Legendarische Pokémon gespot in de natuur?

Jobstudenten Ken en Kosmo kwamen ons deze zomer versterken. Hun zomer stond in het teken van natuur, maar ook aan de Pokémonrage konden ze niet ontsnappen. Waarom de twee niet combineren dus? Lees hieronder het verslag van hun zoektocht naar Pokémon in onze gebieden. En of ze legendarische exemplaren gespot hebben;-) Ouders, als je je tieners de natuur in wil krijgen en samen wil genieten van een groene omgeving, is this the way to (Pokémon) GO!

Ken: “Pokémon spreekt nog steeds tot de verbeelding van veel twintigers zoals wij. De eerste generatie van Pokémon is voor mij pure nostalgie. Samen met Kosmo trok ik deze zomer dan ook vol goesting op Pokémonjacht in onze natuurgebieden.  Benieuwd wat we daar zouden vinden. We ontdekten veel Pokémon, maar ook onverwacht veel schone natuur. Start in Brussel…

Kasteel & Park van Gaasbeek: 'echte toplocatie'

Met 3 Gyms en op zijn minst 10 Pokéstops is het kasteeldomein van Gaasbeek een echte toplocatie om Pokémon te vangen. De historische gebouwen zijn omgetoverd tot Gyms waar je met je Pokémon kunt strijden om de beste trainer van het domein te worden. Maar er is nog veel meer te zien en te doen, zowel binnen als buiten. In de historische gebouwen vind je – naast Gyms! – super veel oude kunstschatten, en ook in het romantische Kasteelpark van Gaasbeek waan je je even terug in de middeleeuwen. Het grootste deel van het kasteelpark bestaat trouwens uit bos met brede wandelwegen, geen saai park dus.  De aanpalende Museumtuin is uniek dankzij de grootste en meest volledige collectie leifruitbomen.  Blijkbaar was ons land tot aan WO II internationaal toonaangevend op het gebied van tuinbouw en fruitteelt. Weer iets bijgeleerd.

Zoniënwoud: 'gras- en vlieg-Pokémon'

Niet zo ver van Gaasbeek belandden we in het Zoniënwoud. Daar lopen verschillende gras- en vlieg-Pokémon rond, ik ving er een Rattata en een Zubat. De Pokéstop is hier het Bosmuseum op de Duboislaan in Hoeilaart. Het museum is ondergebracht in een mooie vierkantshoeve, een overblijfsel van de 14de-eeuwse priorij van Groenendaal.  Het is de ideale startplaats voor wandel- en fietstochten in en rond het Zoniënwoud.  Want dat is serieus de moeite. Het Zoniënwoud ligt vlak bij Brussel en is een van de grootse bossen van Vlaanderen, je kunt er eindeloos in verdwalen tussen kathedralen van bomen - sommige zelfs met een omtrek van meer dan 4 meter.

Nationaal Park Hoge Kempen: 'Weedle en Pidgey, en volop natuur'

Op naar Limburg, naar het enige Nationale Park van Vlaanderen. Aan de ingang Connectera vond ik 3 Pokéstops en een Gym. Weer een echte trekpleister voor Pokémontrainers dus. Zelf heb ik er een Weedle en Pidgey gevangen. Het Nationaal Park Hoge Kempen strekt zich uit over Maasmechelen, As, Zutendaal, Lanaken, Dilsen-Stokkem en Genk. Je vindt er heel verschillende stukken natuur, dennenbossen afgewisseld met paarsbloeiende heide.  Ook leuk voor de kinderen is het Blotevoetenpad aan de Lieteberg. Wij hebben enkel de hoofdingang Connectera bezocht. Waar 26 jaar geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide, fladderen nu de zeldzaamste vlinders tussen de schachttorens. Maar er zijn nog vijf andere toegangspoorten waar je Pokémon kunt vangen natuurlijk.

Kluisbos: 'trek je even terug met Incense'

Enkele dagen later trokken we naar het Kluisbos in Kluisbergen. Met één Pokéstop niet de meest aantrekkelijke stop voor Pokétrainers om sterker te worden, toch heb ik dit gebied op een andere manier gebruikt. Door het gebruik van een Incense (waardoor de Pokémon letterlijk op je afkomen) kan je je een goed halfuur terugtrekken in de natuur om Pokémon te vangen en ondertussen rond te wandelen in dit prachtige gebied. Een perfecte combinatie tussen natuur en Pokémon. Het Kluisbos prijkt op de top van de Kluisberg. Deze 141 meter hoge berg is een van de pronkstukken van de Vlaamse Ardennen. Breng zeker een bezoek aan Peetje en Meetje, deze twee rotsblokken zijn de voetstukken van een dolmen, waar de Keltische druïden hun offers brachten.

Parkbos Gent: 'spawnende Pokémon'

Het Parkbos in Gent is ook een absolute aanrader. Door de aanwezigheid van drukke straten in de buurt spawnen (verschijnen) er zeker elke vijf minuten Pokémon. Tijdens mijn bezoek heb ik er een Paris, Weedle, Pidgey en een Schellder gezien of gevangen. Het Parkbos is een parel in het Gentse, wandel-, fiets en ruiterroutes doorkruisen dit stadsbos. Het is een oase van rust vlak bij het bruisende Gent. De komende jaren wordt er nog hard aan gewerkt, het is nog niet helemaal af, maar zeker al een bezoek waard.

Het Heuvelland: 'op jacht tussen de klaprozen'

Onze laatste stop was het West-Vlaamse Heuvelland.  We klommen er de fiets op voor de Klaproosfietsroute, waar je klaprozen kunt bewonderen in het kader van De Groote Oorlog. Wees gerust, we lasten voldoende pauzes in om Pokémon te vangen, we deden dit echt niet al fietsend! Doordat deze fietsroute 33 km lang is en verschillende gemeentes doorkruist zoals Loker, Westouter, Reningelst, Heuvelland, Voormezele, Wijtschate en Dranouter,  is de aanwezigheid van Pokéstops en Gyms een zekerheid. Een aanrader om snel Pokémon te vangen en tegelijkertijd de schoonheid van de omgeving te ontdekken. Maar hou het veilig natuurlijk.

Voilà, voor zover onze tips, ik ga nu wat verder jagen, wie weet kom ik je tegen in een van onze gebieden;-)” (Foto's door Kosmo Devos en Ewout De Vos)

Heb je zelf Pokéstops of legendarische Pokémon ontdekt in onze gebieden? Laat het weten via onze sociale media!