We maken het samen sportief, ontspannend, leerrijk en verrassend in het Vloethemveld

maandag, 8 april, 2019

Op 28 april 2019 is het erfgoeddag onder het motto 'Hoe maakt u het?’. Op die dag valt er heel wat te beleven in het natuur- en bosgebied buiten het voormalig militair domein in Vloethemveld in Zedelgem en Jabbeke. De toegang is gratis maar voor sommige activiteiten is inschrijving verplicht.

Samenwerkingsovereenkomst

’s Morgens zullen Natuur en Bos van de Vlaamse overheid en  de gemeenten Zedelgem en Jabbeke en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) een  overeenkomst ondertekenen. De overeenkomst vormt het kader voor de publiekswerking en het onthaal van het volledige Vloethemveld, de exploitatie van het Kamp Vloethemveld en ’t Kamphuis, alsook de gidsenwerking. Ook het beheer van het erfgoed staat daarin centraal. Aan de overeenkomst is een investeringsprogramma van bijna 5 miljoen euro gekoppeld tussen nu en 2028. De samenwerking is al sinds 2014 op kruissnelheid en zorgt vandaag al voor heel wat realisaties op het terrein!

Natuurlopen

Gezonde lucht tanken in het groen

Het Vloethemveld is nu al een hotspot voor joggers. Dat is logisch, want de gezonde lucht en de zachte ondergrond zijn ideaal voor die sportievelingen. Ook de heerlijke rust en het schitterende groene decor zijn niet te versmaden. Met de 100% natuurloop willen Natuur en Bos en Sport Vlaanderen in nauwe samenwerking met de gemeenten Zedelgem en Jabbeke zorgen voor een optimale (natuur)beleving. De ontwikkeling van die looproute in 100% natuurlijke omgeving levert het bewijs dat topnatuur en sport of beweging perfect combineerbaar zijn. De bedoeling is om mensen al sportend dichter bij de natuur te brengen. De natuurloop omvat drie lussen met afstanden van respectievelijk 1,8 km, 4,2 km en 7 km. Er is dus voor elk wat wils. Bovendien kan er gestart worden vanuit Jabbeke of Zedelgem. Het is een natuurloop pur sang, waarbij het als loper zeker niet bij dat eerste kennismakingsrondje zal blijven! Sporters beleven meer, zeker ook in de natuur!

Nieuwe wandellussen

Nieuwe wandellussen zorgen ervoor dat je helemaal kunt ontspannen in het Vloethemveld. Je kunt kiezen tussen lussen die variëren in afstand van 1,8 kilometer tot 7,9 kilometer. Die drie wandellussen zijn het hele jaar door toegankelijk. Wandelbomen en bewegwijzering zorgen dat je niet verloren loopt en een idee krijgt van de af te leggen afstanden naar een van de bijzondere plekjes van het Vloethemveld. Dit najaar volgen nieuwe onthaalpanelen voor het gebied.

Leerrijk Vloethemveld

In het Vloethemveld kun je genieten van rust en ontspanning, maar je kunt er ook heel veel leren. Het gebied heeft een boeiend verleden, waarin de graaf van Vlaanderen, het Sint-Janshospitaal van Brugge, schaapsboerderijen en de wereldoorlogen een belangrijke rol spelen. Daarnaast is het Vloethemveld een plek vol Europese topnatuur! Het verborgen verleden van die verrassende natuurplek kun je vanaf vandaag verkennen aan de hand van de digitale gids Vloethemveld verborgen parel. Die interactieve gids kun je gratis downloaden op je iPad of iPhone via de bookstore van Apple en offline thuis lezen of tijdens je bezoek aan Vloethemveld. De digitale gids is afgestemd op de eindtermen basisonderwijs voor het leergebied mens en maatschappij en wetenschappen en techniek.

De kampbladen die gepubliceerd werden door en voor krijgsgevangenen in de Tweede Wereldoorlog zijn een minder bekend aspect van de geschiedenis van het Vloethemveld. Je kunt je laten verrassen door de unieke tentoonstelling over de kampbladen door en voor de krijgsgevangenen die in het Kamp Vloethemveld verbleven. Daarnaast loopt er een tentoonstelling die opgebouwd is rond foto's van ontheemden, zoals de Letse krijgsgevangenen die na hun gevangenschap de wereld rondzwierven.

Nog meer verrassingen voor jong en oud

Op erfgoeddag worden er ook fietstochten georganiseerd. Er is een speelzone met een vertelplek vol fantasie, ontspanning en avontuur en er zijn veel verrassende hoekjes. Gidsen nemen je op sleeptouw. Een verteller zorgt voor een spannend bosverhaal. Speciaal voor die dag kun je de speelzone verkennen via een origineel blotevoetenpad, meer te weten komen over het werk van de boswachter of over de vondsten die met metaaldetectoren gevonden zijn.