Duinen

Excursie door het Westhoekreservaat en de Dune du Perroquet tussen De Panne en Bray-Dunes

Wereld Duinen Dag is een internationale dag van bewustmaking die het belang en de schoonheid van duinen onder de aandacht wil brengen. In het kader van die Wereld Duinen Dag die dit jaar op zaterdag 29 juni valt, organiseert het Agentschap voor Natuur en Bos een geleide excursie door het grensoverschrijdend Belgisch-Frans duinengebied ‘Westhoekreservaat – Dune du Perroquet’, het breedst en meest uitgestrekt duinengebied van de Vlaamse kust.

Samenkomst en start om 10u00 op de parking van Café Perroquet 23 te De Panne, Duinhoekstraat 174, vlak naast de Frans-Belgische staatsgrens.

Het Belgisch Westhoekreservaat en de Franse Dune du Perroquet zullen over hun volle breedte doorkruist worden. Grootschalige zandverstuivingen, vochtige duinpannen hoge zeereepduinen, vorming van duinen vanuit aangespoelde wieren op het strand, en de resultaten van natuurherstelwerken in kader van door de Europese Unie meegefinancierde LIFE en INTERREG projecten zullen in de kijker staan. De geleide wandeling zal eindigen waar het gestart is, namelijk bij Café Perroquet 23, waar de deelnemers een aperitief aangeboden zullen krijgen. De door Vlaamse en Franse wachters gegidste wandeling en de drink zijn gratis.

Het natuurreservaat ‘De Westhoek’ is eigendom van het Vlaams Gewest en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Het aanpalend ‘Dune du Perroquet’ is eigendom van de Franse staatsinstelling Conservatoire du Littoral’ en wordt beheerd door het Département du Nord.

Sinds verscheidene jaren ijveren verscheidene Vlaamse en Franse overheidsdiensten voor de uitbouw als een grensoverschrijdend Europees natuurpark van de “Duinen van de Westkust – Dunes de Flandre”. De Frans-Vlaamse duinen en Vlaamse Westkustduinen strekken zich uit van het Franse Duinkerke tot het Belgische Lombardsijde. 

Wanneer?

Op:
zaterdag, 29 jun
Om:
10:00-uur

Waar?

Duinhoekstraat 174
8660
De Panne