smartphone in de hand

Pers- en nieuwsberichten

Hieronder vind je het overzicht van onze pers- en nieuwsberichten.

Voor persvragen kun je contact opnemen met het persnummer van Natuur en Bos: 02/553.04.89 of mail je naar pers.natuurenbos@vlaanderen.be.

 • dinsdag, 20 februari 2024
  Leerlingen breiden bos Bloemendaele nog een stukje uit
  Vandaag kwamen 24 leerlingen van het 4de leerjaar van de vrije basisschool De Boomhut 300 struiken planten in Bloemendaele te Brugge. Deze maken deel uit van de in totaal 5.000 bomen en struiken die geplant worden, goed voor 2,50 hectare extra bos. Er werd gekozen voor soorten zoals zomereik, wintereik, zoete kers, tamme kastanje, rode kornoelje en bosroos. Deze aanplant helpt mee aan de uitbreiding van Bloemendaele, een natuurgebied dat bestaat uit waardevolle graslanden en bos. Bloemendaele bestaat uit ruim 20 hectare akkers, weilanden en bos ten zuiden van de Meetkerkse Moeren, tussen kanaal Gent-Oostende en de spoorweg. 
 • woensdag, 31 januari 2024
  Overlast everzwijnen in Genk onder controle na succesvol leertraject
  In februari 2023 startte het Agentschap voor Natuur en Bos samen met stad Genk en de Vlaamse everzwijncoördinator een leertraject voor het beheer van everzwijnen in bewoond gebied. Een jaar later blijkt de aanpak in het leertraject een succes. De meldingen van overlast en schade zijn duidelijk afgenomen en 92% van de Genkenaars die een melding deden, pleiten voor het verderzetten van de aanpak. Reden genoeg voor het Agentschap voor Natuur en Bos om deze aanpak verder uit te rollen in heel Vlaanderen.
 • donderdag, 25 januari 2024
  124 boomstammen uit onze bossen krijgen nieuw, lokaal verhaal
  Nog tot 21 februari kunnen kandidaat-kopers 124 boomstammen (549,73 m³ hout) uit Vlaamse en Brusselse bossen bezichtigen én aankopen tijdens de jaarlijkse houtverkoop op het Vlaams Houtpark in het Nationaal Park Brabantse Wouden. De verkoop wordt geregeld door Natuurinvest, en is het gevolg van duurzaam bosbeheer door het Agentschap voor Natuur en Bos.
 • dinsdag, 09 januari 2024
  Grootschalig natuurherstel in duinen Oostkust
  Woekerplanten verdringen waardevolle natuur zoals duingraslanden, stuifduinen en vochtige duinpannes. Daarom laat het Agentschap voor Natuur en Bos van 27 november 2023 tot en met 30 april 2024 bijna 25 hectare aan woekerplanten verwijderen aan de Oostkust. 
 • vrijdag, 15 december 2023
  ‘Zwin, wij werken aan topnatuur’
  Vanaf 15 december 2023 tot en met 26 mei 2024 is in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist de tentoonstelling ‘Zwin, wij werken aan topnatuur’ te zien. Kom op ontdekking naar de rijke biotopen in en rond het Zwin en ontdek welke grote en kleine ingrepen nodig zijn om deze Europese topnatuur in optimale conditie te brengen en te houden.
 • vrijdag, 01 december 2023
  Buggenhoutbos wordt met 9,7 hectare uitgebreid
  Op zondag 3 december 2023 wordt het Buggenhoutbos 9,7 hectare groter. Hiervoor steken de inwoners van Buggenhout, samen met vice-eersteminister Vincent Van Peteghem, de gouverneur van Oost-Vlaanderen Carina Van Cauter en burgemeester van Buggenhout Geert Hermans, de armen uit de mouwen.Vandaag kwamen reeds 470 leerlingen van de Buggenhoutse basisscholen een eerste deel van de in totaal iets meer dan 31.000 bomen en struiken plantten.
 • maandag, 20 november 2023
  1 hectare extra bos aan Biezeweidebeek in Beersel
  Het Agentschap voor Natuur en Bos en de jongeren van Beersel plantten op een terrein aan de Biezeweidebeek in Beersel 1 hectare bos aan. Vrijdag 17 november staken daarvoor de leerlingen en leerkrachten van het 5de en 6de leerjaar van de Sint-Victorschool de handen uit de mouwen. Zondag 19 november volgden de Scouts van Beersel en JNM (de jeugdbond voor natuur en milieu). Beide plantacties samen zijn goed voor zo’n 1.000 extra boompjes.
 • zondag, 19 november 2023
  Succesvolle plantacties in het Hobos tijdens Nationale Boomweekend
  Tijdens het nationale Boomweekend (17 tot en met 19 november) sloegen het Agentschap voor Natuur en Bos en de gemeente Pelt de handen ineen met lokale scholen en jeugdverenigingen voor twee bijzondere plantacties in natuurgebied Hobos. Deze acties maken deel uit van het nationale Boomweekend, waar jeugdverenigingen worden aangemoedigd om actief bij te dragen aan een groener Vlaanderen.
 • woensdag, 01 november 2023
  Storm Ciaran: code oranje in West-Vlaanderen, vermijd er bossen en natuurgebieden!
  Morgen trekt storm Ciaran over Vlaanderen. Het KMI heeft code oranje aangekondigd voor de provincie West-Vlaanderen en code geel voor de rest van het land. Het Agentschap voor Natuur en Bos vraagt dan ook met aandrang aan recreanten om voorzichtig te zijn en vooral in West-Vlaanderen bossen en parken te mijden. Door hevige rukwinden kunnen immer takken afbreken en/of bomen omvallen, met onmiddellijk gevaar voor bezoekers. In de toegankelijkheidsregelingen van onze natuurgebieden wordt dan ook vermeld dat de toegang ervan bij stormweer op eigen risico is.
 • donderdag, 26 oktober 2023
  Kasteelpark Gaasbeek biedt uniek decor voor bedreigde vroedmeesterpad
  Zo’n 1000 jonge vroedmeesterpadjes genieten vanaf nu van een prachtig groen decor met uitzicht op een historisch kasteel. Twee visvrij gemaakte kasteelvijvers en kalkrijke flanken maken van het Park van Gaasbeek een geschikte habitat voor deze intrigerende amfibie. Deze uitzet past in het soortenbeschermingsprogramma (SBP) om de sterk bedreigde vroedmeesterpad nieuw leven in te blazen. Dat gebeurt door het herstellen en inrichten van leefgebieden en het uitrollen van een grootschalig kweekprogramma.
 • vrijdag, 13 oktober 2023
  Vlaamse Regering erkent negen Vlaamse Parken
 • donderdag, 12 oktober 2023
  Meer pit in Roksempit!
  Gisteren openden het Agentschap voor Natuur en Bos en de stad Oudenburg de gloednieuwe speelzone ‘Roksempit’ in het natuurreservaat de Hoge Dijken. Een aantal natuurlijke hindernissen en houten constructies zorgen nabij de parking van de Grote Zaagbek voor een ideale mix van bewegen, ravotten en natuurbeleving. Daarnaast krijgen de bezoekers via de nieuwe leerpadborden op een laagdrempelige en speelse manier info over de hoge biodiversiteit in en rond de Hoge Dijken.
 • maandag, 09 oktober 2023
  Weerdse Vijver klaar voor spelende wandelaars en ravotters
  Zemst beschikt over een nieuwe natuurbelevingsplek. Op zondag 8 oktober werd een nieuw speelterrein en een kinderwandellus rond de Weerdse Vijver officieel geopend voor het publiek. De belevingsplek komt tegemoet aan de grote nood aan attractieve speelmogelijkheden voor jeugdverenigingen en kinderen uit de buurt. Chiro Weerde speelde de nieuwe toestellen en heuvels als eerste in. De belevingsplek is gerealiseerd door het Agentschap voor Natuur en Bos in samenwerking met de Regionale Landschappen Brabantse Kouters en Rivierenland en met de gemeente Zemst.
 • vrijdag, 06 oktober 2023
  Biodiversiteit in de kijker tijdens de Week van het Bos
  Dit weekend begint opnieuw de Week van het Bos. Met deze campagne hoopt het Agentschap voor Natuur en Bos opnieuw duizenden kinderen en volwassenen het bos te laten ontdekken en de ecologische en maatschappelijke waarde ervan te belichten. Dit jaar focust de campagne op het thema biodiversiteit. Minister van Natuur Demir gaf deze namiddag het startschot voor de Week van het Bos tijdens de voorstelling van het ecologisch herstel van het Vliegveld van Malle.
 • donderdag, 05 oktober 2023
  Week van het Bos 2023 in Bosland: biodiversiteit in de schijnwerpers
  Bosland, 6 oktober 2023 - Het bos roept en de natuur staat klaar om ontdekt te worden! Van 7 tot en met 15 oktober 2023 wordt Bosland het centrum van avontuur, verwondering en biodiversiteit tijdens de jaarlijkse 'Week van het Bos”.
 • woensdag, 20 september 2023
  Weertse Dreef in Meerdaalwoud wordt autovrij
  Vanaf zaterdag 30 september is de Weertse Dreef in het Meerdaalwoud volledig autovrij. In voorbereiding op het Belgisch kampioenschap gravelbike moet de dreef afgesloten worden voor het verkeer. De drie kilometer lange verbindingsweg tussen onthaalpoort Speelberg en de Naamsesteenweg (N25) wordt nadien door het Agentschap voor Natuur en Bos omgevormd naar een bosweg voor wandelaars, fietsers en ruiters. Gemotoriseerd verkeer via deze dreef is niet meer mogelijk, waardoor de rust in het bos terugkeert en de natuur meer kansen krijgt.
 • woensdag, 06 september 2023
  Museumtuin Gaasbeek bestaat 25 jaar en dat wordt uitbundig gevierd
  Ooit diende de tuin als plek waar men groenten en fruit kweekte voor de bewoners van het Kasteel van Gaasbeek. Het Agentschap voor Natuur en Bos maakte er na een periode van vergetelheid opnieuw een tuin van topniveau van, naar voorbeeld van kasteeltuinen uit de 18e en 19e eeuw. Je vindt er bijzondere vormen van leifruit en vergeten fruit- en groenterassen. Maar ook prachtige rozen en weelderige dahlia’s. En dat alles in de indrukwekkende setting van het glooiende Pajottenland. Dit jaar viert de Museumtuin haar 25-jarig bestaan met heel wat bijzondere activiteiten op de Open Monumentendag van zondag 10 september. 
 • donderdag, 31 augustus 2023
  Wolvin officieel ‘gevestigd’ in Antwerpse Noorderkempen
  De wolvin met als genetische code ‘GW3449f’ is 6 maanden regelmatig waargenomen in de Noorderkempen en mag dus voortaan als een gevestigde wolf beschouwd worden. De wolvin is een nakomeling van de roedel Hechtel-Eksel. Het Agentschap voor Natuur en Bos versterkt samen met de betrokken gemeenten de informatieverspreiding en lijst ook de bestaande ondersteuning graag nog even op.
 • woensdag, 30 augustus 2023
  Uitzonderlijk broedsucces van velduil in Westhoek dankzij samenwerking met landbouwers
  In de komgronden van Lampernisse in de Westhoek brachten dit jaar enkele koppels velduil opnieuw heel wat jongen groot. Lampernisse was al vaker dé plaats bij uitstek voor broedende velduilen in Vlaanderen. Sinds 2014 verwelkomt het gebied geregeld enkele paartjes velduil. 2023 was het op een na beste jaar voor die zeldzame broedvogel. De nomadische en opportunistische uilen reageren er op het hoge aanbod veldmuizen in het uitgestrekte graslandencomplex. Er konden maar liefst 30 à 35 jongen uitvliegen, mede dankzij een unieke samenwerking met de betrokken landbouwers.
 • dinsdag, 29 augustus 2023
  Inrichting Gentse groenpool Wonderwoud gestart
  Begin augustus werd gestart met de eerste fase van de inrichting van de groenpool Wonderwoud. Deze 5de Gentse groenpool wordt in totaal zo’n 200 hectare groot en krijgt heel wat extra natuur. Hij ligt deels in Oostakker en deels op het grondgebied Lochristi. Vandaag, 29 augustus 2023, gaven de projectpartners, het Agentschap voor Natuur en Bos, Stad Gent, de Vlaamse Waterweg en de gemeente Lochristi, het officiële startschot voor de inrichting van de groenpool. De openstelling is voorzien in het najaar van 2024.
 • maandag, 21 augustus 2023
  Natuur en Bos ruimt kasteelvijver van kasteelpark Blauwhuis in Izegem
  Vandaag zijn de ruimingswerken van de kasteelgracht en de parkvijver in het kasteelpark Blauwhuis in Izegem gestart. Die werken, in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos, zullen de waterkwaliteit en het bufferend vermogen herstellen. De werken zullen tot eind september duren.
 • dinsdag, 25 juli 2023
  Veilig ingerichte bunkers voor vleermuizen in militair Kamp Beverlo
  Het Agentschap voor Natuur en Bos en Defensie werken samen om de verlaten bunkers in Kamp Beverlo om te vormen tot ideale overwinteringsplaatsen voor vleermuizen. Wout Coppens, een gepassioneerde student Groenmanagement aan de Hogeschool PXL én vleermuisspecialist, ontwikkelde plannen om deze bunkers vakkundig in te richten.
 • donderdag, 20 juli 2023
  Knoflookpad keert na 10 jaar terug naar Genk
  Op donderdag 20 juli 2023 keert de knoflookpad terug naar De Maten in Genk. Medewerkers van Natuurpunt, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en het Agentschap voor Natuur en Bos zetten dan nabij de Grote Dilikensweier 500 jonge knoflookpadden uit.
 • woensdag, 12 juli 2023
  Domeinen van Gaasbeek en Groenenberg worden Venetië voor een dag
  Op zondag 16 juli waan je je voor een dag in Venetië in de parken van Gaasbeek en Groenenberg. Voor de vierde keer trekt een stoet van enkele tientallen Venetiaans getooide en gemaskerde personages door de parken naar de Museumtuin.
 • dinsdag, 04 juli 2023
  Gigantische handen in Museumtuin koesteren Pajottenland en Kasteel van Gaasbeek
  In de Museumtuin van Gaasbeek verrezen onlangs in de siertuin twee gigantische handen van cortenstaal. Kunstenaar William Roobrouck was zo geïnspireerd door het uitzicht in de tuin, dat hij besloot er een werk op maat voor te maken. Zo ontstond “Koesteren”, een monumentaal kunstwerk als ode aan het prachtige landschap in het Pajottenland én het Kasteel van Gaasbeek.
 • donderdag, 22 juni 2023
  Unieke samenwerking tussen LIFE 3n-Stierkikker en Pakawipark
  LIFE 3n-Stierkikker en Pakawipark slaan de handen in elkaar voor een unieke samenwerking. Het project LIFE 3n-Stierkikker heeft als doel de uitbreiding van de invasieve Amerikaanse stierkikker tegen te gaan. Jaarlijks worden er afvangsten uitgevoerd met fuiken om deze soort te bestrijden. Tot op heden werden de gevangen volwassen stierkikkers en larven diervriendelijk geëuthanaseerd en als chemisch afval verwerkt door Rendac. Vanaf juni 2023 krijgt het grootste deel van deze individuen een duurzamere bestemming als voedsel voor bepaalde dieren in Pakawipark. Deze samenwerking biedt zowel het LIFE 3n-Stierkikker project als Pakawipark voordelen, namelijk een duurzame oplossing voor het verwerken van de gevangen kikkers en larven én een verrijking van het voedselaanbod voor de dieren in het park.
 • donderdag, 15 juni 2023
  Overlast everzwijnen in Genk succesvol aangepakt
  Het everzwijn is helemaal terug in Vlaanderen. Die terugkeer zorgt helaas ook voor overlast. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen wagen everzwijnen zich steeds vaker en steeds dieper in onze woonwijken.Daarom startte het Agentschap voor Natuur en Bos begin dit jaar samen met de stad Genk een leertraject om de everzwijnen in bewoond gebied te beheren. Met een mix van preventieve maatregelen, sensibilisering en verjagen, vangen of schieten, herstellen de faunabeheerders de rust in de Genkse woonwijken.
 • donderdag, 08 juni 2023
  Vlaams ministers Zuhal Demir en Ben Weyts lanceren projectoproep voor toegankelijk groen in de Groene Rand
  Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir en minister van Vlaamse Rand Ben Weyts lanceren  een nieuwe projectoproep voor meer toegankelijk groen in de Groene Rand. De oproep richt zich naar lokale besturen, verenigingen en organisaties die met projectvoorstellen het groene karakter van de Groene Rand en de leefkwaliteit van de bewoners een extra boost geven. De ministers maken hiervoor dit jaar samen in totaal 1 miljoen euro vrij.
 • donderdag, 01 juni 2023
  Vogelgriepvirus: wat moet je doen als je een dode of zieke vogel vindt?
  Sinds 2021 houdt het vogelgriepvirus lelijk huis bij wilde vogels in Europa, met als gevolg een grote vogelsterfte in de natuur, ook in Vlaanderen. Het vogelgriepvirus is nu waarschijnlijk een constante in de wildevogelpopulaties in Europa, waardoor het vogelgrieprisico het hele jaar door aanwezig kan blijven. Daarom willen we iedereen informeren wat je moet doen als je een dode of zieke vogel vindt. Zo kan het virus nauwgezet opgevolgd en ingeperkt worden.
 • donderdag, 25 mei 2023
  Zuhal Demir opent Bed & Breakfast voor wilde bestuivers
  Vandaag opende Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir in aanloop naar de Week van De Bij het allereerste wildebestuiversreservaat van Vlaanderen. Het Agentschap voor Natuur en Bos realiseerde het reservaat op de Klaverberg op de grens van Genk en As. De Klaverberg is een unieke biotoop op de oude terril van de mijn van Waterschei die het ideale toevluchtoord vormt voor wilde bijen en andere wilde bestuivers.
 • dinsdag, 09 mei 2023
  Eén op tien honden loopt niet aan de leiband in onze natuurgebieden
  Eind april voerden de boswachters en natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos extra controles uit op loslopende honden in hun natuur- en bosgebieden. Uit een steekproef blijkt dat 11.5 % van de hondeneigenaars zich niet aan de regels hield. Wie zijn hond niet aanlijnde, werd beboet. Werden de honden gespot aan de leiband, dan werden ze beloond met een hondensnack.
 • donderdag, 04 mei 2023
  Afbraak illegaal weekendverblijf in domein Galgenberg zorgt voor extra natuur in Tessenderlo
  Minister van Natuur Zuhal Demir startte vandaag in Tessenderlo de afbraak van een weekendverblijf in domein Galgenberg. Na de afbraak zal het terrein klaargemaakt worden voor waardevolle natuur. Het gaat om een weekendverblijf zonder vergunning en met vastgestelde bouwmisdrijven. Natuur en Bos investeert jaarlijks ongeveer 500.000 euro in het slopen en ontharden van terreinen met een weekendverblijf.
 • dinsdag, 02 mei 2023
  Agentschap voor Natuur en Bos zoekt onderdak voor vleermuizen
  Verschillende vleermuissoorten doorstaan barre tijden in Vlaanderen. Door het verdwijnen van hun natuurlijke verblijfplaatsen en jachtgebieden krijgen ze het moeilijk. Vooral soorten die nood hebben aan een grote, open zolders hebben het moeilijk. Met een filmpje toont Natuur en Bos samen met haar partners hoe eigenaars hun zolder vleermuisvriendelijk in te richten. Wie op zijn zolder vleermuizen onderdak biedt, kan bovendien rekenen op subsidies voor de werken.
 • donderdag, 20 april 2023
  Natuur en Bos beloont honden die aan de leiband lopen
  Het is lente en de natuur komt volop tot leven. Maar lente betekent ook meer bezoekers in de natuur. Fietsers, ruiters, spelende kinderen en ook heel wat wandelaars, al dan niet vergezeld van hun trouwe viervoeter. Het is heel belangrijk dat honden, hoe groot of klein ze ook zijn, aan de leiband blijven. Dit zowel voor de natuur, voor andere bezoekers als voor zichzelf. Daarom houden de boswachters en natuurinspecteurs van het Agentschap voor Natuur en Bos de komende twee weekends extra toezicht op loslopende honden. Wie zijn hond niet aanlijnt, wordt beboet. Worden de honden gespot aan de leiband, dan worden ze beloond met een hondensnack.
 • woensdag, 19 april 2023
  Kinderen palmen het Blauwhuispark in tijdens de Buitenspeeldag
  Deze namiddag ontdekten heel wat kinderen de speelzone in het Blauwhuispark tijdens de Buitenspeeldag. Een aantal nieuwe natuurlijke hindernissen en houten constructies zorgen er mee voor een ideale mix van bewegen, ravotten en natuurbeleving. En die natuur maakt het Agentschap voor Natuur en Bos deze zomer nog een stuk beter. Dan starten ruimingswerken in de kasteelvijvers waardoor de natuurwaarde van het Blauwhuispark nog verder zal toenemen.
 • woensdag, 29 maart 2023
  Paarse bloemenpracht tijdens Hyacintenfestival
  In de tweede helft van april kleurt het Hallerbos opnieuw volledig paars. Om de toestroom aan bezoekers van over de hele wereld in goede banen te leiden slaan de stad Halle en het Agentschap voor Natuur en Bos met het Hyacintenfestival ook dit jaar de handen in elkaar. Gratis shuttlebussen en fietsen zorgen op piekdagen voor een vlotte verbinding tussen station Halle en Hallerbos. Boswachters en vrijwilligers staan paraat om verdwaalde bezoekers op het juiste pad te zetten en de kwetsbare bloempjes te beschermen. Ook in het centrum van de stad valt veel te beleven.
 • donderdag, 16 maart 2023
  Leerlingen van De Feniks helpen de Vinderhoutse Bossen groeien
  Leerlingen van de basisschool De Feniks plantten donderdag 16 maart de laatste boompjes van dit plantseizoen aan in de Vinderhoutse Bossen. De groenpool Vinderhoutse Bossen is een 640 hectare groot natuur- en bosgebied op grondgebied van stad Gent en gemeente Lievegem. Sinds 2012 wordt aansluitend op de oude boskern 156 hectare nieuw bos en 18 hectare open landschap ontwikkeld. Afgelopen winter groeide de bosoppervlakte in de Vinderhoutse Bossen opnieuw met 6,5 hectare. Dit brengt de teller op 93 hectare bosuitbreiding.
 • woensdag, 15 maart 2023
  Weerdse Vijver krijgt kinderwandellus
  De Weerdse Vijver krijgt een facelift. De vroegere parking wordt omgetoverd tot een speelterrein voor de chiro en de lokale jeugd. De wandeling rond de vijver wordt avontuurlijker gemaakt met houten speelinfrastuctuur. Het project is een samenwerking tussen Natuur en Bos, Regionaal Landschap Brabantse Kouters, Regionaal Landschap Rivierenland, het strategisch project ORIOM (Open Ruimte in en Om Mechelen) en de gemeente Zemst.
 • maandag, 13 maart 2023
  Natuurbeheerplan en toegankelijkheidsregeling Klaverberg gaan in publieke consultatie
  Het natuurbeheerplan en de toegankelijkheidsregeling voor natuurgebied Klaverberg zijn klaar. Het beheerplan omschrijft het beheer voor de komende 24 jaar. Het Agentschap voor Natuur en Bos wil zo de natuur in Klaverberg zoveel mogelijk bewaren in zijn huidige toestand en waar mogelijk kwalitatief versterken. Daarnaast is er nog een belangrijke plaats voorzien voor recreatie. Dit werd vastgelegd in een toegankelijkheidsregeling. Zowel het beheerplan als de gebiedsvisie gaan in publieke consultatie van 13 maart tot 11 april 2023.
 • woensdag, 08 maart 2023
  Zo’n 400.000 in beslag genomen glasaaltjes krijgen tweede leven in Vlaamse wateren
  Op vrijdag 24 februari werden op de luchthaven van Zaventem 6 handelaars gearresteerd die in het bezit waren van een grote hoeveelheid glasaaltjes (jonge palingen). Vandaag zijn de circa 400.000 glasaaltjes vrijgelaten.
 • dinsdag, 07 maart 2023
  Natuur en Bos plant 7 hectare extra bos aan nabij het Heermeerspark in Evergem
  Het Agentschap voor Natuur en Bos plant 7 hectare nieuw bos aan in de Kalevallei in Evergem. Dat zijn ongeveer 14 voetbalvelden. Volgend jaar komt daar nog eens 5,7 hectare bij. De aanplant zorgt voor verbinding met andere bosjes in de omgeving. Zodra de bomen voldoende gegroeid zijn, komt er een extra wandellus zodat de omwonenden en bezoekers kunnen genieten van het nieuwe bos.  
 • donderdag, 23 februari 2023
  Dirk Brossé maakt met het Prima La Musica Bos het Hallerbos 1,5 hectare groter
  Van links naar rechts: boswachter Thomas Boonen, Jo Vercruysse, regiobeheerder Patrick Huvenne en Dirk Brossé.  Als dank voor het componeren van de prachtige muziek van Onze Natuur en de omlijsting bij Onze Natuur Live in Concert, wil het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt de heer Dirk Brossé en zijn concertmeester Jo Vercruysse de kans geven op een bos met een eigen naam. Ze plantten op 23 februari mee aan een stukje Hallerbos en gaven het de naam Prima La Musica Bos, verwijzend naar hun kamerorkest.
 • maandag, 13 februari 2023
  Leertraject everzwijnbeheer start met enquête bij 2.000 Genkenaren
  Deze week gaat het leertraject everzwijnbeheer van start in Genk. Stad Genk en het Agentschap voor Natuur en Bos hebben deze samenwerking reeds aangekondigd in december vorig jaar. Het traject begint met een draagvlakmeting bij 2.000 Genkenaren. Natuur en Bos heeft ook een multidisciplinair team van experts aangesteld. Zij testen een jaar lang nieuwe methoden uit en zullen de inwoners sensibiliseren om zo de everzwijnproblematiek in bewoond gebied gerichter aan te pakken.
 • maandag, 13 februari 2023
  Nieuw natuurgebied met bos aan de rand van Brugge!
  Begin vorig jaar kocht het Agentschap voor Natuur en Bos ruim 20 hectare akkers, weilanden en bos ten zuiden van de Meetkerkse Moeren, tussen kanaal Gent-Oostende en de spoorweg. Een opsteker van jewelste om zo meer natuur en bos te realiseren in Vlaanderen. Daarvan wordt deze winter al 2,5 hectare van de akkers in dit nieuwe natuurgebied ‘Bloemendaele’ bebost. Samen met stad Brugge kreeg Natuur en Bos hiervoor gisteren de hulp van Savio, de jongensscouts van Sint-Andries, die 900 bomen kwamen planten, en zo het natuurgebied ‘Bloemendaele’ een eerste boost geven.
 • maandag, 13 februari 2023
  Toekomstig speelbos in Cotthem krijgt vorm
  Het Agentschap voor Natuur en Bos slaat samen met de gemeente Sint-Lievens-Houtem de handen in elkaar om het toekomstige speelbos in Cotthem vorm te geven. Hiervoor kregen ze de hulp van de lokale bevolking.
 • maandag, 06 februari 2023
  Natuurbelevingszone Hertigem- en Liedekerkebos officieel geopend
  Zondagnamiddag vond de officiële opening plaats van de natuurbelevingszone aan het Hertigem- en Liedekerkebos waarop alle Ternattenaars welkom waren. Deze realisatie van het partnerschap Plan Steenuil is er dan ook in de eerste plaats voor buurtbewoners. Daarnaast biedt de plek een uitvalsbasis voor bezoekers om het natuurdomein te gaan ontdekken.
 • vrijdag, 27 januari 2023
  Nieuw uitkijkplatform en vernieuwd natuurreservaat ingehuldigd in Nieuwpoortse Simliduinen
  Het Agentschap voor Natuur en Bos en Stad Nieuwpoort pakken uit met een vernieuwd natuurgebied van dertig hectare en nieuwe recreatieve voorzieningen in de Simliduinen. Kers op de taart is een houten uitkijkplatform dat een mooi uitzicht op het duingebied biedt. Kostprijs van de inrichtingswerken is 330.000 euro.
 • donderdag, 12 januari 2023
  Ontdek het Parkbos samen met de Parkbosgidsen!
 • donderdag, 15 december 2022
  14 lokale besturen ontvangen boslabel uit handen van minister Demir
  Er komen steeds meer nieuwe bossen bij. Op het einde van deze winter zal de teller al op 1.100 hectare extra bos staan, dat sinds 2019 aangeplant werd. Dat is het resultaat van de Bosalliantie, een samenwerking tussen de Vlaamse overheid, natuurorganisaties en lokale besturen om bosuitbreiding in een stroomversnelling te krijgen. Om lokale besturen aan te moedigen de handen uit de mouwen te steken en te bebossen, reikt de Bosalliantie boslabels uit. “Met de boslabels willen we lokale besturen aanmoedigen om met bosuitbreiding aan de slag te gaan. Laat dit geen eindpunt zijn, maar de start van meer groen in Vlaanderen”, aldus Vlaams minister van Omgeving Demir.
 • dinsdag, 13 december 2022
  NATUURBELEVINGSZONE IN HERTIGEM- EN LIEDEKERKEBOS KRIJGT VORM
  Het Agentschap voor Natuur en Bos legt een natuurbelevingszone aan in het Hertigem- en Liedekerkebos (zijde Ternat). Het wordt een belevingsplek voor buurtbewoners én een uitvalsbasis voor bezoekers om het natuurdomein te gaan ontdekken.