Onderstaande figuur en tabel tonen het gemiddelde stamtalaandeel per
boomsoort voor heel Vlaanderen.
Hierbij zijn enkel stammen met een diameter van meer dan 7 cm op 1,3
meter hoogte meegenomen, en is de selectie beperkt tot de 12 meest
voorkomende boomsoorten in Vlaanderen op basis van stamtal.
We zien een sterke terugval in stamtal bij Grove den, Corsikaanse den en in mindere mate bij populier. Daartegenover staat een stijging van vooral inheems loofhout zoals berk, Inlandse eik, Zwarte els, wilg … Ook Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik nemen proportioneel een groter aandeel in ten opzichte van VBI1.
Onderstaande figuur en tabel tonen het gemiddelde grondvlakaandeel per boomsoort voor heel Vlaanderen. Hierbij zijn enkel stammen met een diameter van meer dan 7 cm op 1,3 meter hoogte meegenomen, en is de selectie beperkt tot de 12 meest voorkomende boomsoorten in Vlaanderen op basis van grondvlak.
Er is een sterke terugval te zien in het grondvlakaandeel van Grove den, Corsikaanse den en populier. Daartegenover staat een stijging van vooral inheems loofhout zoals Inlandse eik, berk, wilg … In mindere mate zien we ook bij Amerikaanse eik een gestegen grondvlakaandeel ten opzichte van VBI1.
Onderstaande figuur en tabel tonen het gemiddelde volumeaandeel per boomsoort voor heel Vlaanderen. Hierbij zijn enkel stammen met een diameter van meer dan 7 cm op 1,3 meter hoogte meegenomen, en is de selectie beperkt tot de 12 meest voorkomende boomsoorten in Vlaanderen op basis van volume.
We zien dat het volume-aandeel van Grove den, Corsikaanse den en populier gedaald is, maar minder uitgesproken dan het grondvlak- en stamtalaandeel.
De hoofdboomsoort van een bestand is de boomsoort die het grootste aandeel van het grondvlak inneemt. Dat kan zeer duidelijk zijn, bv. in een homogeen dennenbestand waar Grove den 90 % van het grondvlak inneemt. In een sterk gemengd bestand, kan het ook minder uitgesproken zijn, zoals bijvoorbeeld berk in een bestand met 30 % berk, 20 % eik en 25 % Grove den.
Op Vlaams niveau is de meest voorkomende hoofdboomsoort Grove den, gevolgd door Inlandse eik, populier en Corsicaanse den. De laatste jaren is het aandeel Grove den gedaald, en dat van Inlandse eik gestegen. We zien ook een duidelijke terugval van populier als hoofdboomsoort, van 16.6 % bij VBI1, naar 9.7 % de afgelopen 10 jaar.