Currently, there is no weather information available.

Kennedybos

2.957145
 • 3.384615
 • 2.454545
 • 2.583335
 • 3.75
 • 3.1
 • 2.416665
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#kennedybos

Op Hoog Kortrijk, geprangd tussen de snelweg E17 en het Kennedy Bussiness Park, ligt het Kennedybos. Waar nu het bos van 14 hectare prijkt werd bij de aanleg van de E17 de overtollige uitgegraven klei gedumpt. Op dit stukje opgevoerde restgrond werd in maart 1971 het bos aangeplant. Sindsdien heeft Kortrijk er een groene long bij waar je ondanks de snelweg tot rust kan komen. Door de kalkrijke kleigrond heeft het bos een uniek karakter en vind je er speciale planten zoals rietorchis en gevlekte orchis.

De troeven

 • Ontspannen tussen alle bedrijvigheid
 • Orchideeën zoals de rietorchis, gevlekte orchis en breedbladige wespenorchis
 • Stadsbos
Toon meer informatie

Planten en vogels

Het bos bestaat vooral uit inheemse bomen zoals zomereik, haagbeuk, berk, beuk en winterlinde. De bosrand is heel gevarieerd en lokt vele insecten en vogels. Je vindt er typische soorten zoals eenstijlige meidoorn, gewone vlier, kardinaalsmuts, wilde rozen en sleedoorn.
Door de aanwezigheid van kalk in de bodem beschikte het Kennedybos over een schitterende basis voor de ontwikkeling van een specifieke, zeldzame flora gebonden aan kalkrijke grond. Rond 1980 werden een tiental soorten orchideeën ontdekt. Nu vind je er nog veel rietorchis, gevlekte orchis, breedbladige wespenorchis en hondskruid. Deze planten zijn wettelijk beschermd en mogen dus niet worden geplukt of uitgegraven!
Het Kennedybos is een belangrijk overwinteringsgebied voor vogels als buizerd, sperwer, torenvalk en houtsnip en als broedgebied voor onder andere torenvalk, bosuil, kleine bonte specht, fitis en zwartkop. De rijke flora trekt een grote verscheidenheid van vlinders aan zoals icarusblauwtje, groot dikkopje en argusvlinder.
Dankzij de poel kun je de groene kikker horen kwaken, maar ook de gewone pad, bruine kikker, alpenwatersalamander en kleine watersalamander vinden er hun thuis.

 

 • Wandelen

  In het Kennedybos kun je 2 korte wandellusjes volgen.

  Kaart
 • Fietsknooppunten

  Het Kennedybos ligt tussen knooppunt 32 en 89 (Leistreek).

  Fietsknooppunten
 • Bezoekerscentrum De Gavers

  De Gavers ligt op 8 km van het Kennedybos.

  Bezoekerscentrum

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het Kennedybos ligt in Hoog Kortrijk tussen de snelweg E17 en het Kennedy Bussiness Park.

Ingang

Kennedylaan, 8500 Kortrijk

Openbaar vervoer

De bushaltes "Kortrijk Leiedal" en "Kortrijk Bond Moyson" liggen vlak bij de Kennedylaan. Meer info: www.delijn.be.

Het station van Kortrijk ligt op 3,4 kilometer van de Kennedylaan. Meer info: www.belgiantrain.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.4 (13 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.5 (11 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.6 (12 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.8 (12 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.1 (10 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.4 (12 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?