Currently, there is no weather information available.

Boesdaal

1.833335
 • 2
 • 2.5
 • 2
 • 1
 • 1
 • 1.666665
 • Overzicht
 • Commentaren (0)
 • Praktische info

#boesdaal

Het hoogtepunt van het park van Boesdaal in Sint-Genesius-Rode is ongetwijfeld de gerestaureerde Boesdaalhoeve. In dat historische gebouw vind je nu een gemeenschapscentrum en een schouwburg. Het 4 hectare grote buurtpark met gazons, struiken en bomen is uiteraard ook een ideale plek om even te ontsnappen aan de stadsdrukte.

De troeven

 • Speciale speelzone
 • Historische Boesdaalhoeve
 • Even weg van de stadsdrukte
Toon meer informatie

Bij een bezoek aan het park van Boesdaal valt de gerestaureerde Boesdaalhoeve meteen op. In dit beschermde monument huist vandaag een gemeenschapscentrum, waar bewoners terecht kunnen voor informatie en dienstverlening. In de riante schuur vind je ook een schouwburg waar jaarlijks talrijke culturele activiteiten plaatsvinden.

In het park van Boesdaal staat cultuurbeleving en dienstverlening centraal, maar het park is ook een geliefde rustruimte voor omwonenden.
 

Een korte historie…

Het park van Boesdaal dankt zijn naam aan Jan Van Bosdale, de oudste Boesdaalpachter van wie de naam bekend is. Hij dook op in een document van 1305. Van Bosdale en zijn opvolgers waren voor hun levensonderhoud zowel op het bos als op hun akkers en weiden aangewezen, gronden die ze trouwens op het bos moesten veroveren.

Hoe belangrijk het bos voor de exploitatie van de hoeve was, blijkt uit een document van 1412 waarmee de pachter toelating kreeg zijn vee in het bos te laten weiden. De vergunning gold voor “12 koeyen, 1 verre, 2 peerden, 50 verkens en 1 beer”. De pachter mocht ook hout sprokkelen in het bos.
 

Beschermd monument

Omstreeks 1850 was de kloof tussen de Boesdaalhoeve en het Zoniënwoud, waarvan grotere stukken gerooid waren, onoverbrugbaar. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het Hof te Boesdaal helemaal ingesloten door verkavelingen. Het ministerie van Nederlandse Cultuur kocht het complex, dat tot beschermd monument was uitgeroepen. Sindsdien is Boesdaal eigendom van de Vlaamse Gemeenschap.

 • Speelzone

  Ontdek al onze speelzones op onze website.

  Speelzones
 • Wandelen

  Er kan gewandeld worden op de centrale dreef en een aantal paadjes doorheen het park.

  Kaart
 • Joggen

  Er kan gejogd worden op de centrale dreef en een aantal paadjes doorheen het park.

  Kaart
 • Fietsen

  Er kan gefietst worden op de centrale dreef die door het park loopt.

  Kaart

Tips en reacties van bezoekers

Heb je onlangs dit natuurgebied bezocht en heb je nog interessante tips? Vul dan hier je reactie in of laad een relevante foto op. Onderaan de pagina verschijnen alle berichten.

Bestanden moeten kleiner zijn dan 100 MB.
Toegestane bestandstypen: png gif jpg jpeg.
CAPTCHADit is een test om je als mens te kunnen identificeren om zo automatische spam te voorkomen.

Ligging en bereikbaarheid

Het park van Boesdaal ligt in het centrum van Sint-Genesius-Rode.

Ingang

Hoevestraat 67, 1640 Sint-Genesius-Rode

Openbaar vervoer  

 • Het treinstation van Sint-Genesius-Rode ligt op een kwartier wandelen van de Boesdaalhoeve. Treinen op de lijn Brussel-Nijvel-Charleroi stoppen in Sint-Genesius-Rode. Op www.boesdaalhoeve.be vind je hoe je van het station naar de hoeve wandelt.
 • Buslijn 137 Alsemberg-Dilbeek stopt in de buurt van het treinstation van Sint-Genesius-Rode. Reken ongeveer een kwartier stappen vanaf het station. Wandelroute op www.boesdaalhoeve.be.

Faciliteiten met parking

Parkeren kan in de Toekomstlaan. 

Geef sterren aan dit natuurgebied

Je kunt elk natuurgebied beoordelen aan de hand van zes categorieën. Ga met de muis over de sterren en klik op het gewenste aantal dat je wil geven.

Gemiddeld: 2 (2 stemmen)
Heb je genoten van je bezoek aan dit natuurgebied en zou je andere mensen aanraden om er ook naartoe te trekken?
Gemiddeld: 2.5 (2 stemmen)
Zijn er voldoende faciliteiten zoals infoborden, een duidelijke ingang, parking, bewegwijzering, banken, picknicktafels, barbecue, sanitair…
Gemiddeld: 2 (3 stemmen)
Is het natuurgebied interessant voor kinderen? Is het avontuurlijk? Is er een speelzone? Kun je met een buggy op de paden?
Gemiddeld: 1 (1 stem)
Kom je in dit natuurgebied planten of dieren tegen die uniek zijn in Vlaanderen? Of kom je er een uitzonderlijke variatie aan soorten tegen? Is het een verrassend landschap?
Gemiddeld: 1 (1 stem)
Leent dit natuurgebied zich tot sporten? Kun je er gaan joggen, fietsen, mountainbiken, paardrijden…? Is er een fit-o-meter? Worden er natuurlopen georganiseerd?
Gemiddeld: 1.7 (3 stemmen)
Zijn er veel verschillende en gevarieerde wandelroutes? Zijn die routes duidelijk bewegwijzerd? Is er een wandelroute voor elk type wandelaar?