatregelen wel hebt.”