Currently, there is no weather information available.

Bleukensweide

2.83721
 • Antwerpen: risicocode ORANJE - hoog gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer

Waarschuwingsbericht

The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
 • 3.142855
 • 3
 • 3.333335
 • 2.555555
 • 2.285715
 • 2.833335
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#bleukensweide

Schaatsen op natuurijs? Vogels spotten? Het kan allemaal in Bleukensweide. Bleukensweide is een weiland gelegen langs de Zenne in Leest en eigendom van Natuur en Bos van de Vlaamse overheid.  In de winter door mensen gebruikt als natuurijspiste, in de zomer door de talrijke watervogels gebruikt als fourageergebied. Gelegen in overstromingsgebied zal Bleukensweide, bij hevige regenval zomer of winter, het teveel aan water kunnen opvangen.

De troeven

 • Natuurijspiste
 • Waterberging
 • Picknickzone
 • Minireservaat voor vogels
Toon meer informatie

Schaatsen op natuurijs

Is het ijs dik genoeg, dan kun je onbezorgd schaatsen op Bleukensweide.

Vroeger toen het beemdensysteem nog natuurlijk werkte, vroren veel ondergelopen weilanden in de winter dicht. Het schaatsen was meer een aangenaam neveneffect. Met het systeem van de vloeibeemden bezonk het vruchtbare slib en verkreeg men een productiever weiland. Door het weiland af te graven en te voorzien van een dijkje en stuwen kan het gecontroleerd onder water worden gezet en zo dienen als natuurijspiste.

Je kunt de actuele situatie checken op www.natuurenbos.be/schaatsen. Ook ter plaatse wordt de ijsdikte aangeduid op infobordjes. Of volg de blog (http://bleukensweide.blogspot.be/)

Watervogels spotten

Voor de indijking van de Zenne maakte het weiland deel uit van een natuurlijk overstromingsgebied waarbij het periodiek onder water stond. Door de herinrichting krijg je een plas-dras-zone met als gevolg in de zomer een botanisch interessant grasland en in de winter een rust- en foerageergebied voor watervogels.
 

Waterberging

Bleukensweide dient als buffergebied om bij zeer hoge waterstanden de aan de Molenbeek stroomopwaarts gelegen landbouwgronden en bewoning te vrijwaren van wateroverlast. Via het rietveld wordt het water gezuiverd.

Korte keten een duurzame keuze

Natuur en Bos werkt voor de begrazing in Bleukensweide samen met lokale landbouwer Jan Slachmuylders van de Grenshoeve (www.grenshoeve.be). Het landbouwbedrijf focust zich op korte keten. Rechtstreeks van bij de landbouwer tot op je bord. Wie koopt via de korte keten, maakt een erg duurzame keuze. Door rechtstreeks bij de boer te kopen, steun je de lokale landbouwers. En beperk je het aantal ‘voedselkilometers’. Dit is de afstand tussen de productieplaats en jouw bord. Minder voedselkilometers betekent minder verkeer, minder uitstoot van uitlaatgassen en minder brandstofverbruik. 
In het Bleukensweide staan Aberdeen Angusrunderen. De grazers kunnen overleven in moeilijke omstandigheden. Ze zoeken hun voedsel in het wild en vragen dus een minimum aan verzorging. Toch houden boswachters, landbouwers en soms ook een dierenarts hun conditie goed in de gaten. Je kan wandelen in de begrazingszone. Honden zijn er welkom maar horen aan de leiband. 

 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Bleukensweide is een weiland gelegen langs de Zenne in Leest.

Ingang

Zennedijk, 2811 Leest

Met de fiets of te voet

Bleukensweide ligt langs het wandelnetwerk van het Regionaal Landschap Rivierenland en langs het fietsknooppuntennetwerk (gelegen tussen knooppunten 90 en 79).

Parking

Parkeren kan enkel op de voorziene parking: parking Rapid Leest en achterliggende weilanden van ANB (toegang via Leestsesteenweg).

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.1 (7 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (8 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.3 (6 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.6 (9 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.3 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.8 (6 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt