- Overzicht
- Commentaren (0)
- Praktische info
#bergenmeersen
Bergenmeersen is een jong en uniek natuurgebied in Wichelen op de rechteroever van de Schelde: een gecontroleerd gereduceerd getijdengebied. Sinds april 2013 stroomt hier dagelijks op het ritme getij een beetje Scheldewater het gebied in en uit. Zo ontstaan er slikken en schorren, waar je dankzij een vlonderpad dwars door loopt. Een unieke ervaring!
De troeven
- Vlonderpad door slikken en schorren
- Fiets- en wandelparadijs
- Pitstop voor trekvogels
- Gecombineerde in- en uitwateringssluis; een Vlaamse uitvinding!
Dagelijks stroomt er door een grote sluis Scheldewater Bergenmeersen in en uit. Hierdoor krijg je zoete getijdennatuur, een zeldzaam natuurtype in Vlaanderen. Trek je stapschoenen aan en kom eens lekker uitwaaien langs de Schelde en de getijdennatuur snuiven. Het parcours slingert langs de oever en dwars door het gebied. Ook fietsers vinden hun gading op de autovrije jaagpaden.
Slikken en schorren
De laatste decennia zijn veel slikken en schorren verdwenen. Nochtans is deze getijdennatuur essentieel voor een gezonde en robuuste Schelde. Bergenmeersen is een waardevolle uitbreiding van het oppervlakte aan slikken en schorren. Dankzij een houten vlonderpad loop je er dwars door. Een unieke ervaring!
Beestig gebied
In het voorjaar lokt het gebied vele trek- en broedvogels: van tureluur tot kleine plevier, van wintertaling tot grote zilverreiger. Neem bij een bezoek zeker je verrekijker mee. Vanop de dijk rond het gebied krijg je vast en zeker een prachtexemplaar in het vizier.
Hoofdrolspeler in het Sigmaplan
Bergenmeersen is niet alleen een prachtig natuurgebied het is ook een overstromingsgebied. Als springtij samenvalt met een noordwesterstorm op de Noordzee stroomt een grote hoeveelheid Scheldewater landinwaarts (ongeveer 1 à 2 keer per jaar). Bergenmeersen treedt dan in werking als waterbuffer totdat het peil van de Schelde weer gezakt is. Op andere plaatsen, waar mensen wonen, vermindert daardoor de kans op overstromingen.
Middeleeuws 'kasteel'
Ook wie van een vleugje geschiedenis houdt, komt hier aan zijn trekken. Uit historische bronnen weten we dat men die plek vroeger 'motte' noemde, een oud woord voor kunstmatige heuvel. Bij het archeologisch onderzoek tijdens de werken in 2012 werd een brede, cirkelvormige gracht ontdekt die het vermoeden bevestigt dat hier vroeger een kasteelsite aanwezig was. Je ontdekt hierover meer op infoborden langs het wandelpad.