Unieke bomen in jouw buurt: nomineer ze als Boom van het Jaar 2020!

donderdag, 11 juni, 2020

Op zoek naar de Boom van het Jaar 2020. De “Baillet Latour Boom van het Jaar” wedstrijd zet speciale bomen in de bloemetjes. Boomliefhebbers uit heel Vlaanderen stuurden al hun favoriete bomen in. De winnende Vlaamse boom wint een mooie prijs en vertegenwoordigt ons land op de Europese wedstrijd in 2021.

Na de trotse overwinning van de impressionante Onze Lieve Vrouwebeuk van Lummen in 2018 zijn de Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen (SBNL-VL) en de Boom van het Jaar samen met hoofdsponsor het Baillet Latour Fonds weer op zoek naar de leukste, interessantste, en meest opmerkelijke bomen met een verhaal. De zoektocht maakt deel uit van de Europese ‘Tree of the Year’ wedstrijd, waar nu al 16 Europese landen meedingen naar de hoofdprijs.

1 mei 2020 ging de Boom van het Jaar wedstrijd weer van start met een zoektocht naar nieuwe kandidaten uit Vlaanderen. De boom van het jaar moet niet altijd de grootste of oudste boom zijn, maar vooral één met een verhaal, een geschiedenis of een rol voor voorbijgangers en zijn omgeving.  De wedstrijd vindt jaarlijks plaats in Vlaanderen of Wallonie. Bomen uit regio Brussel kunnen elk jaar ingediend worden.

Iedereen heeft wel een bijzondere binding met een boom: de eik waarin je vroeger speelde als kind, de grote beuk waar de grootouders vaak onder zaten, de prachtige linde waar de dagelijks langs fietst en je onlangs de geschiedenis van te weten kwam.

De voorbije edities ontving de wedstrijd meer dan 15.000 stemmen uit heel Vlaanderen. In 2018 werd de Onze Lieve Vrouwebeuk van Lummen de boom van het jaar. Naast deze titel sleepte de lummense beuk zo ook de mooie prijs in de wacht waarmee er rond de boom een openluchttheater werd hersteld en de nodige bescherming kon worden toegebracht aan de unieke boom. De nationale winnaar van deze editie vertegenwoordigt ons land op de Europese “Tree of the Year” wedstrijd in 2021.

Deze wedstrijd wordt georganiseerd door SBNL-VL (Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu Vlaanderen), daartoe financieel ondersteund door het Fonds Baillet Latour, in samenwerking met ANB, BOS+, ELO, APB, Landelijk Vlaanderen en de Bosgroepen.

  • Individuen, verenigingen, gemeentes, jeugdbewegingen – nog tot 30 juni kan iedereen zijn of haar lievelingsboom nomineren via de website www.boomvanhetjaar.be
  • Op 1 september maakt de professionele jury de regionale laureaten, 1 per provincie, bekend die het tegen elkaar zullen opnemen om dit jaar de felbegeerde titel van Baillet Latour Belgische Boom van het Jaar in de wacht te slepen met een publieke stemming.