Currently, there is no weather information available.

Bergenmeersen

3.25
 • 3.7
 • 3
 • 3.22222
 • 3.666665
 • 2.42857
 • 3.22222
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#bergenmeersen

Bergenmeersen is een jong en uniek natuurgebied in Wichelen op de rechteroever van de Schelde: een gecontroleerd gereduceerd getijdengebied. Sinds april 2013 stroomt hier dagelijks op het ritme getij een beetje Scheldewater het gebied in en uit. Zo ontstaan er slikken en schorren, waar je dankzij een vlonderpad dwars door loopt. Een unieke ervaring!

De troeven

 • Vlonderpad door slikken en schorren
 • Fiets- en wandelparadijs
 • Pitstop voor trekvogels
 • Gecombineerde in- en uitwateringssluis; een Vlaamse uitvinding!
Toon meer informatie

Dagelijks stroomt er door een grote sluis Scheldewater Bergenmeersen in en uit. Hierdoor krijg je zoete getijdennatuur, een zeldzaam natuurtype in Vlaanderen. Trek je stapschoenen aan en kom eens lekker uitwaaien langs de Schelde en de getijdennatuur snuiven. Het parcours slingert langs de oever en dwars door het gebied. Ook fietsers vinden hun gading op de autovrije jaagpaden.
 

Slikken en schorren

De laatste decennia zijn veel slikken en schorren verdwenen. Nochtans is deze getijdennatuur essentieel voor een gezonde en robuuste Schelde. Bergenmeersen is een waardevolle uitbreiding van het oppervlakte aan slikken en schorren. Dankzij een houten vlonderpad loop je er dwars door. Een unieke ervaring!
 

Beestig gebied

In het voorjaar lokt het gebied vele trek- en broedvogels: van tureluur tot kleine plevier, van wintertaling tot grote zilverreiger. Neem bij een bezoek zeker je verrekijker mee. Vanop de dijk rond het gebied krijg je vast en zeker een prachtexemplaar in het vizier.
 

Hoofdrolspeler in het Sigmaplan

Bergenmeersen is niet alleen een prachtig natuurgebied het is ook een overstromingsgebied. Als springtij samenvalt met een noordwesterstorm op de Noordzee stroomt een grote hoeveelheid Scheldewater landinwaarts (ongeveer 1 à 2 keer per jaar). Bergenmeersen treedt dan in werking als waterbuffer totdat het peil van de Schelde weer gezakt is.  Op andere plaatsen, waar mensen wonen, vermindert daardoor de kans op overstromingen.
 

Middeleeuws 'kasteel'

Ook wie van een vleugje geschiedenis houdt, komt hier aan zijn trekken. Uit historische bronnen weten we dat men die plek vroeger 'motte' noemde, een oud woord voor kunstmatige heuvel. Bij het archeologisch onderzoek tijdens de werken in 2012 werd een brede, cirkelvormige gracht ontdekt die het vermoeden bevestigt dat hier vroeger een kasteelsite aanwezig was. Je ontdekt hierover meer op infoborden langs het wandelpad.

 • Op het ritme van het getij

  Wandeling van 3 km.

  Kaart
 • Cordespad

  Wandeling van 13 km (6 +7 km)

  Wandelfolder
 • Geleide wandelingen

  Via vzw Kolena kun je geleide wandelingen aanvragen.

  Meer info
 • Fietsknooppunten

  Knooppunten 11 en 46 liggen in de buurt.

  Naar kaart
 • Mountainbikeroute

  Route (rode lus) van 36 km.

  Kaart
 • Vogels kijken

  Vanop de dijk en het vlonderpad

  Waarnemingen
 • Geocache

  Cache

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Bergenmeersen is een jong en uniek natuurgebied in Wichelen op de rechteroever van de Schelde.

Ingang

Pastorijdreef, 9260 Wichelen

Openbaar vervoer

De bushalte "Wichelen Oud Rusthuis" ligt op 200 meter van het domein. Meer info: www.delijn.be.

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 3.7 (10 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 3 (8 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 3.2 (9 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 3.7 (9 stemmen)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 2.4 (7 stemmen)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 3.2 (9 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?

Wat te doen in de buurt