Vlaanderen wapent zich tegen natuurbranden
Hoog risico op natuurbranden houdt aan. Code oranje blijft van kracht in Antwerpen en Limburg.
Minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns bezocht vandaag de medewerkers van Hulpverleningszone Noord-Limburg en het Agentschap voor Natuur en Bos die het brandgevaar op het terrein van nabij opvolgen. De minister nam er tijdens een werkvergadering en een terreinbezoek kennis van de aanpak zowel achter de schermen als op het terrein. Hij benadrukte er ook het belang van de innovatieve en duurzame methodes die zowel de brandweer als Natuur en Bos gebruiken om ons en onze natuur te beschermen.
Terreinbezoek Jo Brouns
Minister van Omgeving Jo Brouns volgt de situatie nauwgezet op en bezocht vandaag een van de brandgevoelige regio’s in de omgeving van Lommel. Minister Jo Brouns: “Dit is een ernstige situatie, onze natuurgebieden lopen door de huidige weersomstandigheden gevaar. Ik vraag om de aanbevelingen van Natuur en Bos nauwgezet op te volgen en dus echt nooit vuur te maken of te roken in onze natuur. Voorts wil ik werk maken van een beleidsplan om ons in de toekomst beter tegen natuurbranden te wapenen. Dan denk ik aan innovatie voor het sneller detecteren van brandhaarden, maar ook aan duurzame methodes om de droogte te lijf te gaan, zoals bv. het planten van klimaat-robuuste boomsoorten.”
Innovatie op het terrein
Brandweerzone Noord-Limburg en het Agentschap voor Natuur en Bos benadrukken dat er werk gemaakt wordt van verdere stappen in brandpreventie en -beheersing. Momenteel loopt bijvoorbeeld het project Hawk-Eye, met onder meer ook een proefproject met slimme camera’s om mogelijke brandhaarden snel te detecteren. En via risico-inventarisaties op het terrein worden er preventief bij brandgevoelige locaties waterreservoirs geplaatst.
Oranje in Limburg en Antwerpen, geel in andere provincies
Code oranje betekent dat het erg droog en brandgevaarlijk is in de natuur. Vuur maken of roken is uiteraard ten stelligste verboden. Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. De brandtorens worden bemand op basis van de risico-evaluatie door beheerders en brandweerdiensten.
Vooral de heidegebieden zijn nu extra brandgevoelig. Deze komen voornamelijk voor op de zandgronden in de provincies Limburg en Antwerpen. De strooisellaag en de dorre wintervegetatie, zoals het pijpenstrootje, zijn kurkdroog en bijzonder brandbaar.
Meer info
De laatste stand van zaken en een overzicht van de betrokken gebieden vind je op www.natuurenbos.be/waarschuwingen.