Pers- en nieuwsberichten
Hieronder vind je het overzicht van onze pers- en nieuwsberichten.
Voor persvragen kun je contact opnemen met het persnummer van Natuur en Bos: 02/553.04.89 of mail je naar pers.natuurenbos@vlaanderen.be.
-
woensdag, 11 september 2024Boom van het Jaar? Geef jouw stem aan de monumentale zomereik van het CouthofbosSinds begin september kan heel België mee stemmen voor de Boom van het Jaar. Dit jaar zijn we bij het Agentschap voor Natuur en Bos extra enthousiast over deze wedstrijd want een van ‘onze’ bomen werd genomineerd als laureaat voor West-Vlaanderen. Het gaat om de monumentale zomereik in het Couthofbos in Poperinge.
-
donderdag, 05 september 2024Duinbossen De Haan bekroond tot Mooiste Natuurloop van Vlaanderen van 2024Vlaanderen telt 35 natuurlopen. Dat zijn 35 permanente, bewegwijzerde routes in natuurgebieden over heel Vlaanderen. Tijdens de maand augustus van deze unieke sportzomer konden lopers en natuurliefhebbers uit heel Vlaanderen stemmen op hun favoriete natuurloop. Dit is de top drie geworden: 🥇 Goud: Natuurloop Duinbossen (De Haan)🥈 Zilver: Natuurloop Gerhagen (Tessenderlo)🥉 Brons: Natuurloop Duinen en Bossen (De Panne)
-
maandag, 02 september 2024Museumtuin Gaasbeek gooit de poorten open op zondag 8 septemberTraditiegetrouw opent de Museumtuin van Gaasbeek gratis de deuren voor het publiek tijdens de Open Monumentendag van zondag 8 september. De Museumtuin bezoeken is al een schitterende ervaring op zich: je vindt er allerlei vergeten groente- en fruitrassen, prachtige bloemen en boomgaarden, een unieke collectie leivormen en een indrukwekkende siertuin met zicht op het Kasteel van Gaasbeek en het Pajottenland. Tijdens de Dag van de Museumtuin staan daarnaast nog allerlei boeiende activiteiten op het programma. Ook het Kasteel van Gaasbeek kan je gratis bezoeken en prima combineren met je tuinbezoek.
-
dinsdag, 20 augustus 2024Ontharding Weertse Dreef uitstekend nieuws voor mens én dierIn opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos wordt op zaterdag 24 augustus gestart met het vervangen van het versleten asfalt in de Weertse Dreef door een nieuwe, halfverharde toplaag. Dat is goed nieuws voor mens en dier. De werken zullen volgens huidige planning tot midden september duren. Tijdens de werken zal de Weertse Dreef worden afgesloten voor alle recreanten. Voor fietsers is een tijdelijke omleiding voorzien.
-
dinsdag, 30 juli 2024Boswachters steeds vaker het slachtoffer van agressieVandaag is het World Ranger Day. Daarom zetten we graag onze boswachters in de kijker. Zij zijn bij uitstek de ambassadeurs van onze natuur. Ze zorgen er niet alleen voor dat onze natuur beschermd wordt, maar zijn ook het eerste aanspreekpunt bij de bezoekers van natuurgebieden. Ze verdienen ons respect, maar niet iedereen is blijkbaar die mening toegedaan. Driekwart van de boswachters van het Agentschap voor Natuur en Bos kreeg afgelopen jaar te maken met agressie. Het gaat dan zowel over verbale, psychische als fysieke agressie.
-
dinsdag, 09 juli 2024GROTE HANDHAVINGSACTIE ‘IRON FISH’ DOOR NATUURINSPECTIE WEST-VLAANDEREN: 16 VISOVERTREDINGEN VASTGESTELD
-
maandag, 24 juni 2024Ontdek de schoonheid van de Limburgse Kempen met de nieuwe natuurloop GerheserheideVlaanderen is sinds gisteren een natuurloop rijker. De nieuwe looplussen doorkruisen het natuurgebied Gerheserbossen en -heide op het grondgebied van de gemeenten Leopoldsburg en Ham. Deze natuurloop biedt permanente parcoursen die lopers langs unieke natuur in de Limburgse Kempen brengen, waardoor mensen al sportend dichter bij de natuur komen.
-
vrijdag, 21 juni 2024Openbaar onderzoek natuurbeheerplan Prinsbeemden gestart op 17 juniVanaf 17 juni is het openbaar onderzoek van start gegaan voor het natuurbeheerplan Prinsbeemden, een gebied dat eind 2020 door het stadsbestuur van Hasselt werd aangekocht. Dit onderzoek loopt gedurende 30 dagen.
-
maandag, 17 juni 2024Openbaar onderzoek natuurbeheerplan Prinsbeemden van start op 17 juniVanaf 17 juni gaat het openbaar onderzoek van start voor het natuurbeheerplan Prinsbeemden, een gebied dat eind 2020 door het stadsbestuur van Hasselt werd aangekocht. Dit onderzoek loopt gedurende 30 dagen.
-
zondag, 16 juni 2024Nieuwe natuurloop in KelchterhoefVlaanderen is sinds deze namiddag een natuurloop rijker. De nieuwe looplussen doorkruisen het natuurgebied Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren. Deze natuurloop biedt permanente parcoursen die lopers langs unieke natuur brengen. Zo komen mensen al sportend dichter bij de natuur.
-
vrijdag, 07 juni 2024Bijna een half miljoen waarnemingen tijdens Nationale Biodiversiteitschallenge 2024Tussen 18 en 26 mei liep met ‘Vollenbak natuur bingen’ een citizen science-campagne om zoveel mogelijk waarnemingen te verzamelen tijdens een grote Nationale Biodiversiteitschallenge. 12.000 nieuwe gebruikers vervoegden de eerdere gebruikers van Obisdentify en registreerden in amper 9 dagen samen meer dan 6.600 verschillende dier -en plantensoorten.
-
donderdag, 06 juni 2024Begrazingszone het Osbroek tijdelijk afgesloten
-
vrijdag, 31 mei 2024Projectoproep Natuur in je Buurt zoomt in op wilde bestuiversVlaams minister van Natuur Zuhal Demir en Agentschap voor Natuur en Bos lanceren ook dit jaar de projectoproep Natuur in je Buurt. Daarmee willen ze lokale projecten ondersteunen die natuuroplossingen dichtbij de mensen uitwerken. Denk onder meer kleine natuurinvesteringen nabij woonzorgcentra of rusthuizen. Ook dit jaar wordt een totaalbedrag van 1 miljoen euro vrijgemaakt. Tijdens deze Week van de bij focust de oproep op een betere leefomgeving voor bestuivers zoals wilde bijen en hommels. “Die zijn cruciaal in onze voedselvoorziening en het behoud van de biodiversiteit. Hun overleven is ook voor de mens belangrijk”, klinkt het.
-
vrijdag, 31 mei 2024Natuurbeheerplan “IJzermonding en Kamp Lombardsijde” gaat in publieke consultatieHet natuurbeheerplan voor natuurgebied de IJzermonding en Kamp Lombardsijde is klaar. Het beheerplan omschrijft het beheer voor de komende 24 jaar. Het Agentschap voor Natuur en Bos wil zo de natuur in de IJzermonding en Kamp Lombardsijde zoveel mogelijk bewaren in zijn huidige toestand en waar mogelijk kwalitatief versterken. Het beheerplan gaat in publieke consultatie van 1 tot 30 juni 2024.
-
woensdag, 29 mei 2024Internationaal project “Otter over de grens” wil de otter alle kansen gevenDe otter is terug, dat is goed nieuws! Met het Interreg-project “Otter over de grens” willen 16 organisaties uit de grensregio Vlaanderen – Nederland samen werken aan rivieren met natuurlijke oevers, meer vis en veilige oversteekplaatsen voor de otter.
-
woensdag, 22 mei 2024Nationale Biodiversiteitschallenge is een succes. Al meer dan 200.000 waarnemingen genoteerd!Vandaag is de Internationale Dag van de Biodiversiteit. Biodiversiteit houdt onze wereld gezond en in evenwicht. Een grote diversiteit aan planten en dieren in onze natuur is dus belangrijk. En daarom roepen het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt samen met 12 andere natuurpartners uit het LIFE-project Belgium For Biodiversity op om tijdens de ‘Nationale Biodiversiteitschallenge’ de natuur massaal te bingen. En dat betekent kijken naar de planten en dieren rondom ons, ze observeren en die waarneming delen! Zo leren we onze natuur beter kennen, maar brengen we de biodiversiteit ook in kaart. De challenge startte vorige week zaterdag, op de eerste dag van de Week van de Biodiversiteit. Na 4 volle campagnedagen stond de teller dinsdagavond op 210.000 waarnemingen van bijna 6.000 verschillende soorten.
-
woensdag, 22 mei 2024Succes voor kweekprogramma knoflookpad in LinkebeekIn het Onderzoekscentrum voor Aquatische Fauna van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek in Linkebeek slaagden de onderzoekers er voor het eerst in om knoflookpadden in gevangenschap te laten voortplanten. Dit kweeksucces is een opsteker voor het Agentschap voor Natuur en Bos dat met haar soortenbeschermingsprogramma extra overlevingskansen voor de pad in Vlaanderen waarmaakt.
-
dinsdag, 21 mei 2024Konikpaarden komen gallowayrunderen en Schotse hooglanders helpen met het beheer in het Osbroek
-
donderdag, 16 mei 2024Vollenbak ‘natuur bingen’ tijdens de Week van de BiodiversiteitVan 18 tot en met 26 mei 2024 is het de ‘Week van de Biodiversiteit’. Het moment bij uitstek dus om te onderzoeken hoeveel biodiversiteit - in mensentaal: de rijkdom aan dieren- en plantensoorten - er in ons land is. Voor de gelegenheid sloegen de 14 natuurpartners die samenwerken in het Europese LIFE-project ‘Belgium for Biodiversity’ de handen in elkaar om een gezamenlijke citizen science-campagne uit te tekenen. Onder de noemer ‘Vollenbak natuur bingen’, wat zoveel betekent als een uitnodiging om zoveel mogelijk tijd in de natuur door te brengen om er verschillende planten en dieren te bewonderen, richt men zich enerzijds tot het grote publiek om kennis en draagvlak voor biodiversiteit in het algemeen te verhogen, maar anderzijds ook tot de kenners onder ons om hun bijdrage te leveren aan het monitoren van onze biodiversiteit via een grootschalige Europese ‘Bioblitz’.
-
donderdag, 25 april 2024Blue Deal werken en onthardingsproject op Vliegveld Malle levert waardevolle grondstoffen voor Oosterweelproject en havenDe onthardingswerken op het vliegveld van Malle liggen tijdelijk stil vanwege het broedseizoen. Na het openbreken van de landingsbaan en de sloop van de 15 gebouwen werd ondertussen al 60% van het totale volume beton en asfalt afgevoerd. Deze waardevolle grondstoffen worden gerecupereerd door de aannemer en gebruikt in de werven van Oosterweel en in de haven van Antwerpen.
-
donderdag, 18 april 2024Nieuw plankenpad in herstelde HuttebeekvalleiIn het kader van de Blue Deal, een initiatief van de Vlaamse Regering om de droogteproblematiek in Vlaanderen aan te pakken, werden door het Agentschap voor Natuur en Bos in de Huttebeekvallei in Houthalen-Helchteren inrichtingswerken uitgevoerd om natte natuur te herstellen. Als onderdeel van deze maatregelen werd een plankenpad aangelegd aan de Thijsweg, waardoor bezoekers droogvoets door het herstelde gebied kunnen wandelen.
-
woensdag, 17 april 2024Record aantal inschrijvingen voor jachtexamen 2024Op 20 april 2024 vindt in Brussel het theoretisch jachtexamen plaats. Inschrijvingen liepen af op 13 maart. 703 kandidaat-jagers schreven zich in. Dat is een nieuw record. In 2023 namen 644 kandidaten deel. Op zaterdag 1 juni organiseert het Agentschap voor Natuur en Bos nog een tweede theoretisch jachtexamen in Leuven. Inschrijvingen lopen van 22 april tot en met 6 mei.
-
dinsdag, 16 april 2024Duitse paddendril helpt Vlaamse knoflookpad overlevenVandaag ontvingen het Agentschap voor Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) een bijzonder pakket uit Duitsland. Onderzoekers van het NABU in Münster overhandigden eisnoeren of paddendril van de knoflookpadden uit hun kweekgroepen aan de onderzoekers in Linkebeek. In het Onderzoekscentrum voor Aquatische Fauna van INBO ontwikkelen de eisnoeren tot larven en jonge padjes. De uitzet van een mix van Vlaamse en Duitse dieren is nodig om de genetische diversiteit van de knoflookpad in Vlaanderen te versterken.
-
zaterdag, 13 april 2024Hyacintenfestival officieel van start!De bloei van de hyacinten in de Vlaamse hyacintenbossen zit dit jaar goed op schema. De typische paarse bloementapijten krijgen meer en meer vorm. Hoogtijd om het Hyacintenfestival te openen. Vertegenwoordigers van de stad Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos verzamelden daarvoor vanmorgen in het Hallerbos, het grootste en populairste hyacintenbos in Vlaanderen. De komende weken verwachten ze in dat paarse sprookjesbos tienduizenden bezoekers uit binnen- en buitenland. Door de werken aan het ecoduct over de Brusselse Ring zijn de parkeermogelijkheden aan het bos heel beperkt en is de kans op verkeerschaos aanzienlijk. De initiatiefnemers van het Hyacintenfestival roepen bezoekers op om alternatieven voor de wagen aan te snijden of om maximaal de gratis parking aan de Welkomstlaan te gebruiken. Gratis shuttlebussen en fietsen zorgen voor een vlotte verbinding tussen stadscentrum en Hallerbos.
-
donderdag, 11 april 2024Ook subsidies voor wolfwerende omheiningen voor paarden- en rundveehouders in Antwerpse NoorderkempenDe Vlaamse minister van Omgeving kondigde afgelopen week de verlenging van de schutkring in Limburg aan en stelde een nieuwe schutkring in de Noorderkempen in (zie kaart). Dankzij deze beslissing kunnen ook niet-professionele paard- en rundveehouders subsidies ontvangen van het Agentschap voor Natuur en Bos voor wolfwerende maatregelen. De schutkringen vallen samen met de nog steeds geldende risicozone’s, waarbinnen subsidie voor bescherming van kleinvee en pony’s aangevraagd kan worden. Deze zones zijn afgebakend in en rond de territoria van de gevestigde wolven in Vlaanderen.
-
vrijdag, 05 april 2024Bijna één op tien honden loopt niet aan de leiband in onze natuurgebiedenEind maart voerden de boswachters en natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos extra controles uit op loslopende honden in natuur- en bosgebieden. Uit een steekproef blijkt dat 9,57% van de honden niet aan de leiband liep. Wie zijn hond niet aanlijnde, werd beboet. Werden de honden gespot aan de leiband, dan werden ze beloond met een doosje met hondensnacks.
-
woensdag, 03 april 2024Hyacintenfestival verzoent bezoekersstroom met kwetsbare natuurIn de tweede helft van april kleurt het Hallerbos opnieuw volledig paars. Om de toestroom aan bezoekers van over de hele wereld in goede banen te leiden slaan de stad Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos met het Hyacintenfestival ook dit jaar de handen in elkaar. Ze vragen om zeker tijdens piekdagen niet met de wagen naar het bos te komen en de gratis shuttlebussen en fietsen te gebruiken die zorgen voor een vlotte verbinding tussen station Halle en Hallerbos. Nieuw dit jaar is een aparte shuttlebus voor personen met een handicap. Boswachters en vrijwilligers staan paraat om verdwaalde bezoekers op het juiste pad te zetten en de kwetsbare bloempjes te beschermen.
-
donderdag, 28 maart 2024450.000 euro voor lokale projecten voor meer en betere stedelijke natuur in steden en dorpskernenHet Agentschap voor Natuur en Bos lanceert een projectoproep voor de financiële ondersteuning van proeftuinen ‘Natuurweefselplanning’. Natuurweefselplanning is een experimentele methodiek die natuur inzet om steden en dorpen leefbaar en toekomstgericht te maken. Dat gebeurt door samen te werken met mensen die leven, spelen en werken in de buurt om zo op maat van de lokale gemeenschap natuur te ontwikkelen en te beheren. Vijf proeftuinen zullen elk 90.000 euro kunnen investeren in hun lokaal project en vormen samen ook een netwerk om de methodiek van natuurweefselplanning verder te verfijnen. Lokale overheden, verenigingen en organisaties kunnen tot 20 mei 2024 om 12.00 uur hun case indienen.
-
dinsdag, 26 maart 2024Zoektocht naar Romeinse fragmenten in BuggenhoutbosNa de eerdere vondsten van Romeinse fragmenten in Buggenhoutbos wordt eind maart opnieuw op zoek gegaan naar sporen van Romeinse bewoning.
-
donderdag, 21 maart 2024Hond aan de lijn, ’t zal wel zijn!Het is lente en de natuur komt volop tot leven. Maar lente betekent ook meer bezoekers in de natuur. Fietsers, ruiters, spelende kinderen en ook heel wat wandelaars, al dan niet vergezeld van hun trouwe viervoeter. Het is heel belangrijk dat honden, hoe groot of klein ze ook zijn, aan de leiband blijven. Dit zowel voor de natuur, voor andere bezoekers als voor zichzelf. Daarom houden de boswachters en natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos de komende twee weekends extra toezicht op loslopende honden. Wie de hond niet aanlijnt, wordt beboet. Worden de honden gespot aan de leiband, dan worden ze beloond met hondensnacks.
-
dinsdag, 19 maart 2024Blue Deal werken in Muizenput, de Ronde Put en Kommiezenheide geven Europese topnatuur extra boostDe Blue Deal werken in Muizenput, Ronde Put en Kommiezenheide zijn gestart. In Muizenput wil het Agentschap voor Natuur en Bos op een oppervlakte van 5 hectare het oorspronkelijk reliëf herstellen. Zo kunnen de gebieden overvloedige neerslag opvangen en periodes van droogte overbruggen en geven de werken ook een boost aan de biodiversiteit. Na de inrichtingswerken volgt een maaibeheer zodat het geheel kan ontwikkelen naar een mozaïek van overgangsveen, venige heide en kleine zeggenvegetaties.
-
dinsdag, 12 maart 2024Natuurherstel in de Binnenduinen van KnokkeBinnenkort start het Agentschap voor Natuur en Bos, in samenwerking met een private partner met natuurherstel in de Binnenduinen van Knokke. De werken worden uitgevoerd op twee percelen tussen de Hazegrasstraat en het Jagerspad. Met de inrichtingswerken zullen we de duingraslanden opnieuw herstellen. Door het graven van poelen en aanplanten van struiken zorgen we voor een geschikt biotoop voor de zeldzame boomkikker.
-
vrijdag, 08 maart 2024Burgerwetenschap in strijd tegen Aziatische hoornaarHet Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap voor Natuur en Bos lanceren vandaag een grootschalig burgerwetenschapsproject om de effectiviteit van voorjaarsvallen voor de koninginnen van de Aziatisch hoornaar in kaart te brengen. Het project is een samenwerking met MijnTuinlab en Natuurpunt en moet de selectiviteit van de voorjaarsvallen voor de koninginnen nagaan. In welke mate doet de lentevangst het aantal nesten afnemen en vangen deze vallen ook andere insecten dan de Aziatische Hoornaar? Het project loopt tot 31 mei 2024.
-
donderdag, 07 maart 2024Feiten en fabels over natuurbeheerplannenWie de voorbije dagen de actualiteit rond een aantal lokale natuurbeheerplannen volgde, krijgt mogelijk een vreemd beeld van deze plannen. In ronkende titels en verklaringen lijkt een natuurbeheerplan een ‘stiekeme,’ bewust onduidelijk en laat gecommuniceerde ‘oorlogsverklaring’ die ‘zonder overleg’ net voor de deadline bekendgemaakt wordt. En inhoudelijk stellen vertegenwoordigers van belangenorganisaties en lokale mandatarissen het globaal kader binnen een natuurbeheerplan voor als een onafwendbare aankoopintentie van landbouw- of andere gronden die elke toekomstige activiteit hypothekeert. Dit beeld is fout en het resultaat van onvolledige en onjuiste informatie die gretig circuleert en actief gedeeld wordt. (foto: Vilda - Yves Adams)
-
donderdag, 07 maart 2024Grootschalig Blue Deal-project Kikbeek in startblokkenIn 2024 start het Agentschap voor Natuur en Bos aan de Kikbeekbron in Opgrimbie, Maasmechelen met het grootste Blue Deal-project van Vlaanderen. Het doel is om het ecosysteem van de originele Kikbeekvallei te herstellen. Hierdoor zal er meer water in het gebied van 120ha vastgehouden worden wat tegelijkertijd ook het risico op wateroverlast beperkt. Het milieu-effectenrapport en de omgevingsvergunning werden eind 2023 ingediend. Het openbaar onderzoek loopt momenteel tot en met 1 april. Op zaterdag 16 maart vindt er een infomoment plaats om deze werken te duiden.
-
woensdag, 06 maart 2024Groengebied Drie Koningen open voor het grote publiekOp zondag 17 maart wordt het groengebied Drie Koningen officieel geopend voor het grote publiek. Bezoekers kunnen het gebied en de aanpalende Verdronken Weide op eigen houtje ontdekken. Op verschillende plaatsen wordt bijkomende uitleg gegeven over dit nieuw gebied, de soorten die er voorkomen en de historiek.
-
woensdag, 06 maart 2024Agentschap voor Natuur en Bos maakt van Blinckaertduinbos opnieuw uniek duinbosDit jaar plant het Agentschap voor Natuur en Bos een reeks beheerwerken in het Blinckaertduinbos in Knokke. Natuur en Bos verwijdert tijdens de werken een reeks woekerplanten en ‘exoten’ om waardevolle voorjaarsflora zoals de bosanemoon, daslook, gewone eikvaren en het maarts viooltje te beschermen. Er worden ook nieuwe inheemse bomen ingeplant zodat we het uniek duinbos kunnen behouden voor de toekomst.
-
dinsdag, 27 februari 2024Leerlingen planten 2,3 ha extra bos in het HobosPelt – 27 februari 2024 - Het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente Pelt hebben de handen ineen geslagen met lokale scholen voor een bijzondere plantactie in natuurgebied Hobos. Deze plantactie zou normaal doorgaan op vrijdag 17 november en maakte deel uit van het Nationale Boomweekend. Helaas werd deze toen uitgesteld omwille van de slechte weersomstandigheden. Gelukkig waren de leerlingen nog even enthousiast om nu mee te komen planten.
-
dinsdag, 20 februari 2024Leerlingen breiden bos Bloemendaele nog een stukje uitVandaag kwamen 24 leerlingen van het 4de leerjaar van de vrije basisschool De Boomhut 300 struiken planten in Bloemendaele te Brugge. Deze maken deel uit van de in totaal 5.000 bomen en struiken die geplant worden, goed voor 2,50 hectare extra bos. Er werd gekozen voor soorten zoals zomereik, wintereik, zoete kers, tamme kastanje, rode kornoelje en bosroos. Deze aanplant helpt mee aan de uitbreiding van Bloemendaele, een natuurgebied dat bestaat uit waardevolle graslanden en bos. Bloemendaele bestaat uit ruim 20 hectare akkers, weilanden en bos ten zuiden van de Meetkerkse Moeren, tussen kanaal Gent-Oostende en de spoorweg.
-
woensdag, 31 januari 2024Overlast everzwijnen in Genk onder controle na succesvol leertrajectIn februari 2023 startte het Agentschap voor Natuur en Bos samen met stad Genk en de Vlaamse everzwijncoördinator een leertraject voor het beheer van everzwijnen in bewoond gebied. Een jaar later blijkt de aanpak in het leertraject een succes. De meldingen van overlast en schade zijn duidelijk afgenomen en 92% van de Genkenaars die een melding deden, pleiten voor het verderzetten van de aanpak. Reden genoeg voor het Agentschap voor Natuur en Bos om deze aanpak verder uit te rollen in heel Vlaanderen.
-
donderdag, 25 januari 2024124 boomstammen uit onze bossen krijgen nieuw, lokaal verhaalNog tot 21 februari kunnen kandidaat-kopers 124 boomstammen (549,73 m³ hout) uit Vlaamse en Brusselse bossen bezichtigen én aankopen tijdens de jaarlijkse houtverkoop op het Vlaams Houtpark in het Nationaal Park Brabantse Wouden. De verkoop wordt geregeld door Natuurinvest, en is het gevolg van duurzaam bosbeheer door het Agentschap voor Natuur en Bos.
-
dinsdag, 09 januari 2024Grootschalig natuurherstel in duinen OostkustWoekerplanten verdringen waardevolle natuur zoals duingraslanden, stuifduinen en vochtige duinpannes. Daarom laat het Agentschap voor Natuur en Bos van 27 november 2023 tot en met 30 april 2024 bijna 25 hectare aan woekerplanten verwijderen aan de Oostkust.
-
vrijdag, 15 december 2023‘Zwin, wij werken aan topnatuur’Vanaf 15 december 2023 tot en met 26 mei 2024 is in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist de tentoonstelling ‘Zwin, wij werken aan topnatuur’ te zien. Kom op ontdekking naar de rijke biotopen in en rond het Zwin en ontdek welke grote en kleine ingrepen nodig zijn om deze Europese topnatuur in optimale conditie te brengen en te houden.
-
vrijdag, 01 december 2023Buggenhoutbos wordt met 9,7 hectare uitgebreidOp zondag 3 december 2023 wordt het Buggenhoutbos 9,7 hectare groter. Hiervoor steken de inwoners van Buggenhout, samen met vice-eersteminister Vincent Van Peteghem, de gouverneur van Oost-Vlaanderen Carina Van Cauter en burgemeester van Buggenhout Geert Hermans, de armen uit de mouwen.Vandaag kwamen reeds 470 leerlingen van de Buggenhoutse basisscholen een eerste deel van de in totaal iets meer dan 31.000 bomen en struiken plantten.
-
maandag, 20 november 20231 hectare extra bos aan Biezeweidebeek in BeerselHet Agentschap voor Natuur en Bos en de jongeren van Beersel plantten op een terrein aan de Biezeweidebeek in Beersel 1 hectare bos aan. Vrijdag 17 november staken daarvoor de leerlingen en leerkrachten van het 5de en 6de leerjaar van de Sint-Victorschool de handen uit de mouwen. Zondag 19 november volgden de Scouts van Beersel en JNM (de jeugdbond voor natuur en milieu). Beide plantacties samen zijn goed voor zo’n 1.000 extra boompjes.
-
zondag, 19 november 2023Succesvolle plantacties in het Hobos tijdens Nationale BoomweekendTijdens het nationale Boomweekend (17 tot en met 19 november) sloegen het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente Pelt de handen ineen met lokale scholen en jeugdverenigingen voor twee bijzondere plantacties in natuurgebied Hobos. Deze acties maken deel uit van het nationale Boomweekend, waar jeugdverenigingen worden aangemoedigd om actief bij te dragen aan een groener Vlaanderen.
-
woensdag, 01 november 2023Storm Ciaran: code oranje in West-Vlaanderen, vermijd er bossen en natuurgebieden!Morgen trekt storm Ciaran over Vlaanderen. Het KMI heeft code oranje aangekondigd voor de provincie West-Vlaanderen en code geel voor de rest van het land. Het Agentschap voor Natuur en Bos vraagt dan ook met aandrang aan recreanten om voorzichtig te zijn en vooral in West-Vlaanderen bossen en parken te mijden. Door hevige rukwinden kunnen immer takken afbreken en/of bomen omvallen, met onmiddellijk gevaar voor bezoekers. In de toegankelijkheidsregelingen van onze natuurgebieden wordt dan ook vermeld dat de toegang ervan bij stormweer op eigen risico is.
-
donderdag, 26 oktober 2023Kasteelpark Gaasbeek biedt uniek decor voor bedreigde vroedmeesterpadZo’n 1000 jonge vroedmeesterpadjes genieten vanaf nu van een prachtig groen decor met uitzicht op een historisch kasteel. Twee visvrij gemaakte kasteelvijvers en kalkrijke flanken maken van het Park van Gaasbeek een geschikte habitat voor deze intrigerende amfibie. Deze uitzet past in het soortenbeschermingsprogramma (SBP) om de sterk bedreigde vroedmeesterpad nieuw leven in te blazen. Dat gebeurt door het herstellen en inrichten van leefgebieden en het uitrollen van een grootschalig kweekprogramma.
-
vrijdag, 13 oktober 2023Vlaamse Regering erkent negen Vlaamse Parken
-
donderdag, 12 oktober 2023Meer pit in Roksempit!Gisteren openden het Agentschap voor Natuur en Bos en de stad Oudenburg de gloednieuwe speelzone ‘Roksempit’ in het natuurreservaat de Hoge Dijken. Een aantal natuurlijke hindernissen en houten constructies zorgen nabij de parking van de Grote Zaagbek voor een ideale mix van bewegen, ravotten en natuurbeleving. Daarnaast krijgen de bezoekers via de nieuwe leerpadborden op een laagdrempelige en speelse manier info over de hoge biodiversiteit in en rond de Hoge Dijken.