Currently, there is no weather information available.

Prinsenbos

3.47619
 • Vlaams-Brabant: risicocode GEEL - gevaar, wees voorzichtig!

  Lees meer
 • 4.5
 • 4.333335
 • 4
 • 1.75
 • 3.6
 • 2.5
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#prinsenbos

Het Prinsenbos, in het centrum van Grimbergen, is de ideale plek om te wandelen of te joggen. De paden in dolomiet zijn ook geschikt voor wandelwagens en rolstoelen. Het zicht op de ruïne van het prinsenkasteel geeft dit bos extra karakter. Zin om meer te wandelen? De wandelverbinding van Basiliek tot Basiliek, een 9 km lange groene verbinding tussen de basiliek van Grimbergen en de Troostbasiliek van Vilvoorde gaat door het Prinsenbos.

De troeven

 • Mooie voorjaarsbloeiers zoals bosanemoon en speenkruid
 • Prinsenkasteel
 • Wandelpaden geschikt voor kinderwagens en rolstoelen
 • Vlakbij een speeltuin
Toon meer informatie

Ontstaan

Het prinsenkasteel werd rond 1500 gebouwd op de fundamenten van een 13de eeuws kasteel van de Heren van Grimbergen. Waarschijnlijk stond er daarvoor een houten burcht. In 1686 verhief de koning van Spanje de heerlijkheid Grimbergen tot prinsdom, vandaar de naam van het domein. Tijdens de Tweede Wereldoorlog staken de terugtrekkende Duitsers het kasteel in brand. Nadien kocht de gemeente de ruïnes en het park. Sinds 2009 is het beheer van het gebied Prinsenbos via een erfpachtovereenkomst met de gemeente Grimbergen in handen van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Prinsenbos

Op het einde van de 17de eeuw was het kasteel reeds omringd door een walgracht. Ook het natte elzenbroekbos tussen het kasteel en het huidige voetbalveld was omringd met een gracht. Geometrische motieven duiden - volgens een tekst uit 1770 - op mooi onderhouden tuinen rond het kasteel. In de 19de eeuw was het grootste deel van het gebied bebost. 

Zeldzame planten

In de drogere eiken-haagbeukbossen groeien typische voorjaarsbloeiers als bosanemoon, wilde hyacint en speenkruid onder eeuwenoude eiken en beuken. In het lagergelegen, natte iepen-essenbos groeien muskuskruid, slanke sleutelbloem en gevlekte aronskelk. Zeldzame planten in het gebied zijn heelkruid, tongvaren, grote keverorchis en gevleugeld helmkruid.

 • Wandelpaden voor minder mobielen

  Wandelpaden in dolomiet zijn ook geschikt voor kinderwagens en rolstoelen (zie kaart).

  Kaart
 • Van Basiliek tot Basiliek

  9 km lange groene route tussen de basiliek van Grimbergen en de Troostbasiliek van Vilvoorde. Die verbindt oa Lintbos, Prinsenbos, Tangebeekbos, Park Drie Fonteinen, Gedempte Zenne en het Hanssenspark aan elkaar.

  Folder
 • Planten voor de prins

  Een doe-wandeling voor gezinnen met de bolderkar. Vooraf reserveren bij MOT.

  Meer info
 • Wandelpaden

  Wandelpaden in dolomiet zijn ook geschikt om te joggen.

  Kaartje
 • Speeltuin

  Er is een speeltuin van de cafetaria van de sporthal (zie kaart).

  Kaart
 • Cafetaria Sporthal

  Pastoor Woutersstraat, 1850 Grimbergen

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Prinsenbos ligt in het centrum van de gemeente Grimbergen.

Parking

Parkeren kan op de parking aan de Pastoor Woutersstraat

Horeca:

Cafetaria Sporthal, Pastoor Woutersstraat, 1850 Grimbergen, +32(0)496-68 57 97.  Tip voor kinderen: Er is een speeltuin.

Ingang

Pastoor Woutersstraat , 1850 Grimbergen

Openbaar vervoer:

Vanaf treinstation Vilvoorde, buslijn Zaventem - Merchtem nr. 821, afstappen aan bushalte Grimbergen, Hoge Steenweg, daarna nog 340 m te voet.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 4.5 (4 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 4.3 (3 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 4 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 1.8 (4 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 3.6 (5 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 2.5 (2 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt