Currently, there is no weather information available.

De Luysterborg

2.326085
 • 2.444445
 • 3
 • 2.5
 • 2.333335
 • 1.714285
 • 1.714285
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

De Luysterborg is een heel afwisselend bosgebied. Naast “oud bos” vind je hier ook percelen met jong loofhout, dat eind jaren 1990 aangeplant werd op voormalige landbouwgronden.  Een mooi wandelgebied met een schuilhut.

De troeven

 • Rustig wandelen
 • Schuilhut centraal in het gebied
 • Gevarieerd bosgebied
 • Paradijs voor libellen en kamsalamanders
Toon meer informatie

Fauna en flora

De ringvijver van De Luysterborg is een waardevolle waterpartij met veel waterplanten en libellen. Hier voelt ook de zeldzame kamsalamander zich thuis. In de oudere bospercelen van De Luysterborg vallen vooral de oude, dikke zomereiken op. Deze gemengde bossen zijn mooi gestructureerd, met veel inheemse bomen (vooral zomereiken, berken en grove dennen), een rijke ondergroei (van struiken, varens en bramen) en veel dood hout. Een paradijs voor spechten en boomklevers!

Door de eeuwen heen

De Luysterborg is 26 ha groot. De meeste bospercelen vind je al terug op de Ferrariskaart van 1774. De geschiedenis van het domein gaat echter nog verder terug, tot 1294. Toen werd het voor de eerste keer vermeld als “Luysterborck”. In 1782 worden de Gasthuiszusters van Turnhout eigenaar van de Luysterborg, dat zo in handen van het OCMW van Turnhout komt. In 1997 kopen de gemeente Beerse en de Vlaamse overheid De Luysterborg.

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

De Luysterborg is 26 hectaren groot en ligt in Beerse.

Openbaar vervoer

Het gebied is moeilijk te bereiken met het openbaar vervoer.

Met de fiets

Het fietsroutenetwerk passeert langs De Luysterborg (traject tussen knooppunten 30 en 72).

Parking

Je kan parkeren in de berm van de Vossenbrugstraat in Beerse, dicht bij de hoofdingang.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 2.4 (9 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (9 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2.5 (8 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 2.3 (6 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1.7 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 1.7 (7 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt