Toegankelijkheid

Activiteit organiseren

Wat is mogelijk?

Wil je een sportactiviteit (vb. wandeltocht, ruitertocht, oriëntatiewedstrijd, natuurloop...) of ander evenement organiseren? Of wil je komen filmen of een fotoshoot houden in een van onze natuurgebieden? Bekijk dan vooraf goed wat kan en mag, en welke stappen je hiervoor moet ondernemen. In sommige gevallen vragen wij een financiële bijdrage voor de organisatie van een filmopname, fotoshoot of (commerciële) activiteit in onze domeinen.

Vier zaken zijn belangrijk: 

  • Algemene principes over toegankelijkheid: doe de test of je activiteit niet in strijd is met de algemene principes omtrent toegankelijkheid 
  • Is er een toegankelijkheidsregeling voor het gebied? Als er géén toegankelijkheidsregeling is, dan moet je een specifieke toestemming bekomen van de beheerder. Bekijk de goedgekeurde toegankelijkheidsregelingen >
  • Kan mijn activiteit door de aard of omvang schade teweegbrengen aan fauna, flora of derden? Hieronder verstaan we onder meer wedstrijden en activiteiten waarvoor toegangsgelden, inschrijvingskosten of deelnamekosten worden aangerekend aan de deelnemers of bij het publiek. Bekijk hiervoor de pagina over de toelating.

  • Wil je komen filmen, een fotoshoot houden of een evenement organiseren? Alle info en de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen vind je op de website van Natuurlocaties.

Spring steeds respectvol om met de natuur en de bereidwilligheid van de beheerder om zijn terrein ter beschikking te stellen voor de organisatie van je activiteit. De infopanelen aan de ingangen geven je de nodige informatie om jouw activiteit goed voor te bereiden. 

Risicovol?

Natuur en bos gebruikt de term 'Risicovol' voor activiteiten die mogelijk schade kunnen toebrengen aan een bos of-natuurgebied.  Als je zulke risicovolle activiteiten wil organiseren in de natuur dan heb je hiervoor een toelating nodig.