Verhoogd brandgevaar in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant

donderdag, 28 mei, 2020

De risicofase voor natuurbranden in de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant wordt vandaag opgetrokken van geel naar oranje. Dat besliste Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. Het is zeer droog en de komende dagen worden opnieuw hoge temperaturen, geen neerslag en een matig tot sterke (oosten)wind voorspeld. Die combinatie vormt een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar, waardoor waakzaamheid geboden is.

Een brand kan snel van een zeer kleinschalig naar een groter probleem escaleren. Een smeulende sigaret of bijvoorbeeld glas, vonken of hete voorwerpen (vb onderdelen van machines) kunnen snel zorgen voor een grotere brand. Wees dus voorzichtig en extra waakzaam tijdens een bezoek aan de natuur. Rook er niet en maak zeker zelf ook geen vuur. Boswachters zullen uiteraard de situatie gebied per gebied zo goed mogelijk opvolgen.

Sinds gisteren kunnen kinderen onder de twaalf jaar terug spelen op de spelelementen in onze gebieden. Zeker in deze brandgevoelige tijden wil Natuur en Bos iedereen aanraden om jonge kinderen extra nauwlettend in de gaten te houden en zeker niet alleen in het bos te laten spelen.

De risicofases voor de provincies Antwerpen en Limburg staan al enige tijd op oranje. Het is zeker mogelijk dat deze de komende uren of dagen ook nog wijzigen. Alle laatste info is terug te vinden op onze webpagina www.natuurenbos.be/waarschuwingen. Houd deze dus zeker in de gaten.