Currently, there is no weather information available.

Alden Biesen

3.36232
 • 3.5
 • 3.1
 • 3.22222
 • 3.416665
 • 2.8
 • 3.857145
 • Overzicht
 • Commentaren (1)
 • Praktische info

#aldenbiesen

Kasteeldomein Alden Biesen is één van Limburgs belangrijkste trekpleisters. Bezoekers van heinde en ver komen er natuur en cultuur opsnuiven. Een prachtig park van 43 hectare omringt het kasteel, ondertussen een belangrijk cultuurcentrum van de Vlaamse Overheid. Strakke, symmetrische perken en een oranjerietuin wisselen af met een meer natuurlijk, Engels geïnspireerde tuin.

Een bezoek aan Alden Biesen is niet compleet als je de natuur in en rond het kasteeldomein niet hebt verkend. Dus trek je wandelschoenen aan of spring op je (gehuurde) fiets en volg eventueel je gids. Fietsen kan rond Alden Biesen op een aangename en veilige manier dankzij het fietsroutenetwerk. Je rijdt langs hoofdzakelijk autovrije fietspaden via een uniek knooppuntensysteem.

De troeven

 • Schitterende erfgoedsite
 • Prachtig park van 43 ha met een natuurlijke Engelse tuin
 • Diverse evenementen en activiteiten
 • Kasteelbezoek (met of zonder gids)
Toon meer informatie

Het park

Het park van Alden Biesen is op zich al een reden om het domein te bezoeken. Vooral de Engelse tuin, die de voorbije jaren verwaarloosd werd en verwilderde, is ecologisch zeer waardevol. Je vindt er onder meer typische bosplanten en verwilderde tuinplanten (stinsenplanten). Fruitboomgaarden herinneren je eraan dat je in het hart van de Haspengouwse fruitstreek bent. Het zijn vooral hoogstamboomgaarden, die een levend museum zijn over oude en zeldzame fruitrassen.
 

Het kasteel

De geschiedenis van Alden Biesen gaat terug tot de 13de eeuw. Het domein behoorde toe aan een Duitse ridderorde. De huidige gebouwen dateren van de 16de, 17de en 18de eeuw.

Rond 1700 wilde men Alden Biesen omvormen tot een lusthof in barokstijl. Men legde een Franse tuin aan met strakke perken en hagen, imposante dreven en een oranjerietuin.

De Engelse landschapstuin vormde de eindfase van de kasteelarchitectuur van de Duitse Orde. Het bestond uit een helling, monumentale bomen, exotische struiken, waterpartijen en enkele merkwaardige bouwwerkjes, zoals de mergelstenen rondtempel van Minerva.

De natuur wacht op je!

Een bezoek aan Alden Biesen is niet compleet als je de natuur in en rond het kasteeldomein niet hebt verkend. Dus trek je wandelschoenen aan of spring op je (gehuurde) fiets en volg eventueel je gids. Fietsen kan rond Alden Biesen op een aangename en veilige manier dankzij het fietsroutenetwerk. Je rijdt langs hoofdzakelijk autovrije fietspaden via een uniek knooppuntensysteem.

 • Vlonderpad

  Via de Engelse tuin en de Lindedreef kunnen mensen met kinderwagens en personen in een rolstoel via het 2 kilometer lange kronkelend houten vlonderpad de boomgaarden van dichtbij verkennen.

 • Wandelroute Alden Biesen

  Wandeling van 9,55 km langs verschillende bezienswaardigheden.

  Alden Biesen
 • Grote routepaden

  Grote routepad 128 loopt doorheen het domein.

  Grote routepaden
 • Recreatieve wandelroute

  De wandeling is 12,1 km lang.

  Recreatieve wandelroute Alden Biesen
 • Greenspot Alden Biesen

  Landschapswandeling van 4 km.

  Greenspot Alden Biesen
 • Fietsroutenetwerk

  Fietsknooppunt 68 ligt in het domein.

  Fietsknooppunten
 • MTB -route

  De route is 43,7 km lang.

  MTB Alden Biesen
 • Taverne 't Gasthuis

  't Gasthuis heeft een ruim terras met zicht op Alden Biesen.

  ’t Gasthuis
 • De Oranjerie

  Vergaderen in Alden Biesen? Dat kan in de Oranjerie.

  De Oranjerie

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.
 • Ilona

  "Heerlijke wandeling beleefd in dit prachtige kasteelpark. Fijne combinatie van cultuur en natuur. Je waant je zo in een ander tijdperk. Dag goed afgesloten met een lekker drankje en hapje!"

Ligging en bereikbaarheid

Alden Biesen ligt in Bilzen.

Ingang

Kasteelstraat 6, 3740 Bilzen

Openbaar vervoer

Alden Biesen ligt op 5 km van het station van Bilzen en is van daaruit makkelijk bereikbaar via taxi of belbus. Reserveer de belbus minstens één uur op voorhand via telefoonnummer 011/ 85 03 00. Meer info: www.belgiantrain.be en www.delijn.be.

Parking

Tegenover het kasteel is er een uitgestrekte parking die plaats biedt aan 186 personenwagens en 11 bussen.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.5 (14 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3.1 (10 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.2 (9 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.4 (12 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.8 (10 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.9 (14 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?