Currently, there is no weather information available.

Bellevuebos

3.26984
  • 3.46154
  • 3
  • 3.4
  • 3.444445
  • 2.8
  • 3.454545
  • Overzicht
  • Commentaren (0)
  • Praktische info

#bellevuebos

Op de grens van de gemeenten Kortessem en Borgloon vind je het Bellevuebos. Deze naam is niet toevallig. Het domein ligt tussen de 60 en 87 meter boven de zeespiegel. En bellevues of mooie vergezichten zijn hier en daar wel te vinden. Dit was de ‘Heren’ van het kasteel van Opleeuw ook niet ontgaan. Ze bouwden precies op deze plaats hun jachtpaviljoen, beter gekend als het kasteel Belle Vue.

Werken in het Bellevuebos: start fase 2 in september 2020

In het bos zie je als bezoeker vaak merktekens op de bomen staan. Die tekens gaan meestal vooraf aan werken. Natuur & Bos heeft hier onlangs in een eerste fase “toekomstbomen” aangeduid met een blauwe kleur. Dat zijn bomen die het meest vitaal zijn en een grote kans hebben om uit te groeien tot mooie volwassen bomen. Twee blauwe dwarsstrepen in de verschillende bosbestanden geven dan weer de “ruimingspistes” aan. Die vier meter brede tijdelijke paden dienen om het werk in het bos te vereenvoudigen. Machines mogen enkel op die paden rijden waardoor schade aan de kwetsbare bosbodem beperkt blijft tot smalle stroken. Rond de toekomstbomen en op de ruimingspistes zijn bomen aangeduid met een oranje merkteken of met de bijl geschalmd. Dat zijn bomen die bij de volgende dunning worden gekapt. Door om de vijf jaar een tweetal concurrenten per toekomstboom weg te nemen, geeft de bosbeheerder hen de kans om hun kroon optimaal te laten uitgroeien.
Natuur & Bos tracht de hinder tijdens de werken te beperken, maar de kans is aanzienlijk dat paden tijdelijk niet of moeilijk toegankelijk zijn. Alvast bedankt voor je begrip.

 

De troeven

  • Grootste aaneengesloten bos uit de regio
  • Salomonszegel en reuzenpaardenstaart
  • Das en ree
  • Havik
Toon meer informatie

Geschiedenis

Bellevuebos is een domein van om en bij de 90 hectaren groot. Binnen enkele jaren komt nog wat extra ruimte vrij voor bebossing. Met zijn 105 hectare wordt het domein dan het grootste aaneengesloten bos uit de ruime regio. Ooit was dit anders. In het begin van de 20ste eeuw was slechts 17 hectaren van het gebied bebost, de rest was akker, grasland of populierenbos. Verhoogde bermen, begroeid met haagbeuk, geven hier en daar nog de oude eigendomsgrenzen aan.

Beetje bij beetje  kocht de Vlaamse overheid tussen 1980 en 1990 het gebied aan.. Populieren werden gekapt, zomereik en es kwamen in de plaats, hier en daar aangevuld met esdoorn, boskers, linde en tamme kastanje. Het zuidelijke deel van het domein ligt op een mooie heuvel. Daar staan de oudste zomereiken en essen.
 

Tovenaarskunsten

In het oude bos groeien enkele typische ‘oude bos’-planten. De salomonszegel is er eentje van. De wortel van de plant is eetbaar en net als veel planten, geneeskrachtig. De naam van de plant verwijst naar koning Salomon (972-933 voor Christus) die verdacht werd van tovenarij. Zijn geheime wapen was deze mooie plant. Als ‘dank’ verwerkte hij de vorm van de plant in zijn zegel. In mei en juni bloeit de salomonszegel met hangende, witte kelkjes. Maar dat is natuurlijk niet alles: hier groeien meer dan 220 verschillende planten! Wie ze allemaal wil ontdekken heeft heel wat tijd nodig.

In het domein welt op sommige plaatsen kalkrijk grondwater aan de oppervlakte op. Deze natte plekken – ook wel kwelzones genoemd - zorgen opnieuw voor een bijzonder flora. De reuzenpaardestaart, een werkelijk oeroude plant, is maar één voorbeeld. Dit ‘levende’ fossiel is al tientallen miljoenen  jaren oud. Voorouders ervan groeiden zelfs al welig toen dino’s de aarde bevolkten.
 

Woonplaats van wild

De buurtbewoners kunnen het getuigen, hier loopt wild rond! Automobilisten schrikken soms wel eens als reeën de straten oversteken. Vooral bij valavond is deze sierlijke knabbelaar actief. Bessen, bramen, twijgen en scheuten staan op zijn voorkeursmenu. Een andere bewoner is de havik. Deze majestueuze roofvogel wordt 50 tot 65 centimeter groot en herken je het best aan zijn bleke buik met donkere dwarsstrepen. In de vlucht springen de korte, brede vleugels en lange staart in het oog. Zijn prooi houdt hij vanaf een tak onbeweeglijk in het vizier. Als de havik zijn hapje heeft gekozen zoekt hij wat extra hoogte op. Na een korte tijd rondfladderen schiet hij pijlsnel, met de vleugels tegen het lijf geplakt, naar zijn prooi.
 

Kasteel Belle-Vue

Kasteel Belle-Vue? Daar moet je niet zo lang naar zoeken. Maar dat er hier ‘burchten’ zijn, zal bij velen op hoongelach onthaald worden. Anderen weten wel beter. Zij weten immers dat de das hier nog leeft. De das woont in een holenstelsel, ook wel een burcht genoemd. Deze gaat vele generaties mee en heeft verschillende ingangen. Een das is een stille, onopvallende maar forse dier/marterachtige. Hij kan 90 cm lang worden en tot een vijftiental kilogram wegen. Daardoor heeft hij geen natuurlijke vijanden en kan hij tot 15 jaar oud worden. Wist je trouwens dat een overleden das door de familie naar de burcht wordt gesleept? Daar wordt hij in een speciale kamer bijgezet en begraven onder een hoop bladeren of zand.
 

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het Bellevuebos is een bosgebied dat zich uitstrekt tussen Kortessem en Gors-Opleeuw. Met zijn 105 ha is het één van de grootste aaneengesloten boscomplexen van Limburgs-Haspengouw.

Ingang

Opeindestraat zn, 3840 Kortessem

Openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Sint-Truiden. Meer info: www.belgiantrain.be

De dichtstbijzijnde bushalte ligt in Borgloon op de Weg naar Groot. Meer info: www.delijn.be.

 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.5 (13 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (10 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.4 (10 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.4 (9 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.8 (10 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.5 (11 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt